Εμφανίζονται τα πρώτα ρήγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Ο Alexander Schallenberg δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο 2022, ζητώντας αντ’ αυτού να βοηθηθεί με «διαφορετικό τρόπο», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Heute.
Αν και ο Schallenberg υποστηρίζει τους βαθύτερους δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και Ουκρανίας, επισημαίνει πως η πλήρης ένταξη δεν είναι επιλογή και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλοι δρόμοι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μία επιλογή θα ήταν η ένταξη της Ουκρανίας στον Ευρωπαικό Οικονομικό Χώρο ή η διατήρηση του υπάρχοντος status quo.
Τι είπε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ
Όσον αφορά το γιατί η Ουκρανία δεν θα πρέπει να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, τόνισε πως ήδη κράτη των Δυτικών Βαλκανίων συμμετέχουν επί του παρόντος στις συνομιλίες για ένταξη στην ‘Ενωση.
Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι που η Ουκρανία ζήτησε ρητά.
Οι εκκλήσεις του Κιέβου μετατράπηκαν σε απαίτηση με την εισβολή της Ρωσίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post.
Πριν από την εισβολή και κατά τη διάρκεια αυτής, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τους στενότερους δεσμούς της Ουκρανίας με τη Δύση, με πολλούς να επισημαίνουν τις προσπάθειες για ένταξη τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έχει ήδη υποβάλει την αίτηση της χώρας για ένταξη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen την καλωσόρισε.
Ελβετικό veto για όπλα
Εν τω μεταξύ η παραδοσιακά ουδέτερη Ελβετία παρεμπόδισε την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Το τεθωρακισμένο Marder, που κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall, χρησιμοποιεί πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, ανέφερε η εφημερίδα.
Η Ελβετία περιορίζει την επανεξαγωγή τέτοιου πολεμικού υλικού σε ζώνες συγκρούσεων.
Τα γερμανικά αιτήματα
Η εφημερίδα επικαλέστηκε ως πηγή εκπρόσωπο της Ελβετικής Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) που δήλωσε ότι έλαβε δύο αιτήματα από τη Γερμανία σχετικά με τη μεταφορά στην Ουκρανία πυρομαχικών που είχε πάρει από την Ελβετία.
«Και τα δύο αιτήματα της Γερμανίας απαντήθηκαν αρνητικά σε σχέση με την ελβετική ουδετερότητα και τα υποχρεωτικά κριτήρια απόρριψης της νομοθεσίας για το πολεμικό υλικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Ουδετερότητα και κυρώσεις
Η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ουκρανίας, αλλά έχει τονίσει ότι το καθεστώς ουδετερότητάς της δεν της επιτρέπει να παρέχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές.
Τον Μάρτιο είχε απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για την παροχή οπλισμού προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία.΄
H κριτική στη γερμανική κυβέρνηση
Τα νέα έρχονται καθώς ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholtz αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για την αποτυχία της κυβέρνησής του να παραδώσει βαριά όπλα στην Ουκρανία για να την βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.
Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2022, ο ομοσπονδιακός ηγέτης του CDU, Friedrich Merz, ζήτησε από τον καγκελάριο Scholtz να προβεί σε κυβερνητική δήλωση στη Βουλή σχετικά με τη στάση του προς τη Ρωσία και τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wust (CDU) κατηγόρησε τον Καγκελάριο ότι «διστάζει» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.