
Νέα δεδομένα αναφορικά με το μέτωπο της Ουκρανίας φαίνεται πως δημιουργούνται με φόντο την παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα, Στιβ Γουίτκοφ, και την συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Λευκό Οίκο να δίνει σαφή δείγματα των προθέσεων του προκαλώντας μάλιστα αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Γουίτκοφ μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο φέρεται να προέκρινε στρατηγική ειρήνευσης που προβλέπει την de facto παραχώρηση τεσσάρων ανατολικών ουκρανικών περιοχών στη Μόσχα. Πρόκειται για τις περιοχές των οποίων την προσάρτηση είχε ανακοινώσει η Μόσχα από το 2022 μετά από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος: το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Γουίτκοφ έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις τόσο μεταξύ Ρεπουμπλικάνων όσο και Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι ανησυχούν για την προοπτική μιας συμφωνίας που θα αναγνωρίζει τα εδαφικά κέρδη της Μόσχας, υπονομεύοντας την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος τηρεί σιγή ιχθύος και αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια, επιχειρώντας να διατηρήσει «θολά τα νερά» γύρω από το ζήτημα.
Την ίδια στιγμή, η απουσία συντονισμένης στρατηγικής στον Λευκό Οίκο δημιουργεί ένα θολό τοπίο για την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων, με τις φωνές περί φιλορωσικής στάσης να δυναμώνουν.
Συγκεκριμένα, το Reuters στο επίμαχο ρεπορτάζ του έχει τίτλο: «Ο εναγκαλισμός του απεσταλμένου του Τραμπ με τις ρωσικές απαιτήσεις ανησυχεί τους Ρεπουμπλικάνους και τους συμμάχους των ΗΠΑ».
Όπως αναφέρεται σε αυτό, ο Γουίτκοφ ενημέρωσε τον Τραμπ πως ο ταχύτερος τρόπος για να μεσολαβήσει μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ήταν να υποστηρίξει μια στρατηγική που θα έδινε στη Ρωσία την κυριότητα των τεσσάρων ανατολικών ουκρανικών περιοχών, κάτι που επιβεβαιώνουν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και άλλα πέντε άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γουίτκοφ εκφράζει αυτή την άποψη, όμως τώρα μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν επανέλαβε την άποψή του στον Τραμπ και μένει να φανεί τι θα αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Reuters: Σφοδρές αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκαν αντιδράσεις, καθώς ο Κιθ Κέλογκ, εκπρόσωπος του προέδρου για ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία, εξέφρασε την αντίθεσή του στις θέσεις του Γουίτκοφ. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα αποδεχόταν ποτέ την παραχώρηση πλήρους κυριότητας των εδαφών στη Ρωσία χωρίς αμοιβαιότητα.
Οι θέσεις του Γουίτκοφ έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια και άλλων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί υπερβολικά φιλική στάση απέναντι στη Μόσχα.
Μάλιστα, κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στο Καπιτώλιο εμφανίστηκαν τόσο ανήσυχοι από την προφανή «ρωσόφιλη» -κατά τους ίδιους προσέγγιση του Γουίτκοφ, ώστε προχώρησαν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες διαμαρτυρίας με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Σε σχετική επιστολή που φέρει ημερομηνία 26 Μαρτίου, ο μεγάλος δωρητής των Ρεπουμπλικανών Έρικ Λεβίν αναφέρει: «Ο Γουίτκοφ πρέπει να αποχωρήσει και ο Ρούμπιο να τον αντικαταστήσει».