Reuters: Εξαρθρώθηκε δίκτυο κατασκόπων που οδήγησε στην εξόντωση του Χ.Νασράλλα

515

Δημοσιεύουμε το κείμενο που ακολουθεί με κάθε επιφύλαξη. Το ότι είχε διεισδύσει πράκτορας στα ανώτατα κλιμάκια του μετώπου της αντίστασης είναι αναμφισβήτητο. Για τις λεπτομέρειες που αναφέρει το άρθρο, κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος. Το αν ο προδότης ήταν αξιωματούχος του Ιράν ή της Χεζμπολλάχ, αντίθετα απ’ ότι κρίνει ο Γάλλος “ισλαμολόγος”, καθόλου δεν είναι αυτονόητο. Και βέβαια η ερμηνεία του αρθρογράφου ότι πιάστηκε ο σαγέντ Νασράλλα στον ύπνο ενώ όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι υπάρχει παραβίαση, ελάχιστα μας πείθει. Δε θα είχε επιζήσει τόσες δεκαετίες αν ήταν εύπιστος. Ένας ηγέτης όμως είναι υποχρεωμένος να ζυγίζει την προσωπική του ασφάλεια με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Προφανώς έκρινε ότι τη στιγμή που μία από τις κρισιμότερες συγκρούσεις πλησιάζει, ήταν σημαντικότερη η αυτοπρόσωπη παρουσία του παρά η προσωπική του ασφάλεια. Και βέβαια το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν έτοιμος για τη θυσία από δεκαετίες.

Α.Π.

Ο θάνατος του Χ.Νασράλλα δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αν δεν είχε διατρήσει τον εσωτερικό κύκλο εμπιστοσύνης του, το Ισραήλ σε συνδυασμό με την πίστη του πρώτου στο ότι κανείς δεν θα τον πρόδιδε.

Όμως η αλήθεια δεν τον δικαίωσε και αυτό οδήγησε στο θάνατό του αλλά και την Τεχεράνη σε μια μοναδική επιχείρηση αντι-κατασκοπείας.

Ο γάλλος ισλαμολόγος Ζιλ Κεπέλ, ένας από τους γνωστότερους δυτικούς αναλυτές του αραβικού κόσμου, εξέφραζε μιλώντας στην ιταλική «La Repubblica» την πεποίθηση πως «η θεαματική δολοφονία του Νασράλλα δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια μέρους των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Mohanad Hage Ali, αναπληρωτής διευθυντής ερευνών του Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό, με έμφαση στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, περιέγραψε την επίθεση ως «τη μεγαλύτερη διείσδυση πληροφοριών από το Ισραήλ» από τότε που ιδρύθηκε η Χεζμπολάχ.

Την ίδια στιγμή που η Χεζμπολάχ παραμένει ακόμα συγκλονισμένη από τη δολοφονία του Νασράλα στο καταφύγιό του σε ένα αρχηγείο διοίκησης, είναι και σοκαρισμένη από το πόσο επιτυχώς το Ισραήλ διείσδυσε στην ομάδα, δήλωσαν επτά πηγές στο Reuters.

Ο θάνατος του Νασράλα όμως ώθησε τις αρχές της Τεχεράνης να διερευνήσουν διεξοδικά πιθανές διεισδύσεις στις τάξεις του ίδιου του Ιράν, από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης μέχρι ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, δήλωσε δεύτερος ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή έχουν συγγενείς που ζουν εκτός Ιράν με την Τεχεράνη να αρχίζει να υποψιάζεται ορισμένα μέλη των Φρουρών που ταξίδευαν στον Λίβανο, όπως είπε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Ο σεΐχης Ναμπίλ Καούκ, ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, τέθηκε ως επικεφαλής της έρευνας, η οποία προχωρούσε γρήγορα, πριν μια ισραηλινή επιδρομή τον σκοτώσει μια μέρα μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Ο Καούκ όμως είχε προλάβει και είχε καλέσει για ανάκριση στελέχη της Χεζμπολάχ που εμπλέκονται στην υλικοτεχνική υποδομή και άλλους «που συμμετείχαν, μεσολάβησαν και έλαβαν προσφορές σε βομβητές και γουόκι-τόκι», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως μια «βαθύτερη και ολοκληρωμένη έρευνα» και εκκαθάριση ήταν τώρα απαραίτητες μετά τη δολοφονία του Νασράλα και άλλων διοικητών.

Οι ανησυχίες προκλήθηκαν όταν ένα από αυτά τα άτομα άρχισε να ρωτά για το πού βρίσκεται ο Νασράλα, ρωτώντας ιδιαίτερα για το πόσο καιρό θα παραμείνει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, πρόσθεσε.

Το άτομο συνελήφθη μετά την εξόντωση του Νασράλα μαζί με αρκετούς άλλους, εντοπίστηκε να κατέχει μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Η οικογένεια του υπόπτου είχε μετακομίσει εκτός Ιράν, σε μία κλασική επιχείρηση διαφυγής.

Η ειρωνεία είναι ότι η πρόσκληση του Χαμενεΐ προς τον Νασράλα να μετακομίσει στο Ιράν ήρθε μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ σε θανατηφόρες επιθέσεις στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου όπως δήλωσε αξιωματούχος ωστόσο ο  Νασράλα ήταν σίγουρος για την ασφάλειά του και εμπιστευόταν απόλυτα τον στενό του κύκλο, παρά τις σοβαρές ανησυχίες της Τεχεράνης για πιθανούς κατασκόπους στις τάξεις της Χεζμπολάχ.

Μάλιστα ο Χαμενεΐ είχε προσπαθήσει για δεύτερη φορά, μεταφέροντας άλλο ένα μήνυμα μέσω του Νιλφορουσάν στον Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, παρακαλώντας τον να εγκαταλείψει τον Λίβανο και να μετακομίσει στο Ιράν ως ασφαλέστερη τοποθεσία. Αλλά ο Νασράλα επέμενε να παραμείνει στο Λίβανο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τα υπόλοιπα ήταν ιστορία και 85 τόνοι βομβών τον οδήγησαν να χάσει την ζωή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας