Πηγή ανησυχίας αποτελεί, πλέον, ο “ισχυρός” πυρήνας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters, που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “ο πυρήνας λιώνει και το ευρώ το αισθάνεται”, παραθέτοντας “στοιχεία- σοκ”.
Χώρες όπως η Γερμανία δεν ανησυχούν βέβαια για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ούτε γεννούν φόβους για οικονομική παράλυση σε περίπτωση πολιτικών κρίσεων. Ακόμη και όταν πέρυσι ο κυβερνητικός συνασπισμός βίωσε ισχυρούς τριγμούς πέρυσι, εν μέσω οξύτατων αντιπαραθέσεων για το μεταναστευτικό, το κράτος και η οικονομία συνέχιζαν να λειτουργούν όπως πάντα. Η επιτυχία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, όμως, εξελίσσεται σήμερα και στο μεγάλο μειονέκτημά της.
Η Γερμανία δίνει σταθερά μάχη με την Κίνα για την πρωτιά στις εξαγωγές. Η εξάρτησή της από τη ζήτηση από το εξωτερικό δεν έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, παρά το γεγονός ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και η απασχόληση είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σήμερα, εν μέσω, εμπορικών πυρών, αλλά και αισθητής επιβράδυνσης της Κίνας και άλλων μεγάλων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, το made in Germany περνάει κρίση. Οι παραγγελίες από το εξωτερικό κάνουν βουτιά, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται και συνολικά ο γερμανικός μεταποιητικός κλάδος παρουσιάζει τη βαθύτερη ύφεση μεταξύ των κρατών- μελών.
Σε ύφεση έχει παγιδευθεί ο μεταποιητικός κλάδος και στο δεύτερο μεγαλύτερο μέλος της Ευρωζώνης, τη Γαλλία όπου επιπλέον το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” απασχολεί έντονα τον Εμανουέλ Μακρόν.
Τα προβλήματα είναι γνωστά και για τον τρίτο μεγαλύτερο του ευρώ, που αν και στον Νότο δεν μπορεί να θεωρηθεί παιδί της περιφέρειας. Η Ιταλία παγιδεύθηκε σε ύφεση στα τέλη του 2018, αν και φέτος αναμένεται να παρουσιάσει αναιμική ανάπτυξη.
Τα προβλήματα του πυρήνα προβλέπεται να συμπαρασύρουν γενικά σε χαμηλές πτήσεις ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ήδη ωθούν με ορμή προς τα κάτω το ευρώ και αυτό σίγουρα δεν ευνοεί χώρες με μεγάλο όγκο εισαγωγών, όπως η Ελλάδα.