Ρεκόρ-Ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος-107 δισ. ευρώ πάνω απ΄το 2009

1158

Παρά τη φοροκαταιγίδα και τις πρόωρες αποπληρωμές των δανείων του πρώτου Μνημονίου, είναι αυξημένο κατά 107 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009

Με σπασμένα φρένα συνεχίζει να κινείται το ελληνικό χρέος, που, παρά τα πλεονάσματα, τη φοροκαταιγίδα που επιβάλλει η κυβέρνηση, αλλά και τις πρόωρες αποπληρωμές των δανείων του πρώτου Μνημονίου, αντί να μειώνεται ή τουλάχιστον να παραμένει σταθερό, αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας το 2023 αυξήθηκε πάνω από 6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022, ενώ σε σχέση με το 2009, δηλαδή πριν η χώρα μπει στα Μνημόνια, το χρέος είναι αυξημένο κατά 107 δισ. ευρώ!

Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2023 «σκαρφάλωσε» στα 406,52 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2022 είχε αγγίξει τα 400,28 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 βρισκόταν στα 388,34 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το ακαθάριστο χρέος της χώρας μας είναι αυξημένο κατά σχεδόν 107 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, πριν η χώρα μπει στα καταστροφικά Μνημόνια και στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ακαθάριστο χρέος της χώρας μας βρισκόταν στο τέλος του 2009 στα 299,68 δισ. ευρώ και έναν χρόνο αργότερα, με την Ελλάδα εντός Μνημονίων, ανέβηκε στα 329,53 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 30 δισ. μέσα σε έναν χρόνο. Εκτοτε έχει καταγραφεί μια «τρελή» πορεία αύξησης του χρέους, παρά τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που πληρώνονταν με τους φόρους και τις εισφορές των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά και τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων του ΔΝΤ και του πρώτου Μνημονίου.

Υπενθυμίζεται πως, εντός του Δεκεμβρίου του 2023, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξόφλησε πρόωρα ομόλογα από τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου που είχε λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης που χρωστά η Ελλάδα ανέρχεται σε 228,53 δισ. ευρώ, από 233,82 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου και 235,57 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Χωρίς… αντίκρισμα

Από τα παραπάνω συνάγεται πως η Ελλάδα αποπληρώνει τα χρέη της στα δάνεια των Μνημονίων, αλλά την ίδια ώρα η οικονομία της συνεχίζει να μπαίνει «μέσα», παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Για να γίνει πιο ξεκάθαρη η κοροϊδία που «πλασάρεται», επισήμως μετρούν το χρέος σε σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ και όχι με απόλυτους αριθμούς. Από τη στιγμή που η χώρα παρουσιάσει ανάπτυξη, π.χ. 2%, αυτομάτως ανεβαίνει το ΑΕΠ και μειώνεται το ποσοστό επί του χρέους, ακόμα και αν έχει αυξηθεί το χρέος σε πραγματικούς όρους.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα επενδυτική βαθμίδα και συνεχίζει να διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ της, μετά την Ιαπωνία. Πριν καν φανούν τα θετικά στοιχεία της επενδυτικής βαθμίδας, έχουν αρχίσει τα καμπανάκια για το ελληνικό χρέος, καθώς τα βάσανα δεν έχουν τελειώσει. Το 2032, δηλαδή σε 8 χρόνια από σήμερα, θα συνυπολογιστούν στο χρέος οι τόκοι που τελούν σε αναβολή. Με άλλα λόγια, θα προστεθούν έως και επιπλέον 25 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας