O Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump θεωρεί πως η Ευρώπη δεν μεταχειρίζεται με δίκαιο τρόπο τις ΗΠΑ στο εμπόριο και για το λόγο αυτό προχώρησε στην επιβολή δασμών σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Ένα απολύτως ορθό μέτρο, κρίνει ο Ralf Freud, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης Republicans Overseas Germany. “Δεν μπορώ να καταλάβω την οργή της Κομισιόν. Πρέπει να δει κανείς την αφετηρία. Πόσο υψηλοί είναι οι δασμοί εδώ και χρόνια ή δεκαετίες; Η αμερικανική εσωτερική αγορά είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, μεγαλύτερη από την Κίνα, μεγαλύτερη από την Ευρώπη και παίρνει δασμούς από ευρωπαϊκά προϊόντα 3,8%. Η ΕΕ από την άλλη πλευρά επιβάλλει 6% δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. …Δεν καταλαβαίνω την οργή των πολιτικών. Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις Obama ή του George Bush ήθελαν να άρουν την έλλειψη ισορροπίας και τώρα ο Donald Trump στέλνει ένα μήνυμα…”.
Ο Ralf Freud διαθέτει και άλλα επιχειρήματα υπέρ της αμερικανικής πλευράς “Τείνουμε, και αυτό είναι ένα γενικότερο φαινόμενο στο ελεύθερο εμπόριο, να τονίζουμε τους τομείς στους οποίους είμαστε ισχυροί. Η Γερμανία είναι σαφώς ισχυρή στον τομέα των ηλεκτρονικών προϊόντων, των εξοπλισμών. Στους τομείς όπου είναι αδύναμη, όπως για παράδειγμα στον γεωργικό τομέα, εκεί εφαρμόζεται μια ισχυρή πολιτική προστατευτισμού. Είναι ένας παραλογισμός πόσο υψηλοί είναι οι δασμοί στα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα. Και για αυτό δεν μιλάει κανένας. Αυτή είναι μια αδικία και το να λες πως θέλεις να κρατήσεις ανοιχτό το ελεύθερο εμπόριο είναι υποκριτικό”.
Δυο μέτρα και δυο σταθμά
Ο Ralf Freud αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα: “Θα έπρεπε να υπάρξει ισορροπία στους δασμούς και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού…Η BMW παράγει στη Νότια Καρολίνα τα μοντέλα SUV για την παγκόσμια αγορά. Στα αυτοκίνητα αυτά επιβάλλονται δασμοί 9% όταν εισάγονται στην Ευρώπη. Όταν όμως η BMW παράγει στο Ρένγκενσμπουργκ της Γερμανίας και τα στέλνει στις ΗΠΑ τότε οι Αμερικανοί επιβάλλουν 2,5 % δασμούς εισαγωγής”.
Για τον Ρεπουμπλικάνο πολιτικό οι δασμοί στο αλουμίνιο και τον χάλυβα θα μπορούν να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας. Εκτός αυτού, κατά τη γνώμη του, το θέμα δεν είναι μόνο οι δασμοί που επιβάλλονται σε προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αλλά γενικότερα σε όλα τα προϊόντα. Μια και όπως λέει στο 50% των προϊόντων από την Ευρώπη δεν επιβάλλονται δασμοί όταν αυτά εισάγονται στις ΗΠΑ. Αντίστροφα μόνο στο 28% των αμερικανικών προϊόντων δεν επιβάλλονται δασμοί. Σύμφωνα με την άποψη του Ραλφ Φρόιντ πρόκειται για μια εγωιστική συμπεριφορά της Γερμανίας, η οποία έχει συνηθίσει εδώ και δεκαετίες να βρίσκεται σε μια προνομιούχα θέση και δεν θέλει να αλλάξει τίποτα πάνω σε αυτό τον τομέα.
Τέλος, στην ερώτηση γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν απευθύνεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο Ralf Freud απαντά πως ο διεθνής οργανισμός δεν διαθέτει πραγματική ισχύ για να αλλάξει πολιτικές, αλλά είναι περισσότερο μια υπηρεσία που διεκπεραιώνει υποθέσεις.
DLF/ Μαρία Ρηγούτσου