Η Άγκυρα ελπίζει στα F-16 Block 70 για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Rafale.
Rafale: Με 40 Viper ρίχνουμε 30 ελληνικά λένε οι Τούρκοι, την ώρα που η Τουρκία έκανε αίτημα στις ΗΠΑ για 40 Viper.
Oι Τούρκοι θέλουν να πάρουν από τις ΗΠΑ 40 F-16 Block 70, δηλαδή ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει διαθέσιμο καθώς και να αναβαθμίσουν 80 μαχητικά F-16 Block 40, 50, 52 που έχουν ήδη.
Αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας πως η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάρει δυτικά μαχητικά, αφού η αγορά ρωσικών, σε βάθος χρόνου, θα είναι επιζήμια για την Άγκυρα.
Όταν η Ελλάδα κάνει πλήρως επιχειρησιακά τα 84 F-16 Viper, καθώς και τα 24 Rafale, η ψαλίδα στην ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα έχει ανοίξει για τα καλά.
Φαίνεται πως οι Αμερικανοί θα ακολουθήσουν την οδό της «μη άρνησης», δηλαδή δεν θα το… ξεκόψουν στους Τούρκους από την αρχή, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν την πρότασή τους από την αμερικανική γραφειοκρατία, μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει από επτά έως και δέκα χρόνια.
Φυσικά οι Τούρκοι ξέρουν πως δεν διαθέτουν αυτόν τον χρόνο, έτσι με τα έξι δισ. ευρώ που προσφέρουν στους Αμερικανούς, θεωρούν πως θα καταφέρουν να τους πείσουν να εντάξουν την Άγκυρα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι θεωρούν πως οι ΗΠΑ αδίκως τους έχουν αποβάλει από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς 100 F-35, εκ των οποίων τα έξι είχαν σχεδόν κατασκευαστεί.
Σε τι βασίζονται οι Τούρκοι
Τώρα, στο διαδίκτυο έχει αρχίσει μία μεγάλη συζήτηση για το πως τελικά η Τουρκία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Viper και Rafale (σ.σ. συνολικά σε πρώτο χρόνο θα φτάσουν τα 108 και θα πιο μετά θα ξεπεράσουν τα 140 μαχητικά).
Οι Τούρκοι αναπαράγουν αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες 40 τουρκικά F-16 Viper μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς έως και 30 ελληνικά Rafale (σ.σ. και στα ελληνικά Rafale υπάρχει σχεδιασμός να φτάσουν έως το 2025 τα 48).
Η Άγκυρα ελπίζει στα F-16 Block 70 για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Rafale.
To ραντάρ των F-16/70 θεωρείται από πολλούς ανώτερο από το AESA RBE2 ραντάρ των Rafale, την ώρα που το κόστος πτήσης στα F-16 κειμένεται στα 12.000 ανά ώρα, σε σχέση με τα 28.000 δολάρια ανά ώρα κόστος πτήσης των Rafale.
To F-16 μεταφέρει ευρύτερο και φθηνότερο φάσμα οπλισμού χωρίς βέβαια να μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί τους πυραύλους Meteor των γαλλικών μαχητικών.
Ο Μeteor είναι ο πλέον ακρυβής πύραυλος αέρος – αέρος μεγάλης εμβέλειας στον κόσμο.