Ραχμί Κοτς o Πρωτοπόρος στην ”απόβαση” Τούρκων μεγιστάνων στην αγορά επιχειρήσεων και γης στην Ελλάδα

914

Ιδιαίτερη επιλογή του Ρ.Κοτς επενδύσεις στη Λέσβο και στην ”Αθηναϊκή Ριβιέρα” 

Σε λίγο τα νησιά και του Αν.Αιγίου , λόγω ελληνικής δυσπραγίας, με αφορμή και την κατάργηση της βίζας θα κατακλυστούν από τουρκικό τουρισμό και κεφάλαια , επηρεάζοντας σημαντικά το εθνικό τους χρώμα

Κ.Μ.

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Είναι Σάββατο βράδυ και μια μεγάλη παρέα, περίπου 40 άτομα, απολαμβάνει τοπικά εδέσματα σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης. Η απλότητα του χώρου και η ζεστή ατμόσφαιρά μοιάζει μια οικεία και φιλόξενη εικόνα χωρίς τίποτα ασυνήθιστο. Κανείς από τους υπόλοιπους πελάτες δεν μπορεί να φανταστεί ότι στο διπλανό τραπέζι κάθεται ο Ραχμί Κοτς, ο πανίσχυρος Τούρκος επιχειρηματίας, μαζί με τον Γιώργο Προκοπίου, έναν από τους πιο επιφανείς Έλληνες εφοπλιστές. Την παρέα συμπληρώνουν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, και ο πρώην υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης. 

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί μια μουσική εκδήλωση στο μουσείο Βρανά, ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία του νησιού που ίδρυσε ο παππούς του Οδυσσέα Ελύτη, με την οποία ολοκληρώθηκε ένα διήμερο (18-19 Οκτωβρίου) στο οποίο η Μυτιλήνη τίμησε έναν δικό της άνθρωπο τον Ραχμί Κοτς. , ξεκινώντας από την περασμένη Παρασκευή, όπου στην κατάμεστη αίθουσα της Περιφέρειας απένειμε τιμή στον Τούρκο μεγιστάνα ύστερα μάλιστα από την παρότρυνση του Οικουμενικού πατριάρχη με τον οποίο ο κ. Κοτς διατηρεί στενούς δεσμούς. 

Η ξεχωριστή θέση της Μυτιλήνης 

“Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στη Μυτιλήνη. Στη ζωή μου έλαβα πολλά δώρα και επαίνους από διάφορες χώρες, αλλά η εν λόγω τιμή είναι ξεχωριστή, γιατί προέρχεται από την Ελλάδα, με την οποία αφιέρωσα δεκαετίες στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων”, ανέφερε ο. 94χρονος Κοτς απευθυνόμενος σε εκπροσώπους θεσμικών φορέων και επιχειρηματιών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Το νησί του Βορείου Αιγαίου αλλά και το Αϊβαλί κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του. 

Εκτός από την κατοικία που διαθέτει στο Πέραμα της Λέσβου, έχει αναπτυχθεί και επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από τη συμμετοχή του στη μαρίνα Μυτιλήνης σε κοινοπραξία με την FF Group, ενώ τα σχέδια του δεν έχουν αποκτήσει σημαντικές εκτάσεις, τις δύο σκοπεύει να αξιοποιήσει. Λόγω της κοντινής απόστασης με το Αϊβαλί (απέχει μόλις 45 λεπτά με το καραβάκι), η Μυτιλήνη, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πολύς κόσμος για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι την επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποτελώντας έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης. της τοπικής οικονομίας, λαμβάνοντας, παράλληλα, υπόψη το αντίτιμο των 60 ευρώ για την έκδοση βίζας Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ο αριθμός των Τούρκων, που ταξίδεψαν στο νησί που έκλεισε στις 140.000, διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι που ήταν 70.000, όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης. 

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του γενικά στη χώρα μας, συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας ενώ το 2017, σε συνεργασία με την Avis Budget Group, απέκτησε τα δικαιώματα χρήσης της Avis, Budget και Payless στην Ελλάδα, με κόστος 81 εκατ. ευρώ. Είναι οικονομικός συνομιλητής με την ελληνική κυβέρνηση καθώς έχει πρωτοστατήσει και αρκετά χρόνια στις προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Οι δραστηριότητες του ομίλου Koç

Με προσωπική περιουσία, η οποία σύμφωνα με το Forbes εκτιμάται ότι έρχεται σε 2,6 δις. ευρώ, ο Κοτς υπήρξε επί σειρά δεκαετιών ενός επικεφαλής της Koç Holding, πολυεπίπεδου ομίλου με ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων, το οποίο “απλώνεται” σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων, η ενέργεια, η αυτοβιομηχανία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας με μεγάλες εταιρείες όπως η Tüpraş (το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Τουρκίας), η Arçelik (οικιακές συσκευές) και η Ford Otosan (αυτοκίνητα) ενώ άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την τεχνολογία, τα τρόφιμα, τη γεωργία, το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία ναυπήγησης. Ενδεικτικό του μεγέθους του ομίλου Koç είναι ότι 14 από τις εταιρείες που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του, διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, στην οποία μετέφερε την έδρα του από την Άγκυρα το 1984, όταν διακρίθηκε στην προεδρία του πατέρα του, ο οποίος, τον ίδρυσε. όμιλο το 1926 και υπήρξε, επίσης, ένας από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Τουρκίας. 

Υπό την ηγεσία του Ραχμί Κοτς, ο όμιλος απέκτησε ένα ισχυρό οικονομικό εκτόπισμα στην αγορά της Τουρκίας, συνεισφέρει το 8% του συνολικού ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει ποσοστό 7% στις συνολικές εξαγωγές της γειτονικής χώρας. Μετά από μια πολυετή διαδρομή, το 2003 αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου (παραμένει μέχρι σήμερα επίτιμος), παραδίδοντας την ιστορία στον πρωτότοκο γιο του Μουσταφά, ο οποίος, ωστόσο, έφυγε από τη ζωή του Ιανουάριο του 2016 σε ηλικία 55 ετών. ετών μετά από καρδιακή προσβολή. Τα ηνία του ομίλου πέρασαν δευτερότοκο γιο του Μεχμέτ, ο οποίος συνεχίζει να ηγείται μέχρι σήμερα της Koç Holding ενώ ο μικρότερος γιος του Αλί, εκτός από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, έχει εμπλακεί ενεργά και στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι καθώς είναι πρόεδρος από το 2015 της Φενερμπαχτσέ. 

Λεζάντα φωτ: (Από αριστερά) Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής, Ραχμί Κοτς και Κώστας Μουτζούρης, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην εκδήλωση της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε για να τιμήσει τον Τούρκο επιχειρηματία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας