Πυρηνοκίνητα υποβρύχια προγραμματίζει η Τουρκία: Απειλή για την Ελλάδα

102

Εντυπωσιακή στρατηγική στροφή καταγράφεται στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στον τομέα της ναυτικής ισχύος, με επίκεντρο το πρόγραμμα MILDEN (Milli Denizaltı Projesi), που αφορά στην ανάπτυξη εθνικών, προηγμένων υποβρυχίων και πιθανόν πυρηνοκίνητων.

Ο Τούρκος ναύαρχος Ερκουμέντ Τατλιόγλου, διοικητής του Τουρκικού Ναυτικού, επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα MILDEN έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί τη βάση τεχνογνωσίας για τη μελλοντική κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, κάτι που μέχρι πρότινος θεωρείτο τεχνολογικά και γεωπολιτικά απρόσιτο για την Άγκυρα, σημειώνει το defencesecurityasia.

Η απόκτηση τέτοιας ικανότητας σημαίνει όχι απλώς τεχνολογικό άλμα, αλλά και γεωπολιτικό αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας. Ένα πυρηνικό υποβρύχιο έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί για εβδομάδες ή και μήνες χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ μπορεί να διασχίσει τεράστιες αποστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργώντας ως στρατηγικό εργαλείο προβολής ισχύος.

Η Τουρκία, με το βλέμμα της στραμμένο στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, αλλά και πέραν αυτών, φαίνεται αποφασισμένη να εξελιχθεί σε μεσαία πυρηνική ναυτική δύναμη, γεγονός που θέτει νέα δεδομένα στην ισορροπία ναυτικής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα διατηρεί ένα ισχυρό συμβατικό υποβρύχιο στόλο, ιδιαίτερα με τα Type 214 AIP που διαθέτουν εξαιρετική αυτονομία και αθόρυβη λειτουργία. Όμως, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο υπερέχει σε διάρκεια αποστολής, ταχύτητα και επιχειρησιακή εμβέλεια, καθιστώντας το μονάδα στρατηγικής ισχύος — πέρα από τα στενά όρια του Αιγαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας