Putin-Τέλος στο τοξικό δολάριο και το ευρώ-Το μέλλον ανήκει στους BRICS

1264

Το 40% του εμπορικού τζίρου μας σε ρούβλια

H Ρωσία θα επιδιώξει να ενισχύσει το μερίδιο των διακανονισμών που γίνονται στα νομίσματα των χωρών BRICS
Τέλος επιδιώκει να βάλει στο δολάριο, στο ευρώ, αλλά και άλλα νομίσματα μη φιλικών χωρών σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας ο πρόεδρος Vladimir Putin.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), ο Putin είπε ότι οι χώρες που είναι «φιλικές προς τη Ρωσία» αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα καθορίσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας – και ήδη αποτελούν τα τρία τέταρτα του όγκος συναλλαγών.
Όπως επεσήμανε, η Ρωσία θα επιδιώξει να ενισχύσει το μερίδιο των διακανονισμών που γίνονται στα νομίσματα των χωρών BRICS, στον οικονομικό συνασπισμό αναδυόμενων αγορών που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
«Σχεδόν το 40% του εμπορικού τζίρου της χώρας γίνεται πλέον σε ρούβλια, καθώς το μερίδιο σε δολάρια, ευρώ και άλλα μη φιλικά δυτικά νομίσματα έχει υποχωρήσει» επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Putin, οι πληρωμές για τις ρωσικές εξαγωγές στα λεγόμενα «τοξικά» νομίσματα μη φιλικών κρατών» μειώθηκαν κατά το ήμισυ τον τελευταίο χρόνο.
«Κάπως έτσι το μερίδιο του ρουβλίου στις εισαγωγικές και εξαγωγικές πράξεις έφθασε σχεδόν στο 40%».

Πέρα από τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε πρόγραμμα για την αναμόρφωση της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Μεταξύ άλλων, παρουσίασε σχέδια για διπλασιασμό της αξίας του ρωσικού χρηματιστηρίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μείωση των εισαγωγών και τόνωση των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού.
Να σημειωθεί πως το Κρεμλίνο επιδιώκει να αξιοποιήσει το Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο της Αγίας Πετρούπολης προκειμένου να οικοδομήσει νέες σχέσεις με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
Υπενθυμίζεται πως η Δύση προσπάθησε να αποκόψει από τη διεθνή οικονομική κοινότητα τη ρωσική οικονομία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Παρά ταύτα, η τελευταία αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες.
Στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του τον Απρίλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024, υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,7% των ΗΠΑ (2,7%).
Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να καταγράψουν ακόμη χαμηλότερες οικονομικές επεκτάσεις κάτω του 1%.
Η Ρωσία λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν καταστήσει αυτάρκη – η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές.
Οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και η υποτιθέμενη φοροδιαφυγή κυρώσεων και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, επέτρεψαν στη Μόσχα να διατηρήσει ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Φιάσκο για τη Δύση οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις έχουν καταστεί ένας από τους βασικούς παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).
“Γιατί συνέβη τόσο γρήγορα (γιατί η Ρωσία έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε όρους ΑΕΠ με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης); Νομίζω ότι για όλα φταίνε οι κυρώσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης “επιταχύνθηκε”.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης το 2024, η Ρωσία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.
Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) πραγματοποιείται στις 5-8 Ιουνίου.
Το φετινό θέμα είναι «Η διαμόρφωση νέων τομέων ανάπτυξης ως ακρογωνιαίος λίθος ενός πολυπολικού κόσμου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας