Η πολυεπίπεδη και πλουραλιστική πολιτική Ερντογάν εξελίσσεται και διαρκώς βαθαίνει, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει κλείσει την πόρτα στην Ευρασία και τους BRICS και βαθαίνει την αποικιοποίησή της σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!
Τα εύσημα και το “αγκάθι” της Συρίας
Eικόνες σοκ για το ΝΑΤΟ έρχονται από την Τεχεράνη με τον πρόεδρο της Τουρκίας να δίνει…αγκαλιά στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν δείχνοντας σε ποια συμμαχία ανήκει πραγματικά. Το βίντεο είναι αποκαλυπτικό. Ο Ερντογάν αισθάνεται τον Πούτιν ως προστάτη του και τον κρατά συνεχώς.
Ταυτόχρονα, μετά το πέρα των συνομιλιών σε πηγαδάκι μεταξύ των τριών ηγετών, ο Ερντογάν αποκάλεσε τους προέδρους Ιράν και Ρωσίας… “αδέλφια μου”! Ο Ερντογάν πιθανότατα σπάει κάθε ρεκόρ για χώρα μέλους(;) του ΝΑΤΟ και γράφει Ιστορία.
Αυτή η πληροφορία μεταδίδεται από την πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη. Τα βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω .
Κρίνοντας από το κλίμα των συνομιλιών, η συνάντηση πήγε καλά αλλά παραμένει ένα βασικό αγκάθι: Η Συρία.
Ο Ερντογάν παραπονέθηκε αρκετές φορές και έντονα στους προέδρους Ιράν και Ρωσίας λέγοντας πως “τα λόγια δεν αρκούν” και πρέπει “να περάσουμε στην πράξη”. Πούτιν και Ραϊσί τον δικαιολόγησαν πλήρως πλην όμως δεν του έδωσαν πράσινο φως για νέα τουρκική εισβολή.
Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει αιφνιδιασμός και να λάβει χώρα κοινή επιχείρηση Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στην Συρία. Ο Β.Πούτιν επέμενε στην ανάγκη εκδίωξης των Αμερικανών από την χώρα συνεπώς κάτι ετοιμάζεται στο παρασκήνιο.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι Ρωσία, Τουρκία και Ιράν τελειώνουν τις κουρδικές δυνάμεις SDF. Ακόμη και χωρίς τουρκική εισβολή, δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης της δύναμης αυτής. Εκτός αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε άνοιγμα νέου μετώπου και αποστολή χερσαίων δυνάμεων με σκοπό την δημιουργία κουρδικού κράτους. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.
Εντύπωση προκαλεί και η θερμή χειραψία του Β.Πούτιν με τον Ανώτατο θρησκευτικό Ηγέτη του Ιράν.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Khamenei, δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν ότι η Τεχεράνη και η Μόσχα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στη «δυτική εξαπάτηση», απευθύνοντας έκκληση για μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
“Η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν γνωρίζει σύνορα και έπρεπε να σταματήσει στην Ουκρανία διαφορετικά θα είχε κάνει πόλεμο χρησιμοποιώντας την Κριμαία ως πρόσχημα.
«Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αν δεν είχατε εσείς την πρωτοβουλία, η αντίθετη πλευρά θα είχε προκαλέσει [το ξέσπασμα] πολέμου με δική της πρωτοβουλία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Ηγέτης του Ιράν είπε ότι οι ΗΠΑ και η Δύση έχουν γίνει πιο αδύναμες από πριν, προσθέτοντας ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες και τις δαπάνες, «οι πολιτικές τους σε περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, είναι λιγότερο αποτελεσματικές».
«Το αμερικανικό δολάριο θα πρέπει σταδιακά να απαλειφθεί από το διεθνές εμπόριο και αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά» τόνισε ακόμη ο Ιρανός ηγέτης.
Επιπλέον, ο Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, τόνισε κατά την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ Ερντογάν ότι η διατήρηση της ενότητας των συριακών εδαφών είναι πολύ σημαντική και ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα βλάψει την Τουρκία, την Συρία και ολόκληρη την περιοχή.
Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ τόνισε επίσης ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας είναι μια αναγκαιότητα και θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δύο πλευρών, ιδιαίτερα στον απόηχο των κυρώσεων της Δύσης εναντίον τους. «Η μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας θα είναι βαθιά επωφελής και για τις δύο χώρες».
Ο ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης τη σημασία της έναρξης του σιδηροδρόμου Rasht-Astara σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί ο Μεταφορικός Διάδρομος Βορρά-Νότου και να ωφεληθούν και οι δύο χώρες.
Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν το συριακό έδαφος, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι μετά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών της «τρόικας» της Αστάνα.
Οι Πρόεδροι του Ιράν και της Ρωσίας, Ραΐσι και Πούτιν επιβεβαίωσαν την ανάγκη να τηρηθεί η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, λέγοντας ότι μόνο οι πολίτες της Συρίας θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους χωρίς καμία ξένη επέμβαση.
«Τονίζουμε τη σημασία της εφαρμογής των προηγούμενων συμφωνιών μεταξύ των εγγυητριών κρατών -Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας- για τη Συρία και ανακοινώνουμε την υποστήριξή μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι την πλήρη εξάλειψή της», δήλωσε ο Ραΐσι κατά τη διάρκεια της συνόδου των αρχηγών.
Πρόσθεσε ότι «επαναλαμβάνουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς και το δικαίωμα των Σύριων να καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση και ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα επιτύχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα που ενισχύουν τη σταθερότητα της Συρίας».
Ο Ραΐσι είπε ότι τα δυτικά κράτη επιβάλλουν εμπάργκο στη Συρία για να επιτύχουν τα πολιτικά τους σχέδια και αυτές οι κυρώσεις έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών.
«Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον λαό και το κράτος της Συρίας και καταδικάζουμε τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της σιωνιστικής οντότητας στα συριακά εδάφη», πρόσθεσε.
Oι κυριότερες δηλώσεις του Β.Πούτιν:
-Το έργο της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία είναι γενικά αποτελεσματικό.
-είναι απαραίτητος ο οριστικός τερματισμός της παρουσίας του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.
“Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην παρουσία του ISIS και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην Συρία, μια για πάντα.
Η κατάσταση που επικρατεί στα εδάφη που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Υπάρχουν πραγματικές απειλές εγκλήματος, εξτρεμισμού, αυτονομισμού.
Με πολλούς τρόπους αυτό διευκολύνεται από την καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ώστε να διαμελιστεί το συριακό κράτος.
Γι αυτό το λόγο πρέπει να γίνουν επιπλέον βήματα για την σταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτές τις περιοχές και την επιστροφή των υπολοίπων εδαφών υπό τον έλεγχο της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας”.
Εύσημα στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν έδωσε στη συνέχεια ο Β.Πούτιν, μετά τις συνομιλίες τους στην Τεχεράνη.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις διαμεσολαβητικές σας προσπάθειες, γιατί προτείνατε την Τουρκία ως πεδίο διαπραγματεύσεων όσον αφορά τα προβλήματα παραγωγής τροφίμων, τα προβλήματα εξαγωγών των δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Πούτιν
«Χάρη στη μεσολάβησή σας, σημειώσαμε πρόοδο. Όλα τα θέματα δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, αυτό είναι αλήθεια, αλλά υπάρχει κίνηση και αυτό είναι καλό», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών και εξήρε τον εποικοδομητικό διαμεσολαβητικό ρόλο της Ρωσίας στο θέμα.
Στάθηκε ακόμη στη σημασία της διατήρησης των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο προέδρων.
«Είδαμε επίσης φίλους έξω. Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μια έντονη ατζέντα. Πιστεύω ότι σε αυτή τη διαδικασία, η προσέγγιση της Ρωσίας συνεχίζεται προς μια θετική κατεύθυνση στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης. Στις τελευταίες συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, η προσέγγιση της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν πολύ θετική. Το αποτέλεσμα που θα έχουμε από εδώ θα επηρεάσει θετικά ολόκληρο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ εκ μέρους του εαυτού μου και της αντιπροσωπείας μου. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες μας θα είναι καρποφόρες» δήλωσε ο Ερντογάν.
Οι κύριες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν:
▪Η διαδικασία της Αστάνα είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για την επίλυση του συριακού προβλήματος.
▪ Η Τουρκία αναμένει βοήθεια από τη Ρωσία και το Ιράν για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.
▪Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία είναι το σημαντικότερο καθήκον των εγγυητριών χωρών της διαδικασίας της Αστάνα.
▪Η Τουρκία αναμένει σοβαρότερη υποστήριξη από τους εγγυητές της διαδικασίας της Αστάνα για τις προσπάθειές της να προστατεύσει την ασφάλειά της.
– Οι τρομοκρατικές οργανώσεις PJAK, PKK, PYD, YPG, FETO αποτελούν σοβαρή απειλή για την Τουρκία και το Ιράν
– Πρέπει να συνεχίσουμε με αλληλεγγύη τον αγώνα εναντίον τους
Μιλώντας στην τριμερή σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν υποστήριξε ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) προσπαθεί να διχάσει τη Συρία, με τη στήριξη ξένων δυνάμεων και ότι θα ήταν προς όφελος του συριακού λαού να την «ξεφορτωθεί».
«Αυτό που αναμένουμε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι η στήριξή τους απέναντι στην τρομοκρατία» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις κυριότερες κουρδικές ομάδες που δρουν στη βορειοανατολική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου απειλεί ότι θα εισβάλει.
Στη συνέχεια, έσπευσε να προσθέσει ότι η Τουρκία βλέπει πως οι δύο αυτές χώρες, Ρωσία και Ιράν, αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της, όμως «τα λόγια δεν αρκούν». Πρόσθεσε ότι ο αγώνας της Τουρκίας εναντίον της YPG και άλλων πολιτοφυλακών θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του ποιος τις στηρίζει.
«Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι πολύ σημαντική και οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία θα βλάψει σίγουρα την Τουρκία, τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή και θα ωφελήσει τους τρομοκράτες», δήλωσε από την πλευρά του ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Khamenei, απαντώντας στον Ερντογάν, ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Reisi επανέλαβε ότι το Ιράν στηρίζει μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση.
Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις
LIVE: Presidents of Türkiye, Russia and Iran hold presser after trilateral talks in Tehran https://t.co/8bXccEQUE5
— PresserWatch (@PresserWatch) July 19, 2022