Ψήφος αποδοκιμασίας η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου-Επιτόκιο 2,51%(!) για μόλις 1,5δισ!

722
Ψήφος αποδοκιμασίας η επανέκδοση

Ως ψήφος αποδοκιμασίας χαρακτηρίζεται η έκβαση επανέκδοσης του ελληνικού 7ετούς ομολόγου

Ως ψήφος αποδοκιμασίας χαρακτηρίζεται η έκβαση επανέκδοσης του ελληνικού 7ετούς ομολόγου, λήξης 2025, καθώς τόσο το επιτόκιο όσο και οι προσφορές ήταν πολύ χειρότερες σε σχέση με την ισχύουσα κατάσταση προ ολίγων εβδομάδων.Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. που συνήθως αντλεί (πρώτη αρνητική εξέλιξη), ενώ και το επιτόκιο στο 2,51% ήταν πολύ χειρότερο σε σχέση με τις παρελθούσες εκδόσεις (δεύτερη αρνητική εξέλιξη).
Η Ελλάδα πλέον δανείζεται με πολύ χειρότερους όρους από τις αγορές, έχοντας την ανάγκη να καλύψει τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους που πολήττει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου στο 2,51% εάν συγκριθεί με το 5ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί το 2021 με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο 0,05%, γίνεται αντιληπτό πόσο χαοτική είναι πλέον η τιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου.

Μόλις στα 6 δισ. ευρώ ανέρχονται οι προσφορές για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,4% από περίπου 2,01% που είχε διαμορφωθεί το επιτόκιο σε αυτό το ομόλογο το 2020 ή τιμή 99,916 μονάδες βάσης, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα πολύ αρνητικό επιτόκιο, καθώς θυμίζουμε ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο ιστορικό του χαμηλό είχε διαμορφωθεί στο 0,54% ενώ εσχάτως βρέθηκε στο 3,13%.
Σημειώνεται ότι από εδώ και πέρα το ελληνικό δημόσιο θα δανείζεται με όλο και χειρότερους όρους, καθώς τα επιτόκια του παρελθόντος ήταν διαστρεβλωμένα και αφύσικα και δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Συνδιαχειριστές της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.
Πρόκειται για επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 με κουπόνι 2%.
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε σήμερα και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, μέσω της οποίας το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο – 0,14% από – 0,20% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

Η Ελλάδα αναζητάει νέα κεφάλαια

Όπως έχει αναφέρει το bankingnews.gr, μετά την αναβάθμιση παρωδία της Ελλάδος σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές από τον πολιτικά καθοδηγούμενο αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει την έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,65% για να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ στις 26 Απριλίου ή 3 Μαίου 2022.
Το bankingnews είχε έγκαιρα – όπως πάντα – προειδοποιήσει ότι για την πικρή αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις τυμπανοκρουσίες και τους δήθεν ενθουσιασμούς για την πολιτικά υποκινούμενη και χειραγωγούμενη αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s στην κλίμακα ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές.
Η Ελλάδα μεταξύ άλλων επειδή τα ελλείμματα αυξάνονται και η πίεση στην κοινωνία από το ενεργειακό κόστος επιδεινώνεται… αναζητάει νέα κεφάλαια.
Το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση 5ετούς ομολόγου – δύσκολο να εκδώσει 10ετές με επιτόκιο 3% – για να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 2%.
Να σημειωθεί ότι λόγω της στρέβλωσης και χειραγώγησης που προκάλεσε η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση είχαν φθάσει οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο 0,54% για να εκτιναχθούν στο 3%… δηλαδή εκεί που έπρεπε να ήταν… εσχάτως αν και δεν αποκλείεται να δούμε και 3,5% επιτόκια στην Ελλάδα.

Το ελληνικό δημόσιο δανείζεται για να πάρει πυροσβεστικά μέτρα κατά της ακρίβειας

Η έξοδος στις αγορές άνοιξε διάδρομο για νέα πυροσβεστικά μέτρα κατά της ακρίβειας.
Αν και οι οριστικές αποφάσεις, για την επέκταση και την διεύρυνση των παρεμβάσεων απορρόφησης των ζημιών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αναμένεται να ληφθούν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για αναγκαίες προληπτικές κινήσεις για χρηματοδοτικά εφόδια στη μάχη με την ακρίβεια.
Η σημερινή 27/4/2022 έξοδος στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου αποσκοπεί και στην άνοδο της στάθμης ων ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου που σε συνάρτηση με την πληθωριστική καταιγίδα θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση αντισταθμιστικών μέτρων.
Παράλληλα τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας διευκολύνει ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργούν η υψηλότερη σε σχέση με το στόχο ανάπτυξη το 2021, το χαμηλότερο κατά 2% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα καθώς και η θετική πορεία του φετινού προϋπολογισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας