Ψήφισμα ΟΗΕ κατά Ισραήλ-“Να αποχωρήσετε από την Παλαιστίνη”-Υπερψήφισε η Ελλάδα!

659

Τριχοτομημένη η Δύση.

Αίσχος! ΗΠΑ ψήφισαν κατά, Γερμανία, Βρετανία απείχαν.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί, μεταξύ άλλων, από το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να αποζημιώσει όσους έβλαψε με την κατοχή δεκαετιών, με σημαντική πλειοψηφία 124-14 υπέρ και 43 αποχές. Το ψήφισμα, το οποίο βασίζεται σε συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εντός ενός έτους και στα άλλα κράτη να εφαρμόσουν μέτρα όπως εμπάργκο όπλων και κυρώσεις κατά της ισραηλινής κυβέρνησης.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επαίνεσαν την ψηφοφορία ως ένα ιστορικό βήμα προς τη δικαιοσύνη, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για την επιβολή του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα τονίζει ότι η παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα από το 1967 Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και πρέπει να τερματιστεί χωρίς καθυστέρηση. Ζητεί επίσης να δοθούν αποζημιώσεις στους Παλαιστίνιους για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την επί δεκαετίες κατοχή. Το Διεθνές δικαστήριο είχε προηγουμένως αποφανθεί ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και στο ανατολικό τμήμα της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ είναι παράνομοι, τονίζοντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ ως κατοχικής δύναμης αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η ψηφοφορία διεξάγεται εν μέσω της συνεχιζόμενης γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 41.250 θανάτους. Το Διεθνές δικαστήριο εξέδωσε επίσης αποφάσεις απαιτώντας από το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα και να επιτρέψει επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στα πολιορκημένα εδάφη.

Παρά τη ευρεία διεθνή υποστήριξη για το ψήφισμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες το καταψήφισαν, μαζί με το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Αργεντινή και μερικές βραχονησίδες του Ειρηνικού – τελείες που κανείς δε γνωρίζει σε ποιο ακριβώς σημείο του χάρτη βρίσκονται. Οι ΗΠΑ, που παραδοσιακά υποστήριζαν το Ισραήλ, αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα, αν και συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών.

Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 124 χώρες:

Αγκόλα, Άγιος Μαρίνος, Άγιος Μαυρίκιος, Αίγυπτος, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλγερία, Ανδόρα, Αντίγκουα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βιετνάμ, Βολιβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Γουιάνα, Γρενάδα, Ελλάδα, Ελ Σαλβαδόρ, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ερυθραία, Εσθονία, Ζιμπάμπουε, Ισλανδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Καζακστάν, Καμπότζη, Καμερούν, Κάμπο Βέρδε, Καναδάς, Κατάρ, Κίνα, Κιργιστάν, Κολομβία, Κομόρος, Κούβα, Κουβέιτ, Κύπρος, Λάος, Λ.Δ. Κορέας, Λετονία, Λευκορωσία,  Λίβανος, Λεσότο, Λιβύη, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μάλι, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μεξικό, Μονακό, Μογκολία, Μαυροβούνιο, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπαρμπέιντος, Μπελίζε, Μπουτάν, Μποτσουάνα, Μπρουνέι, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Ναμίμπια, Νέα Ζηλανδία, Νησιά Σολομώντα, Νικαράγουα, Νίγηρας, Νιγηρία, Νησιά Μάρσαλ, Νότια Αφρική, Νορβηγία, Ντομίνικα, Ομάν, Ονδούρα, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Περού, Πορτογαλία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σεϊχέλες, Σιέρα Λεόνε, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Σουδάν, Σουρινάμε, Συρία, Σρι Λάνκα, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Τανζανία, Τιμόρ-Λέστε, Τρινιδάδ-Τομπάγκο, Τυνισία, Τουρκμενιστάν, Τουρκία, Τζαμάικα, Τζιμπουτί, Τσαντ, Υεμένη, Φιλιππίνες, Φινλανδία, Χιλή,

43 χώρες απείχαν:

Αιθιοπία, Αϊτή, Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Βανουάτου, Γερμανία, Γεωργία, Γουατεμάλα, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ισημερινός, Ιταλία, Κένυα, Κιριμπάτι, Κόστα Ρίκα, Κογκό, Κροατία, Λιβερία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Νότιο Σουδάν, Ολλανδία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, FYROM, Παναμάς, Πολωνία, Ρουμανία, Ρουάντα, Σαμόα, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία,

7 χώρες καταψήφισαν το ψήφισμα:

ΗΠΑ, Ισραήλ, Ουγγαρία, Τσεχία, Αργεντινή, Παπούα-Νέα Γουινέα, Παραγουάη.

Επίσης το ψήφισμα καταψηφίστηκε από 7 βραχονησίδες και συμπλέγματα βραχονησίδων:

Μαλάουι, Μικρονησία, Ναουρού, Παλάου, Τόνγκα, Τουβαλού, Φίτζι

Το ψήφισμα έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, αφού το Καταστατικό του ΟΗΕ φτιάχτηκε από τους νικητές του Β’Π.Π. για να κατοχυρώσει τα συμφέροντά τους και βέβαια όχι για να φέρει την ειρήνη στον κόσμο ή την ελευθερία στους λαούς. Έτσι τα μόνα ψηφίσματα που είναι υποχρεωτικά είναι αυτά του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου συμμετέχουν με δικαίωμα βέτο οι μεγάλες δυνάμεις (και δύο μικρότερες, η Γαλλία και η Βρετανία ώστε να έχει την πλειοψηφία η Δύση), όχι της Γενικής Συνέλευσης όπου συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου όλες οι χώρες μέλη του ΟΗΕ. Έτσι κι αλλιώς βέβαια, η ανθρωπότητα δεν έχει δυστυχώς ξεπεράσει το στάδιο στο οποίο οι σοβαρές διαφορές λύνονται με την προσφυγή στα όπλα, όχι με ψηφοφορίες – εκεί θα λυθεί και το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Το ίδιο το κείμενο της απόφασης δεν είναι σπουδαίο – η Γ.Σ. ψήφισε το κείμενο που είχε υποβάλλει η Παλαιστινιακή αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, δημιούργημα των προδοτικών συμφωνιών του Όσλο που αναγνώρισαν το δικαίωμα του “Ισραήλ” στην κατοχή των εδαφών που κατέλαβε με τρομακτικές σφαγές το 1948 με αντάλλαγμα την αναγνώριση από το τελευταίο του δικαιώματος των Παλαιστινίων να φτιάξουν ένα “μπαντουστάν” στα εδάφη που καταλήφθηκαν το 1967. Χαρακτηριστικό είναι ότι Ο Αμπάς, με την απόφαση που πρότεινε και η οποία πλέον ψηφίστηκε, δίνει στο κατοχικό μόρφωμα το δικαίωμα να παραμείνει άλλον ένα χρόνο στα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη – χρόνο που, όπως έχει αποδείξει, του φτάνει για να σφαγιάσει μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους ακόμη! Από την άλλη μεριά, τόσο το ψήφισμα όσο και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της οποίας ζητάει την εφαρμογή, δεν ορίζουν ως παράνομες μόνον τις πράξεις του κατοχικού μορφώματος, αλλά και των Δυτικών προστατών του, αναφέροντας ρητά την παροχή όπλων στο μόρφωμα, τη μεταφορά διπλωματικών αποστολών στην κατεχόμενη “Ιερουσαλήμ” (ορθώτερα: Αλ Κούντς), σαφής αναφορά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Πέρα από την προδοσία του Αμπάς, της κλίκας του και των υπολοίπων Αραβικών καθεστώτων (με φωτεινή εξαίρεση τη Συρία, την Υεμένη και το στρατό της Χεζμπολλάχ), το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει τη γύμνια του στρατοπέδου της “συλλογικής Δύσης”, αφού τα κράτη που καταψήφισαν την απόφαση, αν δεν επιστράτευαν το Ναουρού, το Παλάου, την Τόνγκα και το Τουβαλού, κυριολεκτικά “δε θα γέμιζαν ταξί, ούτε με τον ταξιτζή”, ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να σύρουν στην καταψήφιση του ψηφίσματος ούτε καν τα νεοναζιστικά μορφώματα – Ουκρανία, Εσθονία, Κροατία. Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή είναι πλέον η δύναμη των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, τόσο καλύτερα θα καταλαβαίνουμε το τι γίνεται γύρω μας.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας