Η Ρωσία εξάγει π.χ. δια θαλάσσης 3,31 εκατ βαρέλια ημερησίως και το 1 εκατ εισάγεται από την Ευρώπη που έχει επιβάλλει κυρώσεις στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, που εξετάζει νέο γύρο κυρώσεων και γενικώς έχει διαμορφωθεί ένα άκρως ψυχροπολεμικό κλίμα…
Οι ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ψεύτες, υποκριτές και μαριονέτες που από την μια εκβιάζουν την Ρωσία με κυρώσεις, απειλούν την Ρωσία δίνοντας όπλα στους Ουκρανούς και ταυτόχρονα αυξάνουν τις ημερήσιες εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία σε επίπεδα ρεκόρ, σε ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
Η Ρωσία εξάγει π.χ. δια θαλάσσης 3,31 εκατ βαρέλια ημερησίως και το 1 εκατ εισάγεται από την Ευρώπη που έχει επιβάλλει κυρώσεις στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, που εξετάζει νέο γύρο κυρώσεων και γενικώς έχει διαμορφωθεί ένα άκρως ψυχροπολεμικό κλίμα…
Η κατάσταση στην Ευρώπη θα περιπλακεί περισσότερο όχι μόνο λόγω του επερχόμενου χειμώνα αλλά γιατί θα υπάρξουν πολιτικές ανατροπές αρχής γενομένης από την Ιταλία.
Η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία είναι μονόδρομος στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 και μαζί θα καταρρεύσει και η αστεία πολιτική κυρώσεων της Ευρώπης αφού η Ιταλία θα είναι η πρώτη χώρα στην ευρωζώνη που θα ξεκινήσει την διαδικασία αμφισβήτησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας…
Ήδη υπάρχουν και άλλες χώρες με ισχυρές ηγεσίες όπως η Ουγγαρία, ακόμη και η Γερμανία είναι ενάντια των σκληρών κυρώσεων στην ενέργεια αφού η γερμανική βιομηχανία είναι εντάσεως ενέργειας…
Αδύναμες, φοβικές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις υποχείρια, του yes men που υποκλίνονται θα συνεχίσουν την ρητορική έντασης με την Ρωσία χωρίς ουσία… παίζοντας το παιχνίδι των αμερικανών που χτυπούν την Ρωσία στρατιωτικά μέσω Ουκρανίας και οικονομικά μέσω κυρώσεων από την Ευρώπη και ταυτόχρονα οι αμερικανοί αποδυναμώνουν την Ευρώπη αφού οι κυρώσεις πλήττουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Η υποκρισία της Ευρώπης
Σε τρεις μήνες από τώρα, ένα εμπάργκο σε όλη την ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου θα ξεκινήσει, διακόπτοντας σχεδόν όλες τις αποστολές από τη Ρωσία.
Αλλά αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη εισάγει πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού αργού καθημερινά και το κάνει τον τελευταίο μήνα.
Κάποιοι αυξάνουν τα αποθέματα πετρελαίου πριν στεγνώσει η ροή πετρελαίου από την Ρωσία στην Ευρώπη.
Ενώ καταδικάζουν δημόσια τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και εξίσου δημοσίως διαβεβαιώνουν τους ψηφοφόρους τους ότι οι κυρώσεις λειτουργούν, οι Ευρωπαίοι (και άλλοι) πολιτικοί δεν κάνουν καμία αναφορά στις συνεχιζόμενες αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία.
Κλασσική συνταγή αγυρτών – υποκριτών πολιτικών που έχει πλημμυρίσει η Ευρώπη.
Ωστόσο, η Ρωσία εξάγει περίπου 3,32 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως δια θαλάσσης, που σημαίνει ότι η Ευρώπη αγοράζει το ένα τρίτο του εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου.
Και αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον Ιούνιο, όταν εγκρίθηκε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές πετρελαίου σε μια περίοδο πιθανότατα υψηλότερων τιμών.
Αυτήν τη στιγμή, οι τιμές πέφτουν λόγω των νέων lockdown στην Κίνα και των προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά μόλις κλείσει η πόρτα του εμπάργκο, οι πιθανότητες είναι ότι οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά στο πετρέλαιο ακριβώς όταν η Ευρώπη βρεθεί στην οδυνηρή κατάσταση που προβλέπεται…
Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο που αποθηκεύει μανιωδώς η Ευρώπη αποθηκεύει και όλα τα ορυκτά καύσιμα για τα οποία η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη, φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Οι FT το χαρακτήρισαν «το αναπόφευκτο κακό των ορυκτών καυσίμων εν καιρώ πολέμου».
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση υποκριτικά επαναλαμβάνει συνεχώς ότι τα σχέδια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθούν να ισχύουν, αν και φαίνεται ότι είναι λόγια του κοπανιστού αέρα…
Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στη βόρεια Ευρώπη αυξήθηκαν ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2022.
Ο Υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας Hardeep Singh Puri, δήλωσε στο CNBC ότι «οι Ευρωπαίοι αγοράζουν περισσότερο πετρέλαιο σε ένα απόγευμα από ότι η Ινδία.
Θα εκπλαγώ αν δεν ισχύει ακόμα αυτή η κατάσταση».
Ερωτηθείς ο ινδός υπουργός ενέργειας για το εάν είχε ηθικούς ενδοιασμούς σχετικά με την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε « όχι, δεν υπάρχει καμία σύγκρουση.
Έχω ηθικό καθήκον απέναντι στον καταναλωτή μου.
Θέλω ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση η αντλία βενζίνης να μην στεγνώνει;».
Πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συντάξει ένα έγγραφο με σαρωτικές εξουσίες στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Οι σαρωτικές εξουσίες, εάν εγκριθούν, θα περιλαμβάνουν τις «εξουσίες που απαιτούν από τις επιχειρήσεις να αποθηκεύουν προμήθειες και να διακόψουν τις συμβάσεις παράδοσης προκειμένου να στηρίξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε περίπτωση κρίσης όπως η πανδημία του κορωνοϊού».
Η απόφαση για το τι συνιστά κρίση θα ήταν επίσης προνόμιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου.
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με μεγάλο προβληματισμό την πρόταση της ΕΕ καθώς κάποιος θεσμός θα υπαγορεύει στις επιχειρήσεις πόσο πετρέλαιο θα αποθηκεύουν και με ποιον θα συναλλάσσονται.
Η ΕΕ κινείται σε ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Αυτή τη στιγμή, οι Βρυξέλλες εξετάζουν την άμεση παρέμβαση στις αγορές ενέργειας λόγω του επερχόμενου κραχ στην ενεργειακή βιομηχανία.
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την τιμή του φυσικού αερίου παρά με το πετρέλαιο, αλλά αξίζει να θυμίσουμε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας άλλαξαν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη νωρίτερα το 2022.
Οι τιμές δεν έχουν επιστρέψει ακριβώς στα φυσιολογικά επίπεδα, επομένως το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Και σε τρεις μήνες, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα σημειώσουν πτώση 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως.