Προϋπολογισμός 2025-Φόροι για το λαό, φοροαπαλλαγές για ολιγάρχες, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και ένα… καρότο

306

Κανένα λόγο για… πανηγυρισμούς δεν έχει ο λαός από την κατάθεση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού της κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Δεκεμβρίου, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις από τους απανταχού «αρίστους» της κυβέρνησης.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αφαίμαξης του ελάχιστου εναπομείναντος λαϊκού εισοδήματος με αύξηση των φόρων, που δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις αμυντικές δαπάνες, που ξεπουλά ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο πλούτο και που ως καρότο δίνει ψίχουλα (δήθεν) αυξήσεων σε εργαζόμενους δημοσίου τομέα, καθώς και μια ελάχιστη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αύξηση φόρων και αφαίμαξη εισοδήματος

Τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 69,203 δις ευρώ, αυξημένα κατά 2,490 δις ευρώ ή 3,7% έναντι του 2024, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης μεγέθυνσης της οικονομίας, όπως αντικατοπτρίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις. Πιο συγκεκριμένα:

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 38,019 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,609 δις ευρώ ή 4,4% έναντι του 2024. Ειδικότερα:

  • τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 26,673 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,332 δις ευρώ έναντι του 2024 και
  • οι ΕΦΚ προβλέπονται στο ποσό των 7,276 δις ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.

Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 25,212 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,009 δις ευρώ ή 4,2% έναντι του 2024. Ειδικότερα:

  • ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 15,244 δις ευρώ, αυξημένος κατά 882 εκατ. ευρώ έναντι του 2024, ως απόρροια της προβλεπόμενης αύξησης των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας και της αναμενόμενης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού και
  • ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 7,972 δις ευρώ, αυξημένος κατά 120 εκατ. ευρώ έναντι του 2024, παρά την εξισορρόπηση των παραγόντων που επέδρασαν δημοσιονομικά στο προηγούμενο οικονομικό έτος από την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης.

Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές

Την ίδια ώρα που ο λαός θα βαρυγκωμά από τη νέα φοροεπέλαση, ο νέος προϋπολογισμός δίνει μια σειρά από κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων που ευνοούν τις μεγάλες εταιρείες.

Αρκεί να αναφερθεί ότι εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, που διαμορφώνεται έως και 315% για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης γνώσης,

Επίσης:

  • επεκτείνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας), με περισσότερα έτη απαλλαγής των σχετικών κερδών από τον φόρο,
  • διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές (angel investors) με αύξηση του ορίου στις 900.000 ευρώ επί του κεφαλαίου που εισφέρουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις,
  • μειώνεται σε 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό, για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών και
  • θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου

Στα παραπάνω να προστεθεί και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού:

«Το 2025 αναμένεται να είναι το έτος της πλήρους μετεξέλιξης της ΕΕΣΥΠ (Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας) σε Sovereign Wealth Fund, με την ολοκλήρωση της απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ καθώς και με την ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Ταμείου, οι επενδύσεις του οποίου αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη προσέλκυσης περαιτέρω κεφαλαίων. Επιπλέον, προβλέπεται:

  • η έναρξη νέων σημαντικών έργων, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως το “Tap ’n’ Pay” και
  • η αύξηση των επενδύσεων, τόσο απευθείας από την ΕΕΣΥΠ όσο και μέσω του νέου επενδυτικού της βραχίονα, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προάγοντας ένα νέο πρότυπο όπου οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της θα αποτελούν παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών για τον δημόσιο τομέα».

Τι σημαίνει πρακτικά το παραπάνω; Ότι η ΕΕΣΥΠ, που «αποτελεί τον φορέα της ενιαίας διαχείρισης ενός σημαντικού μέρους των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει», θα γίνει και τυπικά ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα επενδύει σε πραγματικά και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, πολύτιμα μέταλλα ή σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου . Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία επενδύουν παγκοσμίως.

Κοινώς, η περιουσία του ελληνικού λαού θα βγει κυριολεκτικά στο… σφυρί των αγορών!

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας