Μία ακόμα φοροκαταιγίδα έρχεται για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά για το 2024, με τον προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή να αποτυπώνει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής από τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι τη διατήρηση και αύξηση φόρων. Παρά το γεγονός ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης εστιάζει σε κάποιες ρυθμίσεις – ψίχουλα για τα ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί.
Ετσι, ο προϋπολογισμός που έρχεται σήμερα στη Βουλή προβλέπει:
- 6,2 δισ. παραπάνω φόρους, συνολικά 62,9 δισ. ευρώ, αύξηση 8,1% σε σχέση με φέτος, που και πάλι η φοροληστεία απογειώθηκε!
- Εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ, από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος (23 δισ. εκτέλεση), πάνω από 2,2 δισ. ευρώ αύξηση, ενώ οι ειδικοί φόροι μένουν σταθερά «στο ύψος τους», στα 7,1 δισ. ευρώ. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ. ευρώ.
- Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων, όπως οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να φτάσουν στα 13 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 1,7 δισ. σε σχέση με φέτος. Μάλιστα, με θράσος λέγεται στον προϋπολογισμό ότι η – ονομαστική – αύξηση των μισθών και συντάξεων «επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος)» λόγω «της συνακόλουθης αυξημένης παρακράτησης του φόρου», με τον λαό να πληρώνει ξανά από την άλλη τσέπη τις «αυξήσεις» – κοροϊδία.
- Επιπλέον, αντί η κυβέρνηση να καταργήσει τον ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, αφού η ακρίβεια έχει τσακίσει το λαϊκό εισόδημα, προχωρά από 1/1/2024 σε αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, στα αναψυκτικά και στο νερό με ανθρακικό που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, από 13% σε 24%.
Ολα αυτά στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», για να διατηρηθεί – όπως λέγεται – η «αξιοπιστία» ενόψει και των νέων αξιολογήσεων των διεθνών οίκων για πρόσβαση του αστικού κράτους σε φτηνότερο δανεισμό για τους ομίλους, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι «ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος μετά από 13 έτη που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα».
Μαζί και το κυνηγητό στους μικρούς επαγγελματίες
Στον προϋπολογισμό εκτιμάται ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα φτάσει τα 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. Σε αυτό περιλαμβάνεται το άγριο πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και το οποίο αποτελεί ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για να εκταμιευτούν τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα πάνε στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων.
Συγκεκριμένα, με σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης κλιμακώνεται η φορολεηλασία των επαγγελματιών, καθώς πάνω στην κατάργηση του αφορολόγητου και στο τέλος επιτηδεύματος επιβάλλει οριζόντιο «τεκμαρτό εισόδημα» που θα ξεκινά από τα 10.920 ευρώ και θα φτάνει μέχρι και τα 14.196 ευρώ.
Φάτε μάτια ψάρια…
Αυτή λοιπόν την άγρια αντιλαϊκή επίθεση επιχειρούν να κρύψουν η κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ πίσω από τα «παχιά λόγια» σχετικά με όσα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για την υποτιθέμενη «ενίσχυση» των εισοδημάτων, όπως αυτά που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός, αλλά και εκείνα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Συγκεκριμένα:
- Οι «αυξήσεις στους μισθούς» των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν στην πραγματικότητα τη μονιμοποίηση όλων των περικοπών της προηγούμενης 12ετίας τις οποίες εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, όπως η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού. Αυτές τις περικοπές, έτσι όπως συμπυκνώνονται και με το μνημονιακό μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ (4354/2015), έρχεται να «σφραγίσει» τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με τις «αυξήσεις» – κοροϊδία της τάξης των 50 ευρώ τον μήνα, μετά από 12 χρόνια καθηλωμένων μισθών και με την ακρίβεια να καλπάζει, με τις «αυξήσεις» να μην ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 4,5%, όταν μόνο το 2022 είχαμε πραγματική μείωση 7,4% του μισθού.
- Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ετσι, μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή στα όρια της εξαθλίωσης, θα λάβει επιπλέον «ενίσχυση» …105 ευρώ ενώ το λάδι κοντεύει να φτάσει τα 15 ευρώ το λίτρο στο ράφι των σούπερ μάρκετ.
- Μια μικρή μερίδα συνταξιούχων, που έχουν «προσωπική διαφορά» κάτω των 10 ευρώ ή καθόλου, και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ! Πραγματικός μποναμάς, που ισοδυναμεί πλέον με μία …συγκρατημένη επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ για τα ψώνια 10 ημερών.
- Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή άνθρωποι που βγάζουν μόλις 2.400 ευρώ τον χρόνο (μονοπρόσωπο νοικοκυριό), δηλαδή τίποτα, θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος, δηλαδή το εξευτελιστικό ποσό των 108 ευρώ…
- Δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ, ενώ δεν μπορούν να επιβιώσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια ούτε καν με το τωρινό επίδομα που λαμβάνουν.
- Τα διάφορα pass της κοροϊδίας, π.χ. η εφάπαξ ενίσχυση για όσους συμπληρώνουν το 19ο έτος ηλικίας. Αυτό την ίδια ώρα που για το 2024 προβλέπεται «τσεκούρι» ακόμα και σε αυτά τα επιδόματα, π.χ. στις επιδοτήσεις – ψίχουλα για την Ενέργεια, την ίδια ώρα που οι τιμές παίρνουν και πάλι την ανηφόρα.
Στο μεταξύ, ο προϋπολογισμός φορτώνει και ένα ακόμα χαράτσι – το τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, συμπληρωματικά στον φόρο διαμονής, στα τουριστικά καταλύματα και στη βραχυχρόνια μίσθωση – στο όνομα της αντιμετώπισης των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα.
Την ίδια ώρα εξάλλου παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες και οι αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους από τις πρόσφατες καταστροφές, αφού προβλέπονται μόνο τα 600 εκατ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που δεν φτάνουν ούτε για τις πρώτες ανάγκες, ενώ παραπέμπονται σε «βάθος χρόνου» και με βάση τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια που αποκλείουν «από τα αποδυτήρια» αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και καλλιέργειες.
Και τα δωράκια στους ομίλους
Αντιθέτως, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πολλούς μποναμάδες μέσα στο 2024. Συγκεκριμένα:
— 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ. ευρώ).
— Νέες φοροαπαλλαγές, όπως αυτές για την «αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα», και συγκεκριμένα τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 22 εκατ. ευρώ), τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ) και την κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά ομόλογα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 7 εκατ. ευρώ).
— Τη διασφάλιση ότι όλος ο σχεδιασμός θα είναι «κομμένος και ραμμένος» γύρω από τις «πράσινες» μπίζνες τους και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ