Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2024, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψήφισή του.
Ενας προϋπολογισμός που φέρνει φοροκαταιγίδα και για τη νέα χρονιά με 63 δισ. ευρώ φόρους, ματωμένα πλεονάσματα, περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, ουσιαστική καθήλωση των μισθών που θα συνεχίζουν να εξαϋλώνονται από την ακρίβεια, την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και την «απελευθέρωση» – εμπορευματοποίηση.
Και όλα αυτά στο όνομα της «επενδυτικής βαθμίδας» (όπως διαφημίζει η κυβέρνηση) που ανέκτησε η ελληνική οικονομία, πάνω στα συντρίμμια του λαϊκού εισοδήματος και στο όνομα της «ανάπτυξης», του πολλαπλασιασμού δηλαδή των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Συνοπτικά, ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει:
- 6,2 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους – συνολικά 62,9 δισ. – σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023 (56,7 δισ.). Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ληστείας, οι φόροι που εισπράχθηκαν τελικά σε σχέση με την εκτίμηση στον προϋπολογισμό του 2023 παρουσίασαν υπέρβαση κατά περίπου 5,5 δισ., με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να λέει ότι τα φορολογικά έσοδα το 2024 θα είναι αυξημένα μόλις κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023.
- Εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ., από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός (μέχρι τον Οκτώβρη η πραγματοποίηση των εσόδων από ΦΠΑ είχε ήδη φτάσει τα 23 δισ.), πάνω από 2,2 δισ. αύξηση, ενώ οι ειδικοί φόροι μένουν στο ύψος τους, στα 7,1 δισ. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ.
- Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που αφορά τα καύσιμα, θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 7 δισ., όπως και το 2023.
- Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων, όπως οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να φτάσουν τα 13 δισ., αυξημένοι κατά 1,7 δισ. σε σχέση με φέτος.
- Επιπλέον, αντί η κυβέρνηση να καταργήσει τον ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, αφού η ακρίβεια έχει τσακίσει το λαϊκό εισόδημα, από 1/1/2024 προχωρά σε αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, στα αναψυκτικά και στο νερό με ανθρακικό που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, από 13% σε 24%.
- Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα φτάσει τα 6,69 δισ., αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. Η αύξηση αποτυπώνει το άγριο πογκρόμ με το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης απέναντι σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Οι μποναμάδες στους ομίλους
Ενώ λοιπόν τα λαϊκά νοικοκυριά θα «ματώσουν», στον προϋπολογισμό περιγράφεται με σαφήνεια όλο το πλέγμα των νέων επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων – ελαφρύνσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως:
— Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
— Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.
Επιπλέον, διασφαλίζεται ότι όλος ο σχεδιασμός θα είναι «κομμένος και ραμμένος» γύρω από τις «πράσινες» μπίζνες τους και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, αφού, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στον προϋπολογισμό, «η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον προϋπολογισμό αποτελεί κύρια συνιστώσα του νέου συστήματος δημοσιονομικής μεταρρύθμισης που υποστηρίζει την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πολιτικών και δράσεων της Δημόσιας Διοίκησης», σύμφωνα και με τους στόχους της ΕΕ.
Τα βασικά μεγέθη
Στα βασικά του μεγέθη – τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, είναι αναθεωρημένα προς το χειρότερο σε σχέση με το προσχέδιο – ο προϋπολογισμός προβλέπει:
- Ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2024. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. το 2023 και 233,8 δισ. το 2024.
- Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα και να διαμορφωθεί σε 4,1%, έναντι 4,5% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2023, και να αποκλιμακωθεί σε 2,6% για το 2024.
- Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% κατά το τρέχον έτος και κατά 15,1% το 2024, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024.
- Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να αποκλιμακωθεί από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,3% το 2023 και σε 152,3% το 2024, εξαιτίας και του πληθωρισμού, όπως και της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ.
Ολα αυτά βέβαια με μεγάλο «αστερίσκο» το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην καπιταλιστική οικονομία διεθνώς, την ώρα που τα «σύννεφα» μαζεύονται, με την κυβέρνηση να επικαλείται τις «αβεβαιότητες» για την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ