Πρώτη μεταπρογραμματική εποπτεία-Η Ελλάδα σε εποπτεία μέχρι αποπληρωμής 75% τροϊκανών δανείων

805

Το πόρισμα των θεσμών εκτιμάται ότι θα είναι θετικό χωρίς να παρεκκλίνει ιδιαίτερα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ωστόσο έχει μία ιδιαίτερη σημασία καθώς οι αναφορές στην υλοποίηση των 22 προαπαιτούμενων θα καθορίσουν και την απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019 και αφορά τις παρεμβάσεις για το χρέος.

Εβδομάδα ειδήσεων για την ελληνική οικονομία καθώς εκτός από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 τη Δευτέρα, μία μέρα μετά θα δημοσιευθεί η πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας. Μια έκθεση στην οποία θα αποτυπώνονται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα αλλά και η πορεία υλοποίησης των 22 προααπαιτούμενων τα οποία αποτελούν «ουρά» της ενισχυμένης εποπτείας.

Το πόρισμα των θεσμών εκτιμάται ότι θα είναι θετικό χωρίς να παρεκκλίνει ιδιαίτερα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ωστόσο έχει μία ιδιαίτερη σημασία καθώς οι αναφορές στην υλοποίηση των 22 προαπαιτούμενων θα καθορίσουν και την απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019 και αφορά τις παρεμβάσεις για το χρέος. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις σχετίζονται με την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα λεγόμενα SMP’s & ANFA’s, ύψους 744 εκατ. ευρώ και κάτι ακόμα… την οριστική διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών λόγω επιτοκιακού περιθωρίου που εκτείνονται και στα επόμενα χρόνια και ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για την οριστική διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2% που είχε επιβληθεί σε δάνειο του 2012 από τον EFSF, το οποίο βαρύνει με 220 εκατ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου ετησίως και συνολικά αντιστοιχεί σε περίπου 5,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους η ονομαστική τους αξία ανέρχεται σε 3,5 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που εφαρμόζεται μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο το 2018, η Ελλάδα απαλλασσόταν από την καταβολή αυτού του επιτοκιακού περιθωρίου, μαζί με την επιστροφή των SMPs και ANFAs. Η διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών λόγω επιτοκιακού περιθωρίου, ύψους περίπου 5,2 δισ. ευρώ, θα συνιστά μια σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Η συγκεκριμένη απόφαση, εκτός όμως από την περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, στέλνει και ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και την προσπάθεια της χώρας για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χρέος από 194,5% του ΑΕΠ το 2021 θα υποχωρήσει στο 171,1% του ΑΕΠ φέτος, στο 161,9% το 2023 και στο 156,9% το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο συγκεκριμένο καθεστώς εποπτείας μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που πέρασαν από την «περιπέτεια» των προγραμμάτων στήριξης (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας