Πρώτη φορά η επικεφαλής ΕΚΤ μίλησε για πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ!

1136

Για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ιστορία επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε δημοσίως για τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ!

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα αθετήσουν το χρέος τους, σημειώνοντας ότι μια τέτοια έκβαση θα είχε τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο!

«Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CBS την Κυριακή. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τέτοια μεγάλη, μείζονος σημασίας, καταστροφή».

«Αν συνέβαινε, θα είχε πολύ, πολύ αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο για αυτήν τη χώρα, όπου η εμπιστοσύνη θα αμφισβητηθεί, αλλά σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε. «Καταλαβαίνω την πολιτική, ασχολήθηκα και εγώ με την πολιτική. Αλλά υπάρχει μια στιγμή που το υψηλότερο συμφέρον του έθνους πρέπει να επικρατήσει».

Η Κ.Λαγκάρντ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Η αυταπάτη του δωρεάν χρήματος και της επαρκούς ενεργειακής προμήθειας, έχουν τελειώσει».

Μέχρι τώρα, ουδείς στο παρελθόν, απο τον Β’ ΠΠ και μετά που το αμερικανικό δολάριο καθιερώθηκε ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, τόλμησε κάποιος ακόμα και να σκεφτεί το ενδεχόμενο μίας αμερικανικής οικονομικής κατάρρευσης, για τον απλούστατο λόγο, ότι αν αυτό συμβεί, καταργείται αυτομάτως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, αφού κανείς δεν θα έχει εμπιστοσύνη σε κανενός είδους συναλλαγή.

Η ανησυχία εντείνεται με την αντιπαράθεση σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων επιδιώκουν να συνδέσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου με τις περικοπές στις αμερικανικές δαπάνες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει την παραβίαση του ορίου χρέους, ωστόσο το ανώτατο όριο πρέπει να αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Ο Μακάρθι πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα.

Η κατάσταση είναι ανάλογη του 2011 όταν ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, για να τερματιστεί η κρίση, ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε σε περικοπές δαπανών άνω των 2 τρισ. δολαρίων σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Πολλοί, απλοϊκά σκεπτόμενοι, λένε πως η αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ δεν είναι και κάτι τόσο τραγικό καθώς οι Αμερικανοί τυπώνουν όσα δολάρια θέλουν, από τη στιγμή που το δολάριο είναι το αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη.

Δεν είναι όμως έτσι καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες αποδολαριοποιούν τις συναλλαγές τους και μειώνουν την χρήση των αμερικανικού νομίσματος.

Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί δεν μπορούν να εξάγουν την ίδια ποσότητα δολαρίων όπως έκαναν στο παρελθόν πράγμα που σημαίνει ότι οι πλεονάζουσες ποσότητες δολαρίων θα παραμείνουν εντός της χώρας και εν τέλει θα μετατραπούν σε πληθωριστικό τσουνάμι.

Ειδικότερα, το αμερικανικό δολάριο κινδυνεύει από την συμφωνία των Σαουδαράβων να πωλούν το πετρέλαιο τους σε χώρες όπως η Κίνα, με πληρωμές σε κινεζικά γουάν και όχι δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας