Είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση του πολέμου στο Νότιο Λίβανο. Ακόμη δεν ξέρουμε αν θα κρατήσει η εκεχειρία ούτε ποια θα είναι η κατάσταση που θα ακολουθήσει.
Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η ισραηλινή έγκριση της κατάπαυσης του πυρός ήρθε για να επικεντρωθεί στην «ιρανική απειλή», να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο στρατός, να ξεπεραστούν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις προμήθειες όπλων στο «Ισραήλ» και να διαχωριστούν οι Λιβανέζοι και το μέτωπο της Γάζας για να απομονωθεί η Χαμάς, η οποία στη συνέχεια υποτίθεται ότι θα υποχωρήσει.
Μετά από δύο μήνες πολέμου στο Λίβανο, ο κατοχικός στρατός αποχωρεί έχοντας χάσει – επίσημα – 120 στρατιώτες, 60 τανκς “Μέρκαβα” και χωρίς να έχει πετύχει ούτε έναν από τους διακυρηγμένους στόχους του:
– Να μπορέσουν οι έποικοι να επιστρέψουν με ασφάλεια στο Βορρά
– Να καταστραφεί το οπλοστάσιο της Χεζμπολλάχ
– να απομακρυνθεί η Χεζμπολλάχ από τα σύνορα και να μετακινηθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι.
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε, ο κατοχικός στρατός δεν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του ούτε μια σπιθαμή Λιβανέζικου εδάφους. Γι αυτό το λόγο τελικά φαίνεται ότι αποφασίστηκε να δηλώσει ότι νίκησε και να αποχωρήσει.
Αυτό που εμφανίζει σαν κέρδος του το Ισραήλ – τη συμφωνία σταδιακής αποχώρησης της Χεζμπολλάχ από το Νότο του Λιβάνου, όπου θα αντικατασταθεί από τον κρατικό στρατό – είχε ήδη συμφωνηθεί το 2006, μετά την τότε ήττα του Ισραήλ. Αποδείχτηκε ότι ήταν ένας εύσχημος τρόπος να αποχωρήσουν, νικημένοι μεν, δηλώνοντας νικητές δε.
Μένει να δούμε τι θα ακολουθήσει την εκεχειρία. Αν θα συνεχίσει το κατοχικό μόρφωμα τις επιθέσεις στη Γάζα – που θα αποτελούσαν πρόκληση στη Χεζμπολλάχ να κάνει νέες επιθέσεις αντιποίνων. Αν η κατάπαυση πυρός θα κρατήσει και πόσο και πολλά άλλα.
Πάντως ήδη οι έποικοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο Βορρά γιατί θα είναι στόχος της Χεζμπολλάχ που δε νικήθηκε, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν το Νετανιάχου ότι με τη συμφωνία υποτάχτηκε στη Χεζμπολλάχ.
Το κανάλι 13 της Ισραηλινής τηλεόρασης δημοσίευσε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 61% των “Ισραηλινών” πιστεύει ότι δεν νίκησαν.
Ο πρόεδρος του κόμματος “Ισραήλ το σπίτι μας”, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε σε ανάρτηση που στη συνέχεια έσβησε, “Κανείς δε μπορεί να εμποδίσει τη Χεζμπολλάχ να επανεξοπλιστεί. Καλώ τους κατοίκους του Βορρά να αποφύγουν την επιστροφή στα σπίτια τους.
Ο Γιάιρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, δήλωσε: “Η ακροδεξιά κυβέρνηση σύρθηκε σε μια συμφωνία με τη Χεζμπολλάχ. Αυτή τη στιγμή πόλεις στο Βορρά έχουν καταστραφεί, οι ζωές των ανθρώπων έχουν διαλυθεί, ο στρατός είναι εξουθενωμένος. Υπό τον Νετανιάχου γνωρίσαμε τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία μας”.
Έποικοι: Οργή και απογοήτευση από τη συμφωνία
Εν μέσω των ειδήσεων για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, που τροφοδοτήθηκαν από αναφορές των μέσων ενημέρωσης και επιφυλακτικές παρατηρήσεις αξιωματούχων στη Βηρυτό, οι φωνές διαφωνίας αυξήθηκαν στην ισραηλινή κατοχή, ιδιαίτερα από τους αρχηγούς των βόρειων εποικισμών. Πολλοί χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως μια ισραηλινή «συμφωνία παράδοσης» στη Χεζμπολάχ.
Ο Νταβίντ Αζουλάι, επικεφαλής του συμβουλίου εποικισμού στη Metula, που βρίσκεται στην περιοχή του al-Jalil, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η ισραηλινή κατοχή είχε επιτύχει τους πολεμικούς στόχους της, αποκαλώντας τέτοιες δηλώσεις “ψέματα”. Ρώτησε: «Γιατί η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ οδεύει προς μια συμφωνία παράδοσης στη Χεζμπολάχ;». Δήλωσε επίσης ότι το 70% των σπιτιών του οικισμού έχουν καταστραφεί από τα πλήγματα της Χεζμπολλάχ και ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ξαναχτιστούν.
“Όσο δεν υπάρχει πραγματική ασφάλεια εδώ, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε”, δήλωσε ο Αζουλάι, ο οποίος χαρακτήρισε την εκεχειρία “αποκαρδιωτική συμφωνία” και “παράδοση” της κυβέρνησης στη Χεζμπολλάχ.
Ομοίως, ο Avichai Stern, δήμαρχος του Kiryat Shmona, εξέφρασε την ανησυχία του ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του σεναρίου της 7ης Οκτωβρίου στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη. Προέτρεψε τους Ισραηλινούς ηγέτες να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τους βόρειους, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν «οι επόμενοι όμηροι». Ο Στερν πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω πώς περάσαμε από την ολοκληρωτική νίκη στην ολοκληρωτική παράδοση».
Ο Yossi Hadad, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου του Mateh Asher στο δυτικό al-Jalil, προειδοποίησε ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρότερη Χεζμπολάχ τα επόμενα χρόνια, λέγοντας: «Θα πληρώσουμε με αίμα γι’ αυτό».
Ο Benny Ben Muvhar, ηγέτης του περιφερειακού συμβουλίου Mevo’ot HaHermon, δήλωσε ότι οι έποικοι δεν θα επέστρεφαν στο βορρά βάσει μιας τέτοιας συμφωνίας, η οποία υπονομεύει έναν από τους διακηρυγμένους στόχους του πολέμου.
Ο Moshe Davidovich, πρόεδρος του “Φόρουμ των εποικισμών της πρώτης γραμμής” κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι παίρνει αποφάσεις «πάνω από τα κεφάλια μας». Υποστήριξε, “Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο βορρά με ασφάλεια στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας. Θέλουμε να ζούμε με ασφάλεια και η κυβέρνηση δεν μας την έχει προσφέρει.”
Σε σχόλια στο ισραηλινό Channel 12, ο Davidovitch περιέγραψε τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στους βόρειους οικισμούς, λέγοντας: «Οι δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο πόλεμος έχει καταστρέψει τα μέσα διαβίωσης, την οικονομία, τον τουρισμό και τη γεωργία».
Ο Eli Dokursky, δήμαρχος του Kiryat Bialik κοντά στη Χάιφα, απηχούσε αυτή την απογοήτευση, εκφράζοντας την αίσθηση της εγκατάλειψης των εποίκων. Είπε, «Ελπίζω οι δυσκολίες που υπομείναμε τους τελευταίους δύο μήνες, με τη Χάιφα να αντιμετωπίζει σφοδρά πυρά, να μην ήταν εις μάτην».
Ο Doron Shinbar, εκπρόσωπος του δήμου Kiryat Shmona, επέκρινε τις “ψευδείς υποσχέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης”, λέγοντας: “Απαιτούμε αυτό που υποσχέθηκαν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της – απόλυτη νίκη, όχι συμφωνία υποταγής”.
Ο Dudu Stroll, ένας άποικος από το Kiryat Shmona, έστειλε ένα μήνυμα στον Νετανιάχου, δηλώνοντας: “Χωρίς ασφάλεια και ηρεμία, δεν θα επιστρέψουμε”.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ήταν επίσης επικριτικά, με το Channel 12 να αναφέρεται στη συμφωνία ως “ασπίδα για τη Χεζμπολάχ”, ενώ ο έφεδρος συνταγματάρχης Γκάμπι Σιμπόνι παραδέχτηκε ότι η παρουσία και οι υποδομές της Χεζμπολάχ, ακόμη και νότια του ποταμού Λιτάνι, θα παραμείνουν ανέπαφα και ότι “κανείς δεν θα τα πειράξει”.
Αυτές οι επικρίσεις αντικατοπτρίζουν την εκτεταμένη δυσαρέσκεια μεταξύ των εποίκων και των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που αισθάνονται προδομένοι από τη δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «απόλυτη νίκη». Πολλοί τον κατηγόρησαν ευθέως ότι εγκατέλειψε τις βόρειες κοινότητες, δηλώνοντας, “Μας άφησες με κενές υποσχέσεις. Το αίμα των Ισραηλινών στο βορρά θα είναι στα χέρια σου”.
Νωρίτερα, ο Amos Harel, αναλυτής στρατιωτικών υποθέσεων της Haaretz, επέκρινε επίσης την κατάσταση στο βορρά, δηλώνοντας ότι «ενώ οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο συνεχίζονται, το αίσθημα προσωπικής ασφάλειας των εποίκων υπονομεύεται από την αυξανόμενη συχνότητα βομβαρδισμών από τον Λίβανο και την καθημερινή επέκτασή τους στο κεντρικό Ισραήλ».
«Η ουσία είναι ξεκάθαρη: η ζωή στο βορρά παραμένει εντελώς διαταραγμένη, ενώ οι καθημερινές αναταραχές εξαπλώνονται επίσης προς το κέντρο», είπε.
Τεράστιας έκτασης καταστροφή
Σύμφωνα με τα “Ισραηλινά” μέσα, από τα πυρά της Χεζμπολλάχ έχουν πλήρως καταστραφεί 8.800 σπίτια, 7.000 οχήματα και 300 αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αναφέρεται επίσης ότι, επιπλέον των καταγεγραμμένων καταστροφών, υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν έχουν καταγραφεί επειδή οι έποικοι έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους είτε έχουν απομακρυνθεί από το στρατό.
Σύμφωνα με τη “Γιεντιότ Αχρονόθ”, μόνο για την επισκευή των σχολείων στην Κιριάτ Σμόνα, θα χρειαστούν 4 μήνες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κατοχικών μέσων, οι καταστροφές από τον πόλεμο ξεπερνάνε το 1.3 δισ. δολάρια.