Πρωταθλήτρια στις τιμές ενοικίασης ενός Airbnb η Ελλάδα!

17330

Την υψηλότερη μέση ημερήσια τιμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb καταγράφει για το επόμενο τρίμηνο η Ελλάδα, η οποία τον Ιούνιο βρέθηκε στην κορυφή της ζήτησης σε σχέση με τoυς προ πανδημίας αριθμούς. Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 20 εξεταζόμενων ευρωπαϊκών χωρών (Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Πολωνία) με τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) να διαμορφώνεται σε 257 δολάρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βρετανία με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 245 δολάρια. Ουραγοί, με μέσο ημερήσιο κόστος χαμηλότερο από 125 δολάρια, είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης πλατφόρμας AirDNA. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει, για το προσεχές τρίμηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου, οι ταξιδιώτες σε Πολωνία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία θα κληθούν να πληρώνουν 116 δολάρια, 144 δολάρια, 157 δολάρια και 160 δολάρια αντίστοιχα ανά διανυκτέρευση.

Οι χαμηλότερες μέσες ημερήσιες τιμές οδηγούν την ίδια στιγμή στην ενίσχυση του ρυθμού της ζήτησης, με τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Σουηδία να ηγούνται της ζήτησης μέχρι τον Οκτώβριο με 36%35% και 30% περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποτυπώνει την τάση που θέλει τους ταξιδιώτες να επιλέγουν κατάλυμα με βάση την καλύτερη προσφορά.

Την ίδια στιγμή, σε Φινλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία η ταχύτερη ανάκαμψη σε επίπεδο προσφοράς έναντι της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και κατά το α’ εξάμηνο του 2023 συγκράτησε τα επίπεδα πληρότητας πολύ χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα του 2019. Τον περασμένο μήνα, οι τέσσερις χώρες κατέγραψαν επίπεδα πληρότητας 12%, 19%, 11% και 16% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Η μείωση της πληρότητας έχει επηρεάσει και την τιμολογιακή ισχύ των οικοδεσποτών, με τις Φινλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία να συγκαταλέγονται στις χώρες που σημειώνουν τις μικρότερες αυξήσεις σε ετήσια βάση στον ρυθμό ADR. Ως προς τον ρυθμό αύξησης της ADR, μέχρι τον Οκτώβριο η Πολωνία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία σημειώνουν ρυθμό 7%, 9%, 15% και 19% αντίστοιχα υψηλότερο από πέρυσι. Αντίστοιχα, χώρες όπως η Κροατία ή η Τσεχία καταγράφουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης 36% και 27% σε επίπεδο ADR.

Σε επίπεδο ζήτησης, η Ελλάδα τον Ιούνιο βρέθηκε στην κορυφή σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, σημειώνοντας άνοδο 50%.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη το α’ εξάμηνο του 2023 κατέγραψε ζήτηση-ρεκόρ με συνολικά περισσότερες από 177,8 εκατ. διανυκτερεύσεις το τελευταίο εξάμηνο, 20% περισσότερες απ’ ό,τι το α’ εξάμηνο του 2022. Τα έσοδα κινήθηκαν στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, με τους οικοδεσπότες να κερδίζουν περισσότερα από 31,6 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 40% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο προσφοράς, τα διαθέσιμα καταλύματα είναι κατά 10,4% περισσότερα σε σχέση με το 2022 και κατά 4% περισσότερα σε σύγκριση με το 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας