Προς συμβιβασμό ΕΕ-Ρωσίας για το Καλίνινγκραντ;

945
Προς συμβιβασμό ΕΕ-Ρωσίας

Προσπαθούν να κλείσουν το ζήτημα «Καλίνινγκραντ» οι Βρυξέλλες, πιθανώς εξαιρώντας τον ρωσικό θύλακα από την εφαρμογή των κυρώσεων. Οι επιφυλάξεις της Λιθουανίας και ο ειδικός ρόλος του Βερολίνου.

Το εμπόριο μέσω Λιθουανίας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ θα μπορούσε να αποκατασταθεί πλήρως εντός των επόμενων ημερών, γράφει το Reuters επικαλούμενο αρμόδιες πηγές, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οδεύουν προς συμβιβαστική συμφωνία με το κράτος της Βαλτικής και με στόχο την εκτόνωση της διένεξης με τη Μόσχα.

Το Καλίνινγκραντ, που προμηθεύεται τα περισσότερα εμπορεύματα σιδηροδρομικώς και οδικώς μέσω Λιθουανίας, έχει αποκοπεί από την ηπειρωτική Ρωσία από τις 17 Ιουνίου λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες για την εξαίρεση της περιοχής από τις κυρώσεις και την άρση των λιθουανικών επιφυλάξεων, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους στη σύνοδο κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, αποδεικνύεται δύσκολο για την Ευρώπη να επιμείνει σε αυστηρές κυρώσεις χωρίς να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία.

Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την υποστήριξη της Γερμανίας, επιδιώκουν συμβιβαστική λύση στο εν λόγω ζήτημα, ένα από τα πολλά που φέρνει σε αντιπαράθεση τις Βρυξέλλες με τη Μόσχα.

Εάν δεν αποκατασταθεί η παραδοσιακή διαδρομή για τα ρωσικά προϊόντα προς το Καλίνινγκραντ, πρώτα μέσω Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας, και στη συνέχεια μέσω Λιθουανίας, το κράτος της Βαλτικής φοβάται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω της επικράτειάς του, συνεχίζει το Reuters.

Γερμανοί στρατιώτες, εν τω μεταξύ, σταθμεύουν στη Λιθουανία και θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε μια πιθανή ρωσονατοϊκή σύγκρουση, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται εξάλλου σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και θα ήταν ευάλωτη σε οποιαδήποτε μείωση των ροών εάν κλιμακωθεί η διαμάχη για το Καλίνινγκραντ.

«Ο Πούτιν έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ’ ό,τι έχουμε εμείς. Είναι προς το συμφέρον μας να βρούμε έναν συμβιβασμό», είπε η πηγή, παραδεχόμενη ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να φανεί άδικο.

Ευρω-συμβιβασμός και λιθουανικές επιφυλάξεις

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή κυρώσεων και ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της ΕΕ δεν πρέπει να διαχωρίζει το κράτος της Βαλτικής.

«Οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται, ενώ οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν πρέπει να υπονομεύουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος.

«Δεδομένου ότι η διέλευση για το Καλίνινγκραντ είναι δυνατή μέσω διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ, η εξήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων δεν μπορεί να περιοριστεί στη Λιθουανία».

Ένας συμβιβασμός, που όπως λέγεται θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, πιθανώς θα εξαιρεί από τις κυρώσεις τη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ ηπειρωτικής Ρωσίας και Καλίνινγκραντ, με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται για διεθνές εμπόριο καθώς ο θύλακας είναι μέρος της Ρωσίας.

Αυτή η παραχώρηση θα μπορούσε να γίνει δεκτή υπό την προϋπόθεση ότι τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις χρησιμοποιούνται στο Καλίνινγκραντ και δεν εξάγονται από το λιμάνι του, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής.

Κάτι που βέβαια δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί και εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεθεί η Λιθουανία -η χώρα που μπορεί να ελέγξει τον τελικό προορισμό των εμπορευμάτων- σε τροχιά σύγκρουσης με τη Ρωσία, είπε η πηγή.

Προειδοποιήσεις Μεντβέντεφ για κλιμάκωση

Η Λιθουανία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με αξιωματούχους σε Βερολίνο και Βρυξέλλες που θέλουν να εκτονώσουν τη διαμάχη.

Μέχρι στιγμής, οι κυρώσεις της ΕΕ εμποδίζουν τη μεταφορά σιδήρου, χάλυβα και μετάλλων στο Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται μεταξύ ΛιθουανίαςΠολωνίας και Βαλτικής.

Ο κατάλογος των εμπορευμάτων για τα οποία επιβάλλονται κυρώσεις θα επεκταθεί στο τσιμέντο και το αλκοόλ από τις 10 Ιουλίου, στον άνθρακα από τον Αύγουστο και στα προϊόντα πετρελαίου και τα καύσιμα τον Δεκέμβριο. Όταν ξεκινήσει η τελική φάση, θα επιβληθούν κυρώσεις περίπου στο μισά φορτία που αποστέλλονται στο Καλίνινγκραντ.

Ούτε οι επιβάτες ούτε τα τρόφιμα απαγορεύονται, ενώ μπορεί να φτάσει κανείς το Καλίνινγκραντ με αεροπλάνο ή πλοίο.

Το Καλίνινγκραντ, το οποίο έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο πληθυσμό, αποκόπηκε από τη Μόσχα όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και οι κάτοικοί του πρέπει να περάσουν από το έδαφος της ΕΕ για να φτάσουν μέσω ξηράς στην υπόλοιπη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις αποστολές αγαθών στο Καλίνινγκραντ αποτελούν μέρος ενός δυτικού πολέμου δι’ αντιπροσώπων και ότι η Ρωσία έχει πολλούς τρόπους για να αντεπιτεθεί.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες οικονομικής φύσης που μπορούν να κόψουν το οξυγόνο στους γείτονές μας της Βαλτικής που έχουν υιοθετήσει εχθρικές ενέργειες», είπε σε ρωσική εφημερίδα.

«Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ασύμμετρων μέτρων, τα οποία θα προκαλέσουν κλιμάκωση της σύγκρουσης», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας