Προκλητικός Γεωργιάδης για ανέργους-«Αντί να γράφετε στο twitter πηγαίνετε να μαζέψετε-ροδάκινα»!

1143

Δεν χρειάστηκε παρά να …απαντήσει σε τρεις Ερωτήσεις στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης, ώστε να καταφέρει, για μία ακόμη φορά, να «ξεδιπλωθεί» η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και σε όλο της το εύρος!

Ο υπουργός Εργασίας κατάφερε εντός πολύ μικρού χρόνου (η διαδικασία απάντησης Ερώτησης στη Βουλή είναι μερικά λεπτά) να κάνει τα εξής:

– Να συκοφαντήσει τους ανέργους λέγοντας πως δεν διαλέγουν τις δύσκολες χειρωνακτικές εργασίες,

– να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να κάνει τίποτε» ενώ μια επιχείρηση δεν εφαρμόζει δικαστική απόφαση ανάκλησης απόλυσης και 

– να αμφισβητήσει τον αριθμό των εργατικών δυστυχημάτων!

Κι όλα αυτά ενώ νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως σήμερα «επιδοτείται ο εργαζόμενος ο Έλληνας και δεν πάνε. Πρόσθεσε, δε, ότι  η «επιδότηση δίνεται στον εργαζόμενο που θέλει να πάει να δουλέψει. Δεν μπορεί να δίνεται επιδότηση στον συνεταιρισμό γιατί αυτό είναι επιδότηση σε επιχείρηση». Μάλιστα, εκτίμησε πως το στοιχείο αυτό δεν αφορά μόνον τη γεωργία αλλά και τον δευτερογενή τομέα. Είπε ότι  «μια μεγάλη εταιρεία ήθελε να βρεί 10 ράφτρες» και είχε κάνει αίτημα για εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό. Υποστήριξε, επιπλέον, πως το υπουργείο αρνήθηκε και η επιχείρηση έκανε προκήρυξη για Έλληνες εργαζόμενους όμως «πηγαίνανε οι μισοί και οι μισές φεύγανε την επόμενη μέρα».

Αντιλαμβανόμενος (ακόμα και ο ίδιος) το ακραίο της τοποθέτησής του ο Άδωνις Γεωργιάδη επιχείρησε στη συνέχεια να την «χαλαρώσει» σχολιάζοντας:  «Έγώ δεν είπα ότι είναι τεμπέληδες οι Έλληνες αλλά ότι θέλουν να κάνουν άλλες δουλειές υψηλότερης ειδίκευσης» κι έτσι «έχουμε έλλειμμα εργατικών χεριών». Ισχυρίστηκε πως για το φαινόμενο αυτό υπάρχουν «σύνθετοι κοινωνικοοικονομικοί λόγοι» που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης, ζητώντας παρέμβαση του υπουργείου, πρόκειται «εκδικητική απόλυση ενός εργαζόμενου που ήταν μέλος της διοικούσας επιτροπής του σωματείου». Ο εργαζόμενος «είχε προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας» αφού «ήταν χειριστής clark και η εταιρεία θέλησε να τον μετατρέψει σε πωλητή ενώ ζητούσε αντικατάσταση στην θέση του χειριστή». Ο εργαζόμενους κέρδισε τόσο την προσφυγή στο Πρωτοδικείο όσο και στο Εφετείο παρόλα αυτά  «η εταιρεία αρνείται κατά παράβαση των δικαστικών αποφάσεων».

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν πως «το υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορούν να κάνουν τίποτε περισσότερο από όσα ήδη κάνουν». Ανέφερε πως η εταιρεία έχει δηλώσει πως θα ζητήσει αναίρεση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, δεσμευόμενη πως αν χάσει θα πληρώσει όλους τους ενδιάμεσους μισθούς. «Εμείς ως κράτος είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου», είπε. Όπως όμως παρατήρησε ο Γ.Λαμπρούλης η εταιρία Praktiker δεν έχει προσδιορίσει δικάσιμο στον Άρειο Πάγο, προφανώς εκμεταλλευόμενη τους χρόνους λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Τέλος ο Άδωνις Γεωργιαδης, αμφισβήτησε – απαντώντας σε τρίτη Ερώτηση- τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων στα τεχνικά έργα που κατέθεσε στην Βουλή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 2022 υπήρξαν 164 εργατικά δυστυχήματα. Ο υπουργός Εργασίας, όμως, παράθεσε τα στοιχεία της Επιθεώρησης λέγοντας πως ήταν μόλις 46. Στη συνέχεια, βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι πολλά δυστυχήματα δεν χαρακτηρίζονται «εργατικά» αφού οι εταιρείες προσφεύγουν δικαστικά.

Παράλληλα δήλωσε πως το υπουργείο είναι «ευαίσθητο» σε τέτοια ζητήματα.Υποστήριξε, μάλιστα, πως θεσμοθέτησε την πιο αυστηρή νομοθεσία για τους εργαζόμενους στα delivery σε όλη την Ευρώπη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν οχλήσεις στο γραφείο του από οργανώσεις εργοδοτών, που διαμαρτύρονταν για την μεγάλη άνοδο του κόστους εργασίας! Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις αυτές. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι το 2023 «θα κλείσουμε με 20% περισσότερους ελέγχους» ενώ η προηγούμενη χρονιά ήταν έτος όπου έγινε ρεκόρ στον τομέα αυτό.

Όπως προαναφέραμε, σε σχετικά μικρό χρόνο οι τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας αποκάλυψαν συνολικά το ζοφερό τοπίο για τους εργαζόμενους, το οποίο έχει διαμορφωθεί από το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας. Αυτής της νομοθεσίας που έχει ενισχύσει κατά πολύ η κυβέρνηση της Ν.Δ με τα νομοθετήματα του Κωστή Χατζηδάκη το 2022 (κατάργηση 8ωρου) και του Άδ. Γεωργιάδη (ποινικοποίηση απεργίας) φέτος το καλοκαίρι. Επίσης την γνωστή πρακτική του «Πόντιου Πιλάτου» από την πλευρά της κυβέρνησης, όταν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα σε εργοδοσία και εργαζόμενους, αλλά και για τα μονίμως υψηλά επίπεδα της ανεργίας.

πηγη ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας