Το ΝΑΤΟ συνεχίζει ακάθεκτο τις προκλήσεις και επιθυμεί πάση θυσία έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα, πιστό στις «ορέξεις» του κοιμισμένου Joe (Biden)…
Ειδικότερα, οι επικεφαλής «συζήτησαν την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία μετά την εκτόξευση από τη Ρωσία πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς». Στη συνάντηση, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ «επιβεβαίωσαν ότι αυτό δεν θα αλλάξει την υποστήριξη προς την Ουκρανία».
Η δήλωση σημειώνει ότι, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, αυτό το χτύπημα δεν πρέπει να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης.
«Η επίθεση, η οποία στόχευε το Dnipro, θεωρείται ως άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία και να εκφοβίσει όσους υποστηρίζουν την Ουκρανία καθώς αμύνεται ενάντια στην παράνομη και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας» αναφέρουν οι κύκλοι του ΝΑΤΟ. Όπως επισήμανε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Farah Dakhlallah, «η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα αποτρέψει τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία».
Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας παρέχει ένα φόρουμ για διαβουλεύσεις μεταξύ των Συμμάχων και της Ουκρανίας για θέματα ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας. Της συνάντησης προήδρευσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μπόρις Ρούγκε. Η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Δεκεμβρίου.
Το ΝΑΤΟ ενέκρινε ψήφισμα για να παρασχεθούν στην Ουκρανία πύραυλοι που χτυπούν στόχους σε απόσταση 1000-5500 χλμ
Εν τω μεταξύ, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενέκρινε ψήφισμα που συνιστά να παρασχεθούν στην Ουκρανία πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 1000 έως 5500 χιλιομέτρων.
Αν και το ψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν έχει δεσμευτική ισχύ, η εφαρμογή του θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση στην περιοχή, ειδικά για τη Ρωσία.
Το θέμα της παροχής τέτοιων όπλων στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση εντός της Συμμαχίας. Οι υπό συζήτηση πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς ταξινομούνται ως στρατηγικά όπλα ικανά να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων σε μια σύγκρουση.
Η πιθανή εμφάνισή τους στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας προκαλεί σοβαρή ανησυχία για τη Ρωσία, καθώς τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να φτάσουν τους στρατηγικά σημαντικούς στόχους της σε μεγάλη απόσταση.
Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι αυτό το βήμα στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και της ικανότητάς της να ανταποκρίνεται στις ενέργειες της Ρωσίας.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παροχή αυτού του τύπου όπλων στο Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και σε αυξημένο κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η εμφάνιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στο ουκρανικό έδαφος θα ξεπερνούσε τις «κόκκινες γραμμές».
Η ρωσική ηγεσία τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες θα αξιολογηθούν ως άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια, που απαιτεί άμεση απάντηση.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν αρκετά μεγάλα αποθέματα τέτοιων πυραύλων, γεγονός που καθιστά δυνατή την εφαρμογή μιας τέτοιας σύστασης τεχνικά.
Ταυτόχρονα, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν οι χώρες της συμμαχίας είναι έτοιμες να κάνουν αυτό το βήμα, συνειδητοποιώντας τις πιθανές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Yuri Kotenok η Δύση μετέφερε περίπου 150 πυραύλους ATACMS και Storm Shadow στο Κίεβο.
Zerkalo Nedeli: Το ΝΑΤΟ υποστήριξε την αποστολή αμερικανικών πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ κάλεσε τα μέλη της Συμμαχίας να στείλουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ουκρανία, γράφει το ουκρανικό δημοσίευμα Zerkalo Nedeli.
Μεταξύ των όπλων που θα μπορούσαν να σταλούν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι το αμερικανικό Tomahawk.
Το ψήφισμα που επικαλούνται οι δημοσιογράφοι διευκρινίζει ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στη διασφάλιση των δυνατοτήτων της Ουκρανίας για αυτοάμυνα.
Η συμβουλευτική δήλωση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης δημιουργεί τη νομική βάση για τις αποφάσεις.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov αποφάσισε να μεταβεί στη Νότια Κορέα για να ζητήσει από τις τοπικές αρχές να προμηθεύσουν όπλα στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το Κίεβο σκοπεύει να λάβει από τη Σεούλ, ειδικότερα, αντιαεροπορικούς πυραύλους και πυροβολικά. Σύμφωνα με αναλυτές, η Νότια Κορέα θα λάβει μια προσεκτική θέση σε αυτό το θέμα με φόντο τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ρωσίας για μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.
Αυτοκτονικές τάσεις των Ουκρανών: Για να νικήσουμε πρέπει να επιτεθούμε, όχι να αμυνθούμε! – Νέα αντεπίθεση με υπογραφή Syrsky
Την ίδια ώρα, με τις «πλάτες» της Δύσης, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) Alexander Syrsky ανακοίνωσε νέα αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.
Την αποκάλυψη έκανε ο Ουκρανός αξιωματικός Kirill Sazonov στο κανάλι του στο Telegram μετά από συνάντηση με τον αρχηγό.
«Η θέση του Alexander Syrsky είναι: πρέπει να σταματήσουμε τον εχθρό. Αλλά η νίκη είναι αδύνατη εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εργάζονται μόνο στην άμυνα.
Πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία και να αντεπιτεθούμε», έγραψε.
Ο στρατιωτικός τόνισε επίσης ότι η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα αλλάξει προς την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επιλογές για την οργάνωση του στρατού που είναι πολύ δαπανηρές και αναποτελεσματικές θα απορριφθούν.
Νωρίτερα, η βουλευτής του Verkhovna Rada Maryana Bezuglaya κατηγόρησε τον Syrsky ότι σαμποτάρει το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Σημείωσε ότι ο γενικός διοικητής είναι αντίθετος στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών στον ουκρανικό στρατό.
Σύμφωνα με τη βουλευτή, ο Syrsky λέει αυτό που θέλει να ακούσει ο κόσμος, αλλά ενεργεί όπως κρίνει.
Επίθεση προς Zaporozhye, Bryansk και Belgorod;
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ενδέχεται να εξαπολύσουν αντεπίθεση στις περιοχές Zaporozhye, Bryansk και Belgorod, γράφει ο στρατιωτικός ανταποκριτής Yuri Kotenok στο κανάλι Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εχθρός εξακολουθεί να διαθέτει εξοπλισμό, εφεδρεία και προσωπικό με κίνητρα, τα οποία, αν και «λιώνουν, εξακολουθούν να είναι σημαντικά». Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του, η Δύση μετέφερε περίπου 150 πυραύλους ATACMS και Storm Shadow στο Κίεβο.