Πέμπτη, 9 Ιαν 2025

Πρώην Βρετανός διπλωμάτης: Ο Μπάιντεν νικήθηκε από την «υπερηχητική» στρατηγική του Πούτιν

347

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε, κατα κάποιο τρόπο, “χατ τρικ” στην «κυριαρχία της κλιμάκωσης» τα τελευταία χρόνια έναντι των Δυτικών

Για μήνες, τα «γεράκια» στη Δύση πίεζαν για χτυπήματα, με σύγχρονα όπλα, βαθιά στη ρωσική επικράτεια. Στις 18 Νοεμβρίου το «όνειρό» τους έγινε πραγματικότητα με τη χρήση ATACMS και Storm Shadow από τους Ουκρανούς. Η αδημονία τους όμως, αποκάλυψε ότι δεν «διάβασαν» καλά το Κρεμλίνο.

Στρατηγοί, αναλυτές, πρωθυπουργοί και φυσικά το Κίεβο ζητούσαν το πράσινο φως για να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τη σύγχρονη τεχνολογία που τους έδωσαν οι νατοϊκοί για να αλλάξουν τις τύχες του πολέμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη του Ην. Βασιλείου που υπηρέτησε για χρόνια στην πρεσβεία στη Μόσχα, Ίαν Πράουντ, όσοι ζητούσαν τη χρήση βαθύτερων χτυπημάτων στο ρωσικό έδαφος παρεξηγούν βασικά τη ρωσική στρατηγική.

Ειδικότερα, αξιολογώντας την τεράστια σημασία της ρωσικής απάντησης με τους υπερηχητικούς Ορέσνικ, ο Πράουντ υποστηρίζει, σε ανάλυσή του στο Responsible Statecraft, ότι η Ρωσία έχει πετύχει τη λεγόμενη «κυριαρχία της κλιμάκωσης» (Escalation dominance). Δηλαδή, την ικανότητα ενός κράτους να ελέγχει τα στάδια της κλιμάκωσης σε μια σύγκρουση, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να κλιμακώσει ή να αποκλιμακώσει προς όφελός του.

«Όταν η Μόσχα υπερκλιμακώνει, στοιχηματίζει ότι ο αντίπαλός της δεν θα είναι διατεθειμένος να ανέβει στο επόμενο «σκαλί»»

 

«Έχω δει σε κρίσιμα σημεία την τελευταία δεκαετία ότι η Ρωσία επιδιώκει την κυριαρχία της κλιμάκωσης» λέει. «Από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία το 2014, η Ρωσία προσπάθησε να κυριαρχεί σε κάθε βήμα που ανεβαίνει στη σκάλα κλιμάκωσης. Η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και η εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν σημαντικές κλιμακώσεις που το ΝΑΤΟ δεν συνάντησε κατά μέτωπο».

Αυτή η στρατηγική φαίνεται και στη διπλωματία λέει ο Πράουντ. «Όταν η Μόσχα υπερκλιμακώνει, στοιχηματίζει ότι ο αντίπαλός της δεν θα είναι διατεθειμένος να ανέβει στο επόμενο «σκαλί»».

Ο Βρετανό διπλωμάτης εντοπίζει και ένα άλλο πλεονέκτημα των Ρώσων έναντι τον πολλών Δυτικών αντιπάλων του. «Η Ρωσία έχει κάτι που δεν έχει η Δύση – την κυριαρχία και την πολιτική βούληση να ενεργήσει μονομερώς» και έτσι πιστεύει, σύμφωνα με τον Πράουντ ότι «θα υπερισχύει πάντα επί μιας διχασμένης και ηθικά αδύναμης δυτικής συμμαχίας όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι».

Έτσι, στις 21 Νοεμβρίου, ο Πούτιν Ρωσία εκτόξευσε για πρώτη φορά υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, τον πύραυλο Oreshnik σε μια καλά οχυρωμένη ουκρανική εγκατάσταση όπλων στο Dnipropetrovsk.

Αυτή η κίνηση είναι εξαιρετικής σημασίας για την συνέχιση του «σερί» κυριαρχίας κλιμάκωσης για τρείς λόγους, σύμφωνα με τον Πράουντ.

Πλήγμα Πούτιν στην πιο οχυρή τοποθεσία της Ουκρανίας

Πρώτον, προσέφερε μια μεγάλη κλιμάκωση των καταστροφικών δυνατοτήτων. Η Ρωσία προσπαθούσε ανεπιτυχώς να καταστρέψει την οπλική εγκατάσταση Yuzhmash από το 2022 χρησιμοποιώντας τα όπλα του πεδίου μάχης που είχε στη διάθεσή της. Χτισμένο κατά τη σοβιετική εποχή, το Yuzhmash έχει εργαστήρια θαμμένα βαθιά υπόγεια για προστασία από επίθεση.

Μεταξύ άλλων σκοπών, η εγκατάσταση θεωρείται ότι είναι εκεί όπου η Rheinmetall έχει δημιουργήσει ένα εργοστάσιο για την επισκευή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard. Χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή πυραύλων και drone μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με αναφορές αυτόπτων μαρτύρων από ρωσικές πηγές, οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι μετά από προηγούμενα συμβατικά χτυπήματα.

ATACMS και Storm Shadow, ωχριούν μπροστά στον Oreshnik

Δεύτερον, ο Oreshnik έχει ικανότητες που ξεπερνάν κατά πολύ τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί, δηλαδή τους πυραύλους ATACMS, Storm Shadow αλλά και τους πυραύλους κρουζ Tomahawk που είχε ζητήσει ο Ζελένσκι για το περίφημο «Σχέδιο Νίκης».

Με τον Πούτιν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναχρησιμοποιήσει τους Oreshnik, ο Ίαν Πράουντ υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο βάζουν την Ουκρανία σε μια θέση όπου ένα πιο καταστροφικό όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον στρατηγικών στόχων ή στόχων πεδίου μάχης που θα αντιστοιχούσαν στη χρήση του ATACMS ή του Storm Shadow εντός της Ρωσίας, με το μικρότερο βεληνεκές και το πιο περιορισμένο ωφέλιμο φορτίο». Ωστόσο, προσθέτει ότι «η πιθανή μελλοντική χρήση του Oreshnik θα καταστήσει τους ATACMS και Storm Shadow παρωχημένους στη μάχη».

Την ίδια στιγμή, «η Ουκρανία εξακολουθεί να χάνει τη μάχη για το Ντόνετσκ, σιγά-σιγά, ακόμη και με το πιο περιορισμένο οπλοστάσιο που έχει αναπτύξει η Ρωσία μέχρι στιγμής».

Τρίτον, ο Βρετανός εφιστά την προσοχή στο βεληνεκές του Oreshnik που είναι 16 φορές μεγαλύτερο από τους πυραύλους ATACMS και Storm Shadow. «Αυτό θέτει οποιουσδήποτε στόχους του ΝΑΤΟ εντός της Ευρώπης στο πεδίο ενός συμβατικού χτυπήματος» αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι «η ικανότητα που επιδεικνύεται και η πιθανή καταστροφή πολύτιμων δυτικών επισκευαστικών εγκαταστάσεων στο Yuzhmash θα έχουν ικανοποιήσει τα γεράκια του Κρεμλίνου ότι ο Oreshnik ανέβασε τη Ρωσία δύο σκαλοπάτια στη σκάλα της κλιμάκωσης. Ο Πούτιν έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα στους στρατιωτικούς σχεδιαστές από τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο που υποστήριξαν την ανάπτυξη του ATACMS, ότι ένας πιο συγκεκριμένα στόχος του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι επόμενος.

Έτσι, ο Βρετανός ειδικός, κατανοώνοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν διαθέτουν επί του παρόντος κάτι ισάξιο των Oreshnik και ενόψει της επερχόμενης προεδρίας Τραμπ, καταλήγει ότι είναι αμφίβολο να κλιμακώσει ο Μπάιντεν.

 

Ειδήσεις Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας