Ο πρώην αξιωματικός του αμερικανικού Στρατού Stanislav Krapivnik κάλεσε τη Ρωσία να πλήξει τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, όπου παραλαμβάνονται δυτικά όπλα και από όπου φέρεται να επιχειρούν ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία εμφανίζονται ξαφνικά στα πεδία των μαχών.
Το σκεπτικό του είναι απλό: Από την στιγμή που από το έδαφος της Πολωνίας παραλαμβάνουν οι Ουκρανοί οπλικά συστήματα τα οποία σκοτώνουν Ρώσους αλλά και επιχειρούν τα ουκρανικά μαχητικά τα οποία εν συνεχεία καταφεύγουν σε πολωνικό έδαφος για να μην καταστραφούν, πλέον οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις είναι σα να συμμετέχουν κανονικά στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Φυσικά η «συμβουλή» του θα προκαλέσει Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έγινε με αφορμή τον βρετανικής κατασκευής πύραυλο κρουζ Storm Shadow που χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει εργοστάσια στο ρωσόφωνο Λουγκάνσκ, κάτι που ο πρώην λοχαγός του αμερικανικού Στρατού χαρακτήρισε “υπέρβαση της κόκκινης γραμμής”.
Ζήτησε η Ρωσία να αποβάλει την “επιείκεια” την οποία δείχνει από την αρχή του πολέμου.
Ο Stanislav Krapivnik, είναι Αμερικανορώσους που μετανάστευσε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης ως παιδί και κατατάχθηκε στον αμερικανικό Στρατό και υπηρέτησε σε αποστολές του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, παραιτήθηκε και επέστρεψε στη Ρωσία και τώρα είναι σχολιαστής στρατιωτικών θεμάτων, έχοντας γνώση και των δύο αντίπαλων στρατοπέδων.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (RuMoD) ανέφερε στις 12 Μαΐου ότι ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τον πύραυλο Storm Shadow για να πραγματοποιήσουν πλήγμα στην εταιρεία Polypak Polymer Products Company και στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος Milam, “καταστρέφοντας κοντινά κτίρια κατοικιών και τραυματίζοντας έξι παιδιά”.
Το ρωσικό ΥΠΑΜ ισχυρίστηκε αργότερα ότι κατέρριψε το αεροσκάφος Sukhoi Su-24 που εκτόξευσε τον πύραυλο και το αεροσκάφος MiG-29 “που το συνόδευε”.
Ένας απλός λόγος για τον οποίο η Ρωσία δεν πλήττει βάσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ είναι το άρθρο 5.
Η ρήτρα αυτή θεωρεί μια επίθεση σε έδαφος οποιουδήποτε κράτους μέλους του ΝΑΤΟ ως επίθεση σε ολόκληρο το στρατιωτικό μπλοκ, καθιστώντας νομικά δεσμευτικό για τα άλλα κράτη μέλη να σπεύσουν σε στρατιωτική βοήθεια.
Υπάρχει σαφής απροθυμία τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία να επιτεθούν άμεσα εκατέρωθεν και να διακινδυνεύσουν έναν ευρύτερο πόλεμο που μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα σε πυρηνικό επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όπως το RC-135 Rivet, το E-3 Sentry Airborne Early Warning and Control (AEW&C) και το RQ-4B Global Hawk, βρίσκονται πάντα στον αέρα νότια της Κριμαίας, προσφέροντας δεδομένα στόχευσης για πολλές επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εσωτερικό της Ρωσίας και στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Στην ουσία το ΝΑΤΟ έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας καθώς οι ενέργειές του είναι πολεμικές.
Κατά το τελευταίο έτος, μια σύντομη επισκόπηση της στρατιωτικής υποστήριξης του ΝΑΤΟ και της Πολωνίας προς την Ουκρανία δείχνει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι βάσεις.
Για παράδειγμα, η αεροπορική βάση Rzeszow στη νοτιοανατολική Πολωνία, μόλις 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από τα ουκρανικά σύνορα, μετατράπηκε πέρυσι σε περιφερειακό κόμβο διοικητικής μέριμνας νωρίτερα στον πόλεμο.
Εδώ, αεροσκάφη έφερναν αμυντική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία.
Μια άλλη πιθανή αεροπορική βάση θα μπορούσε να είναι η 22η Τακτική Αεροπορική Βάση στο Μάλμπορκ στη βόρεια Πολωνία, από όπου επιχειρεί ορισμένα από τα μαχητικά της MiG-29.
Αυτό συμβαίνει επειδή η πρώτη παρτίδα των τεσσάρων MiG-29 που η Πολωνία παρέδωσε στην Ουκρανία από τα αποθέματά της νωρίτερα τον Απρίλιο ήταν μέρος του ευρύτερου σχηματισμού της πολωνικής αεροπορίας στο Malbork.
Αυτό, όμως, βρίσκεται κοντά στο Καλίνινγκραντ και πολύ μακριά από την ανατολική Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Η βάση που βρίσκεται πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι το αεροδρόμιο Biala Podlaska, το οποίο ανέλαβε ο πολωνικός στρατός το 2020 για να το μετατρέψει σε βάση για την 18η μηχανοκίνητη μεραρχία του.