Προειδοποίηση Trump: Προς νέα Μεγάλη Ύφεση οι ΗΠΑ, πολύ μεγαλύτερη από το 1929

928

Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να καταρρέουν υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα πυρά του στη διακυβέρνηση του προέδρου Joe Biden για τα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η αμερικανική οικονομία, εξαπολύει ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ οδεύουν σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση, η οποία, όπως λέει, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του 1929.
«Με αυτά που συμβαίνουν στην οικονομία μας και με τις προτάσεις που διατυπώνονται για τη μεγαλύτερη και την πιο ανόητη αύξηση της φορολογίας στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Joe Biden θα χαθεί όπως ο Herbert Hoover (σ.σ. πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο 1929 – 1933).
Θα έχουμε μια Μεγάλη Ύφεση, η οποία θα είναι μεγαλύτερη και πολύ ισχυρότερη από αυτή του 1929.
Ως απόδειξη, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να καταρρέουν» αναφέρει σε μήνυμα του στην πλατφόρμα Truth Social ο Trump.

Φόβοι για ντόμινο

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή 10/3 ανακοινώθηκε η πτώχευση της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ, της Silicon Valley Bank, η οποία εξυπηρετούσε κυρίως τομείς του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και εταιρειών που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις πιο εδραιωμένες μάρκες του κλάδου.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες από την οικονομική κρίση του 2008 και παρά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Biden για την προστασία και τη διασφάλιση των καταθέσεων, υπάρχει έντονη ανησυχία και ανασφάλεια για το ενδεχόμενο η κατάρρευση αυτή, να πυροδοτήσει ένα ντόμινο καταρρεύσεων και άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ήδη ανακοινώθηκε και η κατάρρευση της Signature Bank, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες πως είναι πιθανό αυτή να μην είναι και η τελευταία.

Τα γιατί…

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, η Silicon Valley Bank είχε περίπου 209,0 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις, σύμφωνα με τους δημόσιους λογαριασμούς της.
Οι κυριότεροι μέτοχοί της είναι η Vanguard Group (11,3%), η BlackRock (8,1%), η StateStreet (5,2%) και το σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Alecta (4,5%).
Η απίστευτη ανάπτυξη και επιτυχία της SVB δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τα αρνητικά επιτόκια, την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και τη φούσκα της τεχνολογίας που έσκασε το 2022.
Επιπλέον, το γεγονός της ρευστότητας της τράπεζας δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τα κίνητρα της ρυθμιστικής και νομισματικής πολιτικής για τη συσσώρευση κρατικού χρέους και τίτλων που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια.
Η βάση ενεργητικού της Silicon SVB διάβασε σαν το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα του παλιού μάντρα της Wall Street: “Μην πολεμάς τη Fed”.

Το μεγάλο λάθος

Η SVB όμως έκανε ένα μεγάλο λάθος: Ακολούθησε ακριβώς τα κίνητρα που δημιούργησε η χαλαρή νομισματική πολιτική και η ρύθμιση.
Τι συνέβη το 2021;
Μαζική επιτυχία που, δυστυχώς, ήταν και το πρώτο βήμα προς την καταστροφή της.
Οι καταθέσεις της τράπεζας σχεδόν διπλασιάστηκαν με την τεχνολογική έκρηξη.
Όλοι ήθελαν ένα κομμάτι από το ασταμάτητο νέο τεχνολογικό θαύμα.
Το ενεργητικό της SVB αυξήθηκε επίσης και σχεδόν διπλασιάστηκε.
Τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αυξήθηκαν σε αξία.
Περισσότερο από το 40% ήταν ομόλογα του Δημοσίου με μεγάλη διάρκεια και τίτλοι που εξασφαλίζονταν με υποθήκες (MBS).
Τα υπόλοιπα ήταν φαινομενικά παγκοσμίως επενδύσεις νέας τεχνολογίας και επιχειρηματικού κεφαλαίου.
Τα περισσότερα από αυτά τα ομόλογα και τους τίτλους “χαμηλού κινδύνου” διακρατούνταν μέχρι τη λήξη τους.
Ακολουθούσαν το εγχειρίδιο κανόνων της επικρατούσας τάσης: Περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κινδύνου για την εξισορρόπηση του κινδύνου στις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια, επήλθε το σοκ…
Ολόκληρη η βάση ενεργητικού της SVB ήταν ένα και μόνο στοίχημα: Χαμηλά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι τεχνολογικές αποτιμήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη την περίοδο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθμίσει κανείς αυτόν τον κίνδυνο ήταν τα κρατικά ομόλογα και τα MBS.
Γιατί να ποντάρουν σε οτιδήποτε άλλο;
Αυτά αγόραζε η Fed σε δισεκατομμύρια κάθε μήνα, αυτά ήταν τα περιουσιακά στοιχεία με τον χαμηλότερο κίνδυνο σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς και, σύμφωνα με τη Fed και όλους τους mainstream οικονομολόγους, ο πληθωρισμός ήταν καθαρά “παροδικός”, ένα ανέκδοτο με βάση την επίδραση της βάσης.

Ζοφερή η εικόνα

Τα πράγματα είναι χειρότερα.
Το ένα τρίτο των καταθέσεων στις ΗΠΑ είναι σε μικρές τράπεζες και περίπου οι μισές είναι ανασφάλιστες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι καταθέτες της SVB πιθανότατα θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους και αυτό θα δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα και σε άλλες οντότητες.
Η SVB ήταν το πρότυπο της τραπεζικής διαχείρισης με βάση τα εγχειρίδια.
Ακολούθησε μια συντηρητική πολιτική προσθέτοντας τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία -μακροπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου- καθώς οι καταθέσεις εκτινάσσονταν στα ύψη.
Η SVB έκανε ακριβώς αυτό που συνιστούσαν όσοι κατηγόρησαν για την κρίση του 2008 την “απορύθμιση”.
Η SVB ήταν μια βαρετή και συντηρητική τράπεζα που επένδυσε τις αυξανόμενες καταθέσεις σε κρατικά ομόλογα και τίτλους με υποθήκη και πίστευε ότι ο πληθωρισμός ήταν παροδικός.
Η SVB δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ακολουθεί σημείο προς σημείο τα κίνητρα της ρύθμισης και της νομισματικής πολιτικής και τις συστάσεις των κεϋνσιανών οικονομολόγων.
Η SVB ήταν η επιτομή της κυρίαρχης οικονομικής σκέψης.
Και το mainstream σκότωσε το αστέρι της τεχνολογίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας