Η πρώην επικεφαλής του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου υπενθύμισε ότι είχε ήδη δώσει παρόμοιες συμβουλές κάποτε όταν βρίσκονταν στο τιμόνι της γερμανικής ηγεσίας
«Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Putin πρέπει να ληφθούν με τη δέουσα σοβαρότητα, δείχνοντας πολιτική προνοητικότητα», προειδοποιεί η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Merkel.
Απόσπασμα από την ομιλία της πρώην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στα εγκαίνια του «Ταμείου του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ» δημοσιεύει η γερμανική Süddeutsche Zeitung.
«Πρέπει να παίρνετε τα λόγια του στα σοβαρά, να μην τα απορρίπτετε ως μπλόφες.
Η συγκεκριμένη αντίδραση δεν είναι σε καμία περίπτωση ένδειξη αδυναμίας, αλλά ένδειξη πολιτικής σοφίας – η οποία βοηθάει να διατηρηθεί χώρος για ελιγμούς», αναφέρει η Merkel, σύμφωνα με το RIA Novosti.
Η πρώην επικεφαλής του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου υπενθύμισε ότι είχε ήδη δώσει παρόμοιες συμβουλές κάποτε όταν βρίσκονταν στο τιμόνι της γερμανικής ηγεσίας.
Πρόκειται πάντως για μια σπάνια δημόσια δήλωση της πρώην Καγκελαρίου από τότε που αποχώρησε από τα καθήκοντά της στα τέλη του περασμένου έτους.
Όπως εξήγησε η ίδια, αυτή η πολιτική σοφία «συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή, τουλάχιστον εξίσου σημαντικό, στη δημιουργία νέου».
Επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε νωρίτερα ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να προστατεύσει την ακεραιότητα του κράτους» αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ακόμα και για τη χρήση [υρηνικών όπλων.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, ο διάδοχος της Merkel, Olaf Scholz, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο διάλογος με τον Putin, χωρίς όμως να δημιουργούνται αυταπάτες.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, ο τόνος της συζήτησης με τον Ρώσο πρόεδρο παραμένει πάντα φιλικός, «παρά τις μερικές φορές πολύ διαφορετικές απόψεις».
Merkel: Ακόμη και ο Kohl δεν θα τολμούσε να είναι μόνος του στον πόλεμο της Ουκρανίας
Πιστεύει είπε επίσης ότι ακόμα και ο προκάτοχος της Helmut Kohl θα έκανε «τα πάντα για να προστατεύσει και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας», λέει η Merkel.
Ταυτόχρονα, δεν έχασε ποτέ από τα μάτια του την «επόμενη μέρα» όταν επρόκειτο για ζητήματα πολέμου και ειρήνης.
Εφαρμόζοντας μέχρι σήμερα, ο Kohl «θα σκεφτόταν πάντα επίσης το αδιανόητο, σχεδόν αδιανόητο – δηλαδή πώς κάτι σαν σχέσεις με και με τη Ρωσία μπορεί να αναπτυχθεί ξανά», λέει η Μέρκελ.
Και οι δύο, φυσικά, ποτέ σε γερμανική σόλο προσπάθεια.
Την ίδια προειδοποίηση είχε κάνει και τον Ιούνιο η τέως καγκελάριος Angela Merkel σε συνέντευξή της στο Redaktionsnetzwerk Deutschland η οποία παραδέχτηκε επίσης τις δικές της αδυναμίες όταν ήταν στο τέλος της θητείας της στο τιμόνι της καγκελαρίας.
Η Γερμανίδα πρώην πολιτικός επανέλαβε την υποστήριξή της στην πολιτική του Olaf Scholz, λέγοντας ότι «πιστεύει ότι είναι σωστό η Δύση να παίρνει θέση υπέρ της ύπαρξης της Ουκρανίας, χωρίς να συμμετέχει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση».
Ερωτηθείς αν ο Putin περίμενε να επιτεθεί στην Ουκρανία έως ότου δεν ήταν πλέον στην εξουσία, η Merkel απάντησε:
«Η αποχώρησή μου μπορεί να συνεισέφερε, όπως οι εκλογές στη Γαλλία, η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η στασιμότητα στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ».
«Οι προσπάθειες μου δεν είχαν αποτέλεσμα στο τέλος της θητείας»
Στην ίδια συνέντευξη, η Merkel παραδέχτηκε τη δική της αδυναμία στο τέλος της θητείας της:
«Ήταν σαφές ότι δεν θα ήμουν στην εξουσία για πολύ ακόμη, και έτσι διάφορες προσπάθειές μου τον περασμένο χρόνο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα (…)
Ο Putin δεν ήταν πλέον έτοιμος για συναντήσεις κορυφής».