Προειδοποίηση Knot(FSB) για χαοτική κατάρρευση-Πιθανά σοκ από τράπεζες και αγορά ακινήτων

1999

Για «περαιτέρω προκλήσεις και σοκ» τους επόμενους μήνες προειδοποιεί η πιο ισχυρή χρηματοοικονομική εποπτική αρχή του κόσμου, δεδομένου ότι τα υψηλά επιτόκια υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη και απειλούν βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς των ακινήτων.
Πιο συγκεκριμένα, στην τακτική ενημέρωση των ηγετών της G20, ενόψει της Συνόδου Κορυφής τους στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με έδρα τη Βασιλεία, Klaas Knot, δήλωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της, και οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στις μεγάλες οικονομίες γίνονται ολοένα και πιο αισθητές».
«Σίγουρα θα υπάρξουν προκλήσεις και σοκ, που θα αντιμετωπίσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα τους επόμενους μήνες όσο και τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρέμειναν σχετικά σταθερές τους τελευταίους μήνες – μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα μετά από μια σειρά κρίσεων που οδήγησαν τράπεζες όπως η Silicon Valley Bank, η Signature και η Credit Suisse (απορροφήθηκε από τη UBS) στην κατάρρευση.
Ωστόσο, ο κ. Knot είπε ότι οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθούν να είναι εμφανείς, παρόλο που η μετάδοση από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου ήταν περιορισμένη.
Όπως τόνισε, σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, οι αρχές θα πρέπει να «παρακολουθούν στενά» για σημάδια stress, δεδομένης της ευπάθειάς τους σε αυξήσεις επιτοκίων.
Παράλληλα προέτρεψε «τους χρηματοοικονομικούς παρόχους να διαχειρίζονται σωστά τους κινδύνους τους».
Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων χρειάζεται χρόνο για να περάσει πλήρως στην πραγματική οικονομία, επειδή ορισμένοι δανειολήπτες παίρνουν πλέον δάνεια σταθερού επιτοκίου, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισαν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Ο κ. Knot είπε ότι η πιθανότητα περαιτέρω πιέσεων στην αγορά υπογράμμισε την υπόθεση για την «πλήρη και συνεπή» εφαρμογή των παγκόσμιων κανονισμών κεφαλαίου των τραπεζών που συμφωνήθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές το 2017 και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ έως το 2023.
Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για αυστηρότερη ρύθμιση των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων –που καλύπτουν τα πάντα, από ιδιωτικές πιστώσεις έως αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και ασφαλιστικές– και είπε ότι είναι «κρίσιμο» να εφαρμοστούν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων σε αυτές τις αγορές.
Οι χώρες κινήθηκαν με διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά τα μέτρα για τη ρύθμιση των NBFIs, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων σχετικά με τα κεφάλαια της χρηματαγοράς, τα ανοιχτά κεφάλαια, τα περιθώρια κέρδους, τη μόχλευση και τη ρευστότητα της αγοράς ομολόγων.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Ιούλιο ότι δεν θα εφαρμόσουν το καθεστώς τραπεζικών κεφαλαίων μέχρι τα μέσα του 2025, περίπου έξι μήνες αργότερα από την ΕΕ και τη Βρετανία, οι οποίες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι μεταθέτουν την προθεσμία, για να δώσουν στις τράπεζες περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς.
Ο επικεφαλής του FSB θα δημοσιεύσει σύντομα μια έκθεση σχετικά με τα «διδάγματα» από τις φετινές τραπεζικές κρίσεις και τις «προτεραιότητες πολιτικής στο μέλλον».

Πανικός

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πανικοβληθεί και δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το χάος που οι ίδιες προκάλεσαν…
Το χάος δεν έχει προκληθεί από κάποια τρίτη οντότητα ή πρόσωπο (π.χ. Ρωσία, Putin), αλλά από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι η καταστροφή των οικονομικών, αύξησαν τους ισολογισμούς τους οι κεντρικές τράπεζες στα 28 τρισεκ. δολάρια, δημιούργησαν πλασματική ρευστότητα άνω των 6 τρισεκ. και τώρα που την αποσύρουν… καταρρέουν οι αγορές…
Έτσι, αυτά που ακούγαμε μέχρι τώρα από διαχειριστές hedge funds πλέον τα ακούμε από τα πλέον επίσημα χείλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας