Πρόεδρος Υεμένης – ΑΡΔ: 5-0 (βίντεο)

1759

Κάποιο σαΐνι στο Αραβικό τμήμα του BBC αποφάσισε να πουλήσει βρετανικό πνεύμα στους Άνσαρ Άλλαχ. Βρήκε την πιο έξυπνη Αραβόφωνη δημοσιογράφο του καναλιού, κάποια Νουράν Σαλλάμ, της εξήγησε τι πρέπει να κάνει και την αμόλησε – για κακή της τύχη – στον πρόεδρο της επαναστατικής κυβέρνησης της Υεμένης, Μοχάμαντ Άλι αλ Χούθι. Μόνο που το σαΐνι έπεσε λίγο έξω. Είναι αλήθεια ότι ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι δείχνει λίγο μπουνταλάς μέχρι ν’ ανοίξει το στόμα του. Μόνο μέχρι να το ανοίξει όμως. Γιατί γενικά δε γίνεσαι πρόεδρος μίας επαναστατικής κυβέρνησης αν είσαι μπουνταλάς.

Η συνέντευξη δόθηκε εδώ και 5 μέρες (6/1/2024) και έκτοτε έχει βουίξει όλος ο Αραβικός κόσμος – και όχι μόνον.

Ακολουθεί ένα κομμάτι του διαλόγου (δείτε και το παραπάνω βίντεο):

Ερ Οι Ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών σας δίνουν αυτές τις πληροφορίες; [για τα πλοία στα οποία επιτίθενται]

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Δεν ξέρω κάτι γι αυτό.

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Και τι δουλειά έχετε εσείς με το τι γίνεται εκεί κάτω [στην Παλαιστίνη]; Είσαστε μίλια και μίλια μακριά, έχετε δικά σας ζητήματα, έχετε ζητήματα και με τη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, τι σχέση έχετε, εκτός από το ότι σας έχουν πει να το κάνετε;

Παμπόνηρη η κυρία, εφαρμόζει όσα της έμαθαν στη σχολή (το γνωστό “δέρνεις ακόμη τη γυναίκα σου”;)

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Δηλαδή, ο Μπάϊντεν είναι γείτονας του Νετανιάχου; Ζούνε στο ίδιο διαμέρισμα; Ο Γάλλος πρόεδρος ζει στον ίδιο όροφο; Και ο Βρετανός πρωθυπουργός ζει μαζί τους στο ίδιο κτίριο; Ή απέχουν χιλιάδες μίλια από την κατοχική οντότητα; Τι είναι αυτό που τους φέρνει στην Αραβική πατρίδα μας; Να σκοτώσουν τα παιδιά μας, να πολιορκήσουν τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας και να σκοτώσουν γυναίκες και να στοχοθετήσουν παιδιά και να δολοφονήσουν βρέφη; Και όλα τα άλλα εγκλήματα; Τι είναι αυτό που φέρνει όλους αυτούς εδώ, αν δεν είναι το να βοηθήσουν να συνεχιστούν αυτά τα εγκλήματα;

Η δική μας στάση όμως είναι ανθρωπιστική. Η στάση μας είναι να σταματήσουμε αυτές τις στρατιωτικές, Ευρωπαϊκές-Αμερικάνικες μηχανές καταστροφής από το να συνεχίσουν την επίθεση, τον πόλεμο και την τρομοκρατία.

Πίσω στη σχολή η κυρία Νουράν. Από δω και πέρα θα παίρνει συνέντευξη μόνο από Ισραηλινούς…

***

Δυστυχώς η κυρία Νουράν και το κανάλι της ΔΕΝ θεώρησαν τεράστια επιτυχία τη συνέντευξη. Για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε, απέφυγαν να την αναρτήσουν είτε στο σάιτ του BBC, είτε στο προσωπικό κανάλι της κυρίας στο youtube. Αποσπάσματα μόνον της συνέντευξης κυκλοφορούν σε διάφορα βίντεο, που μάλλον όλα αποτελούνται από κομμάτια κομμένα και ραμμένα έτσι ή αλλιώς. Χρειάστηκε αρκετός κόπος για να συναρμολογήσουμε την παρακάτω απομαγνητοφώνηση, που και πάλι δεν πιστεύουμε ότι είναι πλήρης:

Νουράν Σαλλάμ: Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει αντιδράσει [στις επιθέσεις]. Είστε προετοιμασμένοι για μια πιθανή επιθετική απάντηση του Ισραήλ; Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες της δολοφονίας του Ράζι Μουσάβ, ενός στρατηγού του ΙΡανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία και της δολοφονίας του Σάλεχ αλ Αρούρι, ηγέτη της Χαμάς στο Λίβανο. Το Ισραήλ δεν το παραδέχτηκε ευθέως, αλλά φαίνεται ότι τα χέρια του Ισραήλ απλώνονται πέρα από τα σύνορά του. Είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε κάτι τέτοιο;

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Τα χέρια του Ισραήλ φτάνουν μέχρι τα μυαλά των δημοσιογράφων του BBC και το κάνετε να μοιάζει με έναν τεράστιο μπαμπούλα και έναν αήττητο στρατό. Όσο για εμάς, θεωρούμε απλά το Ισραήλ έναν εχθρό.

Νουράν Σαλλάμ: Δεν δολοφονήθηκαν ο Ράζι Μουσάβ και ο Σάλεχ αλ Αρούρι;

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Φυσικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αντίσταση τελείωσε, ούτε η δολοφονία τους αποτελεί νίκη για το Ισραήλ, ούτε οι δολοφονίες τους αναιρούν τις αποτυχίες του Ισραήλ στη Γάζα. Είναι δυνατόν να κάνουν κάτι τέτοιο; Ναι, είναι απολύτως δυνατό για τον εχθρό να στοχεύσει και να δολοφονήσει γιατί οι δολοφονίες δεν είναι σημάδι ανδρείας ή ανδρείας, αλλά μάλλον ένδειξη δειλίας.

Νουράν Σαλλάμ: Έχετε σκεφτεί την πιθανότητα να συμβεί αυτό σε εσάς;

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Έχουμε την ικανότητα, με τη θέληση του Θεού, να στοχεύσουμε και να ανταποδώσουμε οποιαδήποτε επίθεση. Όπως είπε ο αρχηγός μας, ο Θεός να τον προστατεύει, “Εδώ ή εκεί, μην τους αφήσετε να νομίζουν ότι μπορούν να στείλουν μεσολαβητές για να αμβλύνουν τη στάση μας. Θα απαντήσουμε σθεναρά και θα στοχεύσουμε οποιοδήποτε πλοίο οποιασδήποτε χώρας μας βάλει στο στόχαστρο. Η ασφάλειά του και η ναυσιπλοΐα του θα είναι σε κίνδυνο και θα βρίσκονται εντός της εμβέλειας των πυραύλων μας με τη δύναμη και τη θέληση του Θεού».

Νουράν Σαλλάμ: [Προσπαθεί να τον διακόψει]

****

Νουράν Σαλλάμ: “Αν υπάρχει πρόβλημα στη Γάζα, εζσείς προσθέσατε άλλο ένα πρόβλημα σε αυτό στρατιωτικοποιώντας το στενό Μπαμπ ελ-Μάντεμπ και την Ερυθρά Θάλασσα, με τις ενέργειές σας. Τώρα, οι Αμερικανοί απαντούν με αυτόν τον συνασπισμό…

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Όχι, αυτός που προσθέτει στο πρόβλημα και στρατιωτικοποιεί την Ερυθρά Θάλασσα είναι η Αμερική.

Νουράν Σαλλάμ: … και οι Ιρανοί έστειλαν πλοία στην περιοχή, η οποία έχει στρατιωτικοποιηθεί πλήρως, και είσαστε εσείς που τα ξεκινήσατε όλα».

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Οι Ιρανοί είπαν στη δήλωσή τους ότι βρίσκονταν ήδη στην περιοχή. Όλοι γνωρίζουν ότι ήταν στην περιοχή πριν. Η ευθύνη για τη στρατιωτικοποίηση της Ερυθράς Θάλασσας ανήκει στην Αμερική. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν αυτόν τον συνασπισμό για να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Αυτό δήλωσαν χθες και οι Κινέζοι εκπρόσωποι στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Νουράν Σαλλάμ: “Δεν πρέπει να κάνουν κάτι οι ΗΠΑ, όταν υπάρχει κίνδυνος για τη διεθνή εμπορική ναυτιλία;”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Οι ΗΠΑ δεν είναι υπεύθυνες για τη διεθνή ναυτιλία, ούτε είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας. Το δικαίωμα να διασφαλίσουμε την Ερυθρά Θάλασσα είναι δικό μας. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάνε και να εξασφαλίσουν τη θάλασσα στη Φλόριντα και παρόμοια μέρη… ”

Νουράν Σαλλάμ: “Γιατί το Ιράν έχει αυτό το δικαίωμα και η Αμερική όχι; Η Μπαμπ ελ-Μαντέμπ είναι επίσης μακριά από το Ιράν.”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: «Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα, εκτός από τις χώρες κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας».

Νουράν Σαλλάμ: “Έτσι το Ιράν δεν έχει αυτό το δικαίωμα…”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Οι χώρες κατά μήκος της ακτής της έχουν πλήρη δικαιώματα στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά όταν όλες οι ξένες δυνάμεις συγκεντρωθήκαν εδώ, καλέσαμε όλες τις αραβικές χώρες κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας να υπογράψουν μια συμφωνία για την αποπομπή όλων των ξένων δυνάμεων από την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα και να αφεθούν οι χώρες κατά μήκος των ακτών της να διατηρήσουν την ασφάλειά τους. Αυτή είναι η θέση μας. Αυτή είναι η προσέγγισή μας».

Νουράν Σαλλάμ: «Δηλαδή αντιτίθεστε στην ιρανική παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα;»

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Είμαστε αντίθετοι στην αμερικανική παρουσία, πριν από οτιδήποτε άλλο. Αντιτιθέμεθα, πρώτα και κύρια, στην παρουσία χωρών που μας επιτέθηκαν”.

Νουράν Σαλλάμ: “Τι γίνεται με το Ιράν; Σύμφωνα με την ίδια λογική…”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εάν μόνο οι αραβικές ή οι παράκτιες χώρες θα απολαμβάνουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας εκεί».

Νουράν Σαλλάμ: «Εντάξει, λοιπόν, με την ίδια λογική, είστε εναντίον της ιρανικής παρουσίας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: «Είπα, και αυτή είναι η γνώμη μου, ότι όλες οι χώρες κατά μήκος της ακτής θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην Ερυθρά Θάλασσα μας και ότι η ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας θα διατηρηθεί από τις χώρες κατά μήκος της ακτής. Το Ιράν δε θα ήταν εκεί, αν δεν ήταν εκεί οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες. Πιστεύω ότι η ιρανική παρουσία εκεί πηγάζει από την παρουσία των άλλων δυνάμεων».

Νουράν Σαλλάμ: «Βρίσκοντας δικαιολογίες για τους Ιρανούς, φαίνεται να εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά…»

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Και εσείς βρίσκετε δικαιολογίες για τους Αμερικανούς να έρθουν από το τέλος του κόσμου για να επιτεθούν και να μας σκοτώσουν. Μέχρι στιγμής, οι Ιρανοί δεν έχουν σκοτώσει κανέναν στην Ερυθρά Θάλασσα. Ήταν οι Αμερικανοί που μας σκότωσαν .”

Νουράν Σαλλάμ: “Όταν σκεφτόμαστε τι συμβαίνει τώρα…”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που απειλούν να μας πολεμήσουν. Γιατί να μιλήσω για τους Ιρανούς που δεν έχουν απειλήσει να με πολεμήσουν και όχι για τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς που θέλουν να με πολεμήσουν;”

Νουράν Σαλλάμ: “Θα σας πω γιατί. Επειδή ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα σε εσάς, τις Ταξιαρχίες αλ Νουζαμπά’α, την ιρακινή Χεζμπολάχ και τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ είναι το Ιράν. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την ιρανική υποστήριξη.”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: «Θα χρειαστούν χρόνια για να αλλάξουν οι πεποιθήσεις των δημοσιογράφων του BBC».

Νουράν Σαλλάμ: “Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την [ταυτότητα] του δημοσιογράφου που σας μιλάει. Δεν είναι το Ιράν που σας υποστηρίζει, η ιρακινή Χεζμπολάχ, οι Ταξιαρχίες αλ Νουζαμπά’α και η Χεζμπολάχ [στον Λίβανο];”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που λαμβάνετε από κάπου. Ξέρετε ότι δεν επιτρέπεται να σταθείτε στο πλευρό της παλαιστινιακής υπόθεσης ή να μιλήσετε ελεύθερα για τους Παλαιστίνιους…

Νουράν Σαλλάμ: “Οι Χούθι δεν αρνήθηκαν στο παρελθόν…”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Στη Βρετανία, έχετε τώρα αυτήν την προσέγγιση. Όποιος μιλάει υπέρ των Παλαιστινίων ακυρώνεται. Μπορεί να χάσετε τη δουλειά σας αν το κάνετε.

Νουράν Σαλλάμ: “Το μόνο που λέω είναι ότι οι Χούθι δεν αρνήθηκαν στο παρελθόν…”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Συνεχίζετε να μιλάτε για τους Ιρανούς για να πάρετε αύξηση. Το να μιλάτε για το Ιράν είναι προϋπόθεση γι αυτό

Νουράν Σαλλάμ: “Κύριε Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι, έχετε το δικαίωμα να το πιστεύετε αυτό, αλλά το BBC είναι αντικειμενικό και ουδέτερο. Το μόνο που λέω είναι ότι στο παρελθόν, δεν αρνηθήκατε ότι λάβατε υποστήριξη από το Ιράν.”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Πού είναι η αντικειμενικότητα σας σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, αν το BBC είναι τόσο αντικειμενικό και ουδέτερο;”

Νουράν Σαλλάμ: “Αρνείστε ότι λαμβάνετε υποστήριξη από το Ιράν;”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: «Δεν λαμβάνω καμία ιρανική υποστήριξη».

Νουράν Σαλλάμ: “Ούτε εκπαίδευση, ούτε χρήματα, ούτε όπλα, ούτε τίποτα;”

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Δεν έχω εκπαιδευτεί ποτέ στο Ιράν, δεν επισκέφτηκα ποτέ το Ιράν και δεν θα το κάνω ποτέ. Είμαι στη χώρα μου. Έχουμε τις δικές μας δυνατότητες και τεχνογνωσία. Με έχετε ήδη ρωτήσει αυτό. Γιατί επαναλαμβάνετε αυτές τις ερωτήσεις; Ακούγεστε σαν σπασμένος δίσκος».

Νουράν Σαλλάμ: «Επειδή όλοι σας βλέπουν ως έναν από τους πληρεξούσιους του Ιράν».

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: “Αυτή είναι η πολιτική του BBC. Θέλετε να μας χαρακτηρίσετε έτσι. Θα έπρεπε να καθόμαστε μαζί σας για χρόνια για να σας πείσουμε για κάτι διαφορετικό”.

********
Νουράν Σαλλάμ: Αντί να κάνετε ερωτήσεις, απαντήστε σε αυτό: Τι πέτυχαν οι Χούθι με όλες τις επιθέσεις σας; Μέχρι τώρα, έχετε κάνει περίπου 23 επιθέσεις που δεν έχουν πετύχει τίποτα. Είναι πολύ φασαρία για το τίποτα

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Εάν είναι έτσι, τότε γιατί η Αμερική σχηματίζει συνασπισμό εναντίον μας, εάν οι επιχειρήσεις μας δεν επιτυγχάνουν τίποτα;

Νουράν Σαλλάμ: Μιλάτε για τον συνασπισμό για την εξασφάλιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα;

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Ναι, αυτή που δημιούργησαν οι ΗΠΑ μαζί με τη Βρετανία και άλλους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό που περιέγραψαν ως επιθέσεις και οι οποίες στοχεύουν στην άρση της πολιορκίας [στη Γάζα]. Αν έπαιρναν μέτρα προς την κατεύθυνση της άρσης της πολιορκίας, θα ήταν καλύτερα, αυτή θα ήταν η τέλεια λύση.

Νουράν Σαλλάμ: Θα μιλήσουμε για τον συνασπισμό αργότερα, αλλά απαντήστε στην ερώτηση: Δεν επηρεάσατε καθόλου το Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν υπέστη καμία ζημιά. Επομένως, οι επιθέσεις σας είναι σαν μύλος χωρίς αλεύρι.

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Σε ποια βάση κάνετε την εκτίμησή σας ότι το Ισραήλ δεν πλήττεται, όταν το Ισραήλ ανακοινώνει ότι τα λιμάνια του είναι σχεδόν εντελώς παράλυτα, τα κατεχόμενα λιμάνια στην κατεχόμενη Παλαιστίνη που διαχειρίζονται οι κατακτητές; Το μόνο που είναι σαν μύλος χωρίς αλεύρι είναι οι ερωτήσεις σας. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτό που κάνουμε είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό και πολύ σημαντικό

Νουράν Σαλλάμ: Περιγράψτε μου αυτήν την αποτελεσματικότητα

Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Διαφορετικά, γιατί συγκεντρώνουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσουν τις επιχειρήσεις που επηρεάζουν την σφετεριστική οντότητα και τα κατεχόμενα λιμάνια;

Νουράν Σαλλάμ: Μπορεί αυτό να θεωρηθεί απόδειξη;

******

Νουράν Σαλλάμ: Στην πραγματικότητα, θέλετε να ανεβάσετε τη χαμηλή δημοτικότητά σας στην Υεμένη
Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι: Όσοι ισχυρίζονται ότι το κάνουμε για τη δημοτικότητά μας, ας έρθουν εδώ και να ενισχύσουν τη δημοτικότητά τους. Όσοι μιλούν για την έλλειψη νομιμοποίησής μας, αν δεν είχαμε νομιμοποίηση δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε δεκαεπτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Αμερικής, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Το BBC συνεχίζει αυτό το τροπάρι από το 2015, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουμε δημοτικότητα. Ολόκληρος ο λαός της Υεμένης είναι στο πλευρό μας σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στην επιθετικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας