Η Ρωσία έδωσε τεχνολογία ταχείας παραγωγής πυρηνικών όπλων στο Πεκίνο
Σοκ στις ΗΠΑ από την κίνηση της Ρωσίας – Σι Τζινπίνγκ: “Να πολεμήσετε γενναία”
Η Κίνα είναι αποφασισμένη για ένα πόλεμο μεγάλης κλίμακας και προετοιμάζεται πυρετωδώς με τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ να δίνει το «παράγγελμα» της στρατιωτικής προετοιμασίας και ετοιμότητας.
Ο κινεζικός στρατός (PLA) και ο λαός πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ανέφερε το Foreign Affairs.
Το αμερικανικό περιοδικό εστιάζει στο περιεχόμενο τεσσάρων εκ των ομιλιών του Σι που εκφώνησε κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων τον τελευταίο καιρό.
Σε αυτές τις ομιλίες ο Σι Tζινπίνγκ δήλωσε ότι «προετοιμάζει την Κίνα για πόλεμο».
Είπε επίσης πως προέτρεψε τους στρατηγούς του PLA «να μην φοβούνται να πολεμήσουν και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις».
Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει αποκαλύψει νέους νόμους στρατιωτικής ετοιμότητας, κατασκευάζει νέα καταφύγια αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις πέρα από τα στενά από την Ταϊβάν ενώ ανοίγουν νέα γραφεία «Εθνικής Αμυντικής Κινητοποίησης» σε όλη τη χώρα.
Αυτό σημαίνει πως το Πεκίνο θα κινητοποιήσει εκατομμύρια στρατιώτες!
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Σι διέταξε να συσταθούν νέες στρατιωτικές επιτροπές και στρατολογικά γραφεία σε όλη την Κίνα, έτσι ώστε το Πεκίνο να μπορέσει να εντάξει τις εφεδρικές δυνάμεις του το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και να εφαρμόσει ένα σύστημα για την αναπλήρωση μάχιμων μονάδων σε περίπτωση του πολέμου.
Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 7,2% στον αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας, ο οποίος έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, καθώς και σχέδια να καταστήσει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις ξένες εισαγωγές σιτηρών.
Επίσης η Ρωσία παρέδωσε τεχνολογία πυρηνικών αντιδραστήρων ταχείας παραγωγής στην Κίνα, μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Πεκίνο να αναπτύξει σημαντικά το πυρηνικό του οπλοστάσιο και να ανατρέψει την επικρατούσα παγκόσμια ισορροπία πυρηνικών όπλων.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρωθυπουργός Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσαν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη συνέχιση της ανάπτυξης πυρηνικών αντιδραστήρων ταχείας ανάπτυξης βελτιστοποιημένων για την παραγωγή πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom ολοκλήρωσε τη μεταφορά 25 τόνων υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου στον πυρηνικό αντιδραστήρα CFR-600 της Κίνας, ο οποίος σύμφωνα με τους αναλυτές έχει την ικανότητα να παράγει 50 πυρηνικές κεφαλές ετησίως.
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DOD) και στρατιωτικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι το CFR-600 θα είναι κρίσιμο για την αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας από 400 κεφαλές σήμερα σε 1.500 έως το 2035.
Ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ λέει ότι δεν έχει δει τίποτα πιο «ανησυχητικό» στα 50 χρόνια καριέρας του από αυτή την κίνηση της Κίνας.
Ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Frank Kendall συνέκρινε την πυρηνική απειλή της Κίνας με αυτή της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Τι μεταδίδει το Foreign Affairs
«Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ λέει ότι προετοιμάζεται για πόλεμο. Στην ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού κοινοβουλίου και του ανώτατου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου του τον Μάρτιο, ο Σι έπλεξε το θέμα της πολεμικής ετοιμότητας μέσω τεσσάρων χωριστών ομιλιών, σε μία περίπτωση λέγοντας στους στρατηγούς του να «τολμήσουν να πολεμήσουν».
Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε επίσης αύξηση 7,2% στον αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας, ο οποίος έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, καθώς και σχέδια να καταστήσει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις ξένες εισαγωγές σιτηρών. Και τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει αποκαλύψει νέους νόμους στρατιωτικής ετοιμότητας, νέα καταφύγια αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις πέρα από τα στενά από την Ταϊβάν και νέα γραφεία «Εθνικής Άμυνας Κινητοποίησης» σε όλη τη χώρα.
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις. Η σύγκρουση δεν είναι βέβαιη ή επικείμενη. Αλλά κάτι έχει αλλάξει στο Πεκίνο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες των επιχειρήσεων παγκοσμίως δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν. Εάν ο Σι πει ότι προετοιμάζεται για πόλεμο, θα ήταν ανόητο να μην το δεχτούμε.
Το πρώτο σημάδι ότι οι φετινές συνεδριάσεις του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού —γνωστές ως οι «δύο σύνοδοι» επειδή και τα δύο σώματα συναντώνται ταυτόχρονα— ίσως να μην είναι συνηθισμένα, ήρθε την 1η Μαρτίου, όταν το κορυφαίο θεωρητικό περιοδικό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) δημοσίευσε ένα δοκίμιο με τίτλο «Υπό την καθοδήγηση του Xi Jinping Σκέψης για την Ενίσχυση του Στρατού, θα προχωρήσουμε νικηφόρα».
Το δοκίμιο εμφανίστηκε με το όνομα «Jun Zheng» και υποστήριξε ότι «ο εκσυγχρονισμός της εθνικής άμυνας και του στρατού πρέπει να επιταχυνθεί».
Σκληρή γλώσσα
«Μπροστά στους πολέμους που μπορεί να μας επιβάλουν, πρέπει να μιλήσουμε στους εχθρούς μας σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν και να χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο τη νίκη για να κερδίσουμε την ειρήνη και τον σεβασμό.
Στη νέα εποχή, ο PLA επιμένει στη χρήση στρατιωτικής δύναμης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών», έγραψε ο Σι Τζινπίνγκ σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε πριν από τις συνεδριάσεις του κινεζικού κοινοβουλίου τον Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Tan Kefei δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας.
Ο κινεζικός και ο ρωσικός στρατός σχεδιάζουν να ενισχύσουν τον στρατηγικό συντονισμό και να διεξάγουν τακτικά κοινές ασκήσεις, καθώς και αεροπορικές και θαλάσσιες περιπολίες, πρόσθεσε.
Οι πολεμικές ομιλίες Σι Τζινπίνγκ
Στις ομιλίες αυτές ο Xi περιέγραψε ένα ζοφερό γεωπολιτικό τοπίο, ξεχώρισε τις ΗΠΑ ως αντίπαλο της Κίνας, προέτρεψε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τους στρατιωτικούς και στρατηγικούς στόχους του Πεκίνου και επανέλαβε ότι θεωρεί την ένωση της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής χώρας ως ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της πολιτικής του που αποσκοπεί «στη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους».
Ο Σι κατακεραύνωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ευθέως στην ομιλία του, ανατρέποντας την πρακτική του να μην κατονομάζει την Ουάσιγκτον ως αντίπαλο παρά μόνο σε ιστορικά πλαίσια.
Περιέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ως κύριες αιτίες των σημερινών προβλημάτων της Κίνας.
«Οι δυτικές χώρες με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εφαρμόσει περιορισμό από όλες τις κατευθύνσεις, περικύκλωση και καταστολή εναντίον μας, κάτι που έχει φέρει πρωτοφανείς σοβαρές προκλήσεις στην ανάπτυξη της χώρας μας», σημείωσε.
Στις 5 Μαρτίου, ο Σι έδωσε μια δεύτερη ομιλία παρουσιάζοντας ένα όραμα για την κινεζική αυτάρκεια και προχώρησε πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες συζητήσεις του για το θέμα, λέγοντας ότι η πορεία της Κίνας προς τον εκσυγχρονισμό εξαρτάται από τη διάρρηξη της τεχνολογικής εξάρτησης από τις ξένες οικονομίες – εννοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες κράτη και άλλες βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες.
Ο Σι είπε επίσης ότι θέλει η Κίνα να σταματήσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές σιτηρών και βιομηχανικών προϊόντων.
«Σε περίπτωση που δεν έχουμε κανένα από τα δύο, η διεθνής αγορά δεν θα μας προστατεύσει», δήλωσε.
Στην τρίτη ομιλία του, στις 8 Μαρτίου σε εκπροσώπους του PLA και της Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες καινοτομίας της στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας και να δημιουργήσει ένα δίκτυο εθνικών εφεδρικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε καιρό πολέμου.
Ο Σι ζήτησε επίσης μια εκστρατεία «Εκπαίδευση Εθνικής Άμυνας» για να ενώσει την κοινωνία πίσω από τον PLA, επικαλούμενος ως έμπνευση το Κίνημα Διπλής Υποστήριξης, μια εκστρατεία του 1943 από τους κομμουνιστές για να στρατιωτικοποιήσουν την κοινωνία στην περιοχή βάσης τους στο Yanan.
Στην τέταρτη ομιλία του (και την πρώτη του ως τρίτη θητεία προέδρου), στις 13 Μαρτίου, διακήρυξε ότι η «ουσία» της μεγάλης εκστρατείας αναζωογόνησης είναι «η ενοποίηση της πατρίδας», υπονοώντας την απορρόφηση της Ταϊβάν.
Πολεμικές προετοιμασίες
Τέτοια μέτρα, όπως παρατήρησαν οι αναλυτές Lyle Goldstein και Nathan Waechter, υποδηλώνουν ότι ο Σι μπορεί να έχει αντλήσει διδάγματα σχετικά με τη στρατιωτική κινητοποίηση από τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε με την επιστράτευση ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν στην Ουκρανία.
Ο νόμος που διέπει τους στρατιωτικούς εφέδρους δεν είναι η μόνη νομική αλλαγή που υπαινίσσεται τις προετοιμασίες του Πεκίνου.
Τον Φεβρουάριο, το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ενέκρινε την απόφαση για την προσαρμογή ορισμένων διατάξεων του κινεζικού δικαίου κατά τη διάρκεια μίας στρατιωτικής αναμέτρησης.
Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα χρησιμοποιηθεί η απόφαση, θα μπορούσε να γίνει όπλο για να στοχοποιηθούν άτομα που αντιτίθενται στην προσάρτηση της Ταϊβάν.
Ο κινεζικός στρατός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τη νομική δικαιοδοσία σε μια δυνητικά κατεχόμενη περιοχή, όπως η Ταϊβάν.
Ή το Πεκίνο θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει για να υποχρεώσει τους Κινέζους πολίτες να υποστηρίξουν τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Την ίδια στιγμή, πόλεις στην επαρχία Fujian, πέρα από τα στενά της Ταϊβάν, έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν ή να αναβαθμίζουν καταφύγια αεροπορικών επιδρομών και τουλάχιστον ένα «νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης εν καιρώ πολέμου», σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Τον Μάρτιο, η Fujian και αρκετές πόλεις της επαρχίας άρχισαν να παρεμποδίζουν τις υπερπόντιες διευθύνσεις IP από την πρόσβαση σε κυβερνητικούς ιστότοπους, πιθανώς για να βάλουν φραγμό στην παρακολούθηση των προετοιμασιών της Κίνας για πόλεμο.