Προεδρικές εκλογές χωρίς ελπίδα για τη Γαλλία και την Ευρώπη

1006
Προεδρικές εκλογές χωρίς ελπίδα

Προβάδισμα Μακρόν έναντι Λεπέν

Ο Emmanuel Macron, μετά από λυσσώδη στήριξη των κατεστημένων ΜΜΕ και μηχανισμών στη Γαλλία και Ευρώπη, φαίνεται  να έχει προβάδισμα για να επανεκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, παρότι δεν πρέπει να αποκλειστεί και η έκπληξη από ένα θυμωμένο και απογοητευμένο γαλλικό λαό. Ο Emmanuel Macron είναι βέβαιο, όπως και η Marine Le Pen, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δώσει απάντηση στην κρίση της Γαλλίας και την παρακμή της ΕΕ. Η Ευρώπη του Scholz και του Macron θα γνωρίσει ένα απίστευτο διαλυτικό κατήφορο το επόμενο διάστημα.

Στις κάλπες για το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία καλούνται να προσέλθουν οι ψηφοφόροι, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν φαβορί τον Emmanuel Macron, ο οποίος φαίνεται πως θα επικρατήσει έναντι της Marine Le Pen, ανανεώνοντας την προεδρική του θητεία.
Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το όνομα που θα βρεθεί εντός του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων τα επόμενα πέντε χρόνια θα δημοσιοποιηθούν με το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης στις 21:00 ώρα Ελλάδας.
Ήδη, οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να αποφασίσουν εάν θα επανεκλέξουν τον κεντρώο πρόεδρο φιλικά προσκείμενο στις μεγάλες επιχειρήσεις Emmanuel Macron, ή εάν θα τινάξουν στον αέρα τα περί αντι-ακροδεξιού μετώπου που ισχύουν εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία και εκλέξούν τη Marine Le Pen.
Στις περισσότερες γαλλικές εκλογικές περιφέρειες οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας, όμως στις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας κλείνουν στις 21:00.
Πάντως, οι δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν «φαβορί» για τη νίκη στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών τον Emmanuel Macron με 55% έναντι 45% της Marine Le Pen.Αναλυτικά, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον απερχόμενο και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο Macron μεταξύ 53,5% και 57,5%, αν και πρόκειται για ποσοστό μικρότερο από το 66% που έλαβε το 2017, όταν και πάλι είχε απέναντί του Marine Le Pen. Μια νίκη του Macron, θα σημαίνει την τρίτη ήττα της Marine Le Pen στην καριέρα της, η οποία όμως φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά της γαλλικής ακροδεξιάς, αφού το 2017 είχε λάβει 10 εκατ. ψήφους και σήμερα εκτιμάται πως θα κινηθεί γύρω στις 15 εκατ ψήφους.
Ωστόσο, το ποσοστό αποχής θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό και το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και την τύχη της Marine Le Pen, αφού με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών και τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, θα είχε κάποιες ελπίδες να επικρατήσει στον σημερινό β΄ γύρο αν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο του αριστερού υποψήφιου Melenchon και οι ψηφοφόροι του Macron στον πρώτο γύρο με δεδομένη τη νίκη του, προτιμήσουν την αποχή. Εξίσου σημαντικός παράγοντας να ψηφίσουν όσοι δεν πήγαν στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Πάντως, εκτιμάται πως θα είναι υψηλός ο αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν είτε άκυρο είτε λευκό, ξεπερνώντας ίσως το 11,5% του 2017, κάτι που όμως είναι μάλλον είναι υπέρ του Macron που προηγείται, αφού τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν λαμβάνονται υπόψη στην έκδοση του τελικού αποτελέσματος.

Τον Ιούνιο

Απόψε η Γαλλία θα γνωρίζει τον ή την ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων για την επόμενη πενταετία, αλλά δεν θα έχει σαφή εικόνα για την κυβέρνηση και τον ή την πρωθυπουργό της, καθώς αυτά θα κριθούν τον Ιούνιο στις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν σε δυο γύρους. Στον πρώτο γύρο ανά περιφέρεια, λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ενώ στον δεύτερο, σε περίπτωση που κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 50% συν ένα, εισέρχονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις βουλευτικές το κόμμα του Macron «Εμπρός Γαλλία», εκμεταλλευόμενο τη δυναμική της νίκης στις προεδρικές εκλογές.
Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, «μαζί ορίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Ο αρχηγός του κράτους προεδρεύει επίσης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα μέλη της κυβέρνησης κάθε εβδομάδα για να συζητήσουν σχέδια νόμων και διαταγμάτων. Με άλλα λόγια θα πρέπει να οριστεί μια κυβέρνηση που για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Κάλεσμα να ψηφίσουν Macron

Στη Γαλλία αρκετά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν το κοινό τους να ψηφίσουν τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στον σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Η εφημερίδα Le Parisien κάλεσε τους αναγνώστες της να μην «επιδεινώσουν την παγκόσμια κρίση» ψηφίζοντας «μια λαϊκίστρια υποψήφια». Η νίκη της Marine Le Pen θα σήμαινε το ακριβώς αντίθετο από την εθνική ενότητα που είναι απαραίτητη το τρέχον διάστημα, επιχειρηματολόγησε η εφημερίδα, τονίζοντας η Γαλλία θα μετατραπεί σε αναξιόπιστο εταίρο σε περίπτωση εκλογής της.
Ακόμη, οι συντηρητικές εφημερίδες Le Monde και Le Figaro προειδοποίησαν και οι δύο στα κύρια άρθρα τους εναντίον του εφησυχασμού λόγω του προβαδίσματος του αρχηγού του κράτους στις δημοσκοπήσεις. «Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να συμβάλετε να προληφθεί η έλευση στην εξουσία της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, της Marine Le Pen, να ψηφίσετε τον αντίπαλό της, τον Emmanuel Macron, ανέφερε η Le Monde, προσθέτοντας πως κάνει αυτή την παραίνεση παρά τα σφάλματα του απερχόμενου προέδρου και τις ευθύνες που του αναλογούν κατ’ αυτή για την ενίσχυση της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στη Γαλλία.

Το σχέδιο της Marine Le Pen

Η Marine Le Pen θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική «Αγοράστε γαλλικά» δηλαδή τόνωση της κατανάλωσης γαλλικών προϊόντων, να μειώσει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 για όσους άρχισαν να εργάζονται πριν από τα 20, να καταργήσει τον φόρο εισοδήματος για όσους είναι κάτω των 30 ετών και να μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια στο 5,5% από 20%.

Επίσης δεσμεύτηκε για επιπλέον δαπάνες 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πέντε ετών για να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και να προσλάβει επιπλέον 10.000 νοσηλευτές.
Οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα αυξηθούν κατά 15% σε 5 χρόνια.
Ο Gilles Ivaldi, πολιτικός επιστήμονας στο Sciences-Po, λέει στο Reuters ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος της Le Pen της είναι το πιο αριστερό εδώ και δεκαετίες και σίγουρα πιο αριστερό από το πρόγραμμα του Macron.Είναι εύλογο αυτό, καθώς στόχος και των δύο αντιπάλων είναι το περίπου 22% των ψηφοφόρων, που έλαβε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (10/4) ο Αριστερός υποψήφιος Jean – Luc Melenchon.
Ακόμη, οι αντίπαλοι της Le Pen και ο ίδιος ο Macron επιμένουν, πως η ηγέτιδα της ακροδειάς έχει μυστική ατζέντα που προβλέπει την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, το ευρώ και τη Ζώνη Schengen.
Οι αντίπαλοι της διαμηνύουν πως οι πολιτικές της θα δημιουργούσαν στην καλύτερη περίπτωση νέες εντάσεις εντός της ΕΕ – η ενότητα της οποίας δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από την προσφυγική κρίση και το Brexit.
Η Le Pen αρνείται πως έχει μυστική ατζέντα αλλά αναγνωρίζει πως θα μειώσει τις γαλλικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία Schengen και θα επαναφέρει τους ελέγχους στα αγαθά που εισέρχονται στη χώρα από άλλα κράτη της ΕΕ.Θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την υπεροχή του γαλλικού δικαίου έναντι του δικαίου της ΕΕ – τη θεμελιώδη βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – και θέλει η Ένωση να γίνει μια χαλαρή ένωση συνεργαζόμενων κυρίαρχων χωρών.

Τα σχέδια του Macron

Ο Macron σχεδιάζει να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις και επιμένει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 από τα 62 έτη.
«Δεν θέλω να αυξήσω τους φόρους μας, δεν θέλω να αυξήσω το χρέος μας, θέλω ακόμη και να αρχίσω να το μειώνω τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο Macron κατά τη διάρκεια του debate με τη Le Pen .
«Οπότε θέλω να δουλέψουμε περισσότερο».
Επιπλέον εξήγγειλε, πως εφεξής τα επιδόματα ανεργίας που θα δίδονται, θα συνδέονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας.

Πιο ισχυρή ΕΕ, θέλει ο Macron

Στόχος του Macron είναι η ολοκλήρωση της «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης στην άμυνα, την τεχνολογία, τη γεωργία και την ενέργεια και να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από άλλες δυνάμεις.
Ο Macron προσπαθεί να επαναπροσανατολίσει την ΕΕ προς μια πιο προστατευτική στάση, εμποδίζοντας κάποιες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με άλλες ενώσεις όπως η Mercosur της Νότιας Αμερικής και δημιουργώντας έναν μηχανισμό που αυξάνει τον έλεγχο των εξωτερικών εξαγορών στρατηγικών εταιρειών της ΕΕ.
Ο Macron είναι επίσης πιθανό να πιέσει για μεγαλύτερη ρύθμιση στη λειτουργία αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών στην Ευρώπη.
Η σχέση μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου θα παραμείνει το κλειδί για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.
«Πιστεύω στον γαλλογερμανικό άξονα», είπε ο Macron.

Το ΝΑΤΟ είναι το «γαλλικό κλειδί»

Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, η Le Pen θέλει να αποσύρει τη Γαλλία από την ολοκληρωμένη διοίκηση της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας, σε μια πρόκληση για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι είναι πολύ κοντά στη Μόσχα.
Μάλιστα ο Macron την κατηγόρησε πως είναι στη μισθοδοσία του Putin, λέγοντάς της: «Μιλάς για τον τραπεζίτη σου όταν μιλάς για τη Ρωσία».
H Le Pen έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά υποστηρίζει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να είναι και πάλι σύμμαχος μετά τον πόλεμο.
Επίσης δεσμεύεται πως θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική ίσων αποστάσεων με ΗΠΑ – Ρωσία.
Παρόλο που ο Macron αποκάλεσε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» το 2019, έκτοτε και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έγινε ένθερμος υποστηρικτής του.
Ωστόσο, θα επιδιώξει να εξαρτώνται λιγότερο οι Ευρωπαίοι από τον στρατό των ΗΠΑ για την ασφάλειά τους.Ο Macron ώθησε την ΕΕ να επικεντρωθεί περισσότερο στον Ινδο-Ειρηνικό και την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Ωστόσο, συγκρούστηκε με την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα αφού η Αυστραλία εγκατέλειψε μια τεράστια συμφωνία για τα υποβρύχια με τη Γαλλία.
Δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα για το αν θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τη νέα συμμαχία ασφαλείας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας – που ονομάζεται AUKUS – κατά της Κίνας ή θα προσπαθήσει να πείσει την ΕΕ να ακολουθήσει τη δική της ανεξάρτητη πολιτική έναντι του Πεκίνου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ο Macron εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 57% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (24/4) και να επικρατεί της Le Pen που φτάνει το 43% σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των OpinionWay και Kea Partners που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Les Echos και του Radio Classique.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.329 ερωτηθέντων κατά το διάστημα 20-22 Απριλίου, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο αναμένεται να φθάσει το 72%.
france_3.png

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Macron σχεδόν εξαφάνισε τις παραδοσιακές δυνάμεις της γαλλικής πολιτικής σκηνής, όπως η κεντροδεξιά και οι Σοσιαλιστές από τους οποίους πλέον δεν μπορεί να αντλήσει την Κυριακή (24/4).
Και τα δύο κόμματα δεν υπερβαίνουν το 6,5% και στον Β΄γύρο μικρή βοήθεια μπορούν να προσφέρουν στον Γάλλο πρόεδρο.
Οι αριστεροί ψηφοφόροι του Melenchon δείχνουν απροθυμία να ψηφίσουν Macron και ο ίδιος ο επικεφαλής της Αριστεράς έχει ταχθεί υπέρ της αποχής.
Από την άλλη της Le Pen έχει ταχθεί ο επίσης ακροδεξιός Zemmour, επομένως μεγάλος ρυθμιστής είναι ο Melenchon.
Στον πρώτο γύρο (10/4) ο Macron συγκέντρωσε το 27,35% των ψήφων, η Le Pen το 23,97% και ο Melenchon το 21,71%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας