Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, πέρα από τα ΒΜΡ-1, αιτήματα, από ΗΠΑ και Γερμανία, υπάρχουν και για άλλα συστήματα, όπως τα αντιαρματικά Stinger, αλλά και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Harpoon του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα να διατηρεί δυνάμεις αυτοάμυνας η Ελλάδα στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου γιατί θεωρούν ότι έτσι παραβιάζουν τις Συνθήκες και έτσι οι ίδιες οι ΗΠΑ ζητούν και θέλουν την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών τασσόμενες γεωστρατηγικά υπέρ της Τουρκίας.
Tο ίδιο όμως ισχύει και για την Γερμανία η οποία και αυτή έχει επιβάλει περιορισμούς ανάπτυξης γερμανικού στρατιωτικούς υλικού σε «αποστρατικοποιημένες περιοχές».
Η πίεση για την παραχώρηση των BMP-1 στην Ουκρανία έρχεται και από το Βερολίνο. Αν μη τι άλλο, σχολίαζαν αρμόδιες πηγές ο γερμανικός Στρατός διαθέτει λύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσες, έως ότου καταστεί δυνατή η μονιμότερη ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με αξιόπιστες μονάδες μεταφοράς προσωπικού.
Μιλάμε για τα γερμανικά ΤΟΜΑ Μarder, τα οποία επίσης δεν θα επιτρέψει η Γερμανία να προωθηθούν στα ελληνικά νησιά.
Έτσι η κυβέρνηση βρίσκει δικαιολογίες για να προχωρήσει σε αποστρατικοποίηση των νησιών χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό.