Η αντίστροφη μέτρηση για μεγάλης κλίμακας σύρραξη στην Αφρική ξεκίνησε. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε ότι το Παρίσι και η Ουάσιγκτον δεσμεύονται να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία στον Νίγηρα και ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν τον πρόεδρο του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ, και τον αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της χώρας.
“Επιβεβαίωσα τηλεφωνικά στον Αμερικανό ομόλογό μου την υποστήριξή μας στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα” τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών:
Λίγο αργότερα, το Δυτικοαφρικανικό Έθνος του Μπενίν μαζί με Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού και Σενεγάλη ανακοίνωσαν ότι εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν , θα στείλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους για να βοηθήσουν την στρατιωτική επέμβαση ECOWAS κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα.
Πρακτικά δεν υπάρχει κοινό σημείο επαφής για να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπενίν, μιλώντας εκ μέρους του ECOWAS, χρησιμοποίησε τη φράση «απελευθέρωση» κατά της χούντας στον Νίγηρα.
Η σύρραξη θα μπορούσε γρήγορα να επεκταθεί στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αύξησε σήμερα την Ταξιδιωτική Προειδοποίηση για τον Νίγηρα από το Επίπεδο 3: Επανεξετάστε τα ταξίδια» στο «Επίπεδο 4: Μην ταξιδεύετε». Επιπλέον διέταξε την Άμεση εκκένωση του προσωπικού και των μελών των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρεσβευτή στον Νίγηρα, ο διοικητής της δύναμης Al Quds του Ιράν, στρατηγός Qaani βρισκόταν στην πτήση LN422 από την Τρίπολη προς τον Νίγηρα χθες το βράδυ.
Η Σενεγάλη θα στείλει στρατό στον Νίγηρα: “Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”
Η Σενεγάλη θα συμμετάσχει σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τον Οργανισμό Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Αϊσάτα Ταλ Σαλ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η επικεφαλής της σενεγαλέζικης διπλωματίας επικαλέστηκε τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα της απέναντι στον ECOWAS και το γεγονός ότι σημειώνονται αλλεπάλληλα πραξικοπήματα στην περιοχή.
“Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Σενεγαλέζοι στρατιώτες θα πάνε εκεί”, πρόσθεσε.
Ο Νίγηρας είναι ένα από τα 15 μέλη του ECOWAS και ο Οργανισμός έδωσε διορία στη στρατιωτική χούντα μέχρι την Κυριακή ώστε να αποκατασταθεί ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν γίνει αυτό μπορεί να προσφύγει στη βία. Να σημειωθεί ότι ο Νίγηρας είναι το τέταρτο μέλος του ECOWAS όπου σημειώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα από το 2020.
“Η Σενεγάλη είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτά τα πραξικοπήματα, για αυτό θα πάμε” στον Νίγηρα, είπε η Ταλ Σαλ. Όταν ρωτήθηκε γιατί ο ECOWAS θα έστελνε στρατιώτες στον Νίγηρα ενώ δεν το έκανε στο Μαλί, τη Γουινέα ή την Μπουρκίνα Φάσο, η υπουργός απάντησε: “Για να το πω απλά, επειδή αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”.
Απέρριψε το τελεσίγραφο ο επικεφαλής του Νίγηρα: “Δεν υποχωρώ στις απειλές”
Ο νέος ηγέτης του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί, χαρακτήρισε “παράνομες, άδικες και απάνθρωπες” τις κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα του η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο αυτοανακηρυχθείς νέος ηγέτης του Νίγηρα διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε διεθνείς πιέσεις και απειλές που αποσκοπούν στην επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ στην εξουσία.
Συνεπώς απέρριψε την διορία μιας εβδομάδας που του δόθηκε.
Η ECOWAS υπό την ηγεσία του νιγηριανού προέδρου Μπόλα Τινούμπου επέβαλε σκληρές κυρώσεις στον Νίγηρα και έδωσε στους πραξικοπηματίες τελεσίγραφο μέχρι την Κυριακή για να επαναφέρουν τον Μπαζούμ στην εξουσία.
Το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης “είναι η τελευταία επιλογή στο τραπέζι, η τελευταία λύση ανάγκης, όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο”, ανέφερε ο Αμπντούλ Φατά Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις και θέματα Ασφαλείας.
Η ρωσική διπλωματία ζήτησε “διάλογο” για να αποφευχθεί “επιδείνωση της κατάστασης”, υπογραμμίζοντας ότι η “απειλή για χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους δεν θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης και στην επίλυση της κρίσης”.
Νίγηρας: Αντιπροσωπεία του ECOWAS αναχώρησε για τη Νιαμέι
Μια αντιπροσωπεία του Οργανισμού Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) αναχώρησε για τη Νιαμέι, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον πρόεδρο του Νίγηρα την περασμένη εβδομάδα.
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου, που ασκεί και την προεδρία του ECOWAS, ζήτησε από την αντιπροσωπεία “να κάνει τα πάντα” ώστε να επιλυθεί “φιλικά” η κρίση στον Νίγηρα.
Ανέφερε επίσης ότι συγκρότησε μια άλλη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής έναν Νιγηριανό διπλωμάτη, η οποία θα συζητήσει με τους ηγέτες της Λιβύης και της Αλγερίας για την κατάσταση στον Νίγηρα. Ανέθεσε και στις δύο αντιπροσωπείες “να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν μια φιλική και οριστική λύση του προβλήματος στον Νίγηρα προς το συμφέρον της ειρήνης και της ανάπτυξης στην Αφρική”.
Niger…
Τέλος όλα τα γαλλικά κανάλια στον Νίγηρα – Έπεσε το σήμα τους
Oι νέες αρχές του Νίγηρα προχώρησαν στην αναστολή της λειτουργίας του ραδιοφώνου France 24 TV και RFI στον Νίγηρα προκαλώντας την έντονη αντίδραση του γαλλικού ΥΠΕΞ.
“Η Γαλλία επαναλαμβάνει ότι τάσσεται απαρέγκλιτα και αποφασιστικά υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των δημοσιογράφων” ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του.
Το δύο κανάλια σταμάτησαν να εκπέμπουν στον Νίγηρα σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στη Νιαμέι.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Νίγηρα είπε στο AFP ότι το σήμα και των δύο κόπηκε “κατόπιν εντολής των νέων στρατιωτικών αρχών” της χώρας.
Παράλληλα, η Γαλλία ζήτησε “από τις δυνάμεις της τάξης του Νίγηρα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν ότι η ασφάλεια των ξένων διπλωματικών δραστηριοτήτων στη Νιαμέι, ιδίως αυτών της Γαλλίας, θα είναι πλήρως εγγυημένη” κατά τις διαδηλώσεις που προβλέπεται να διεξαχθούν σήμερα.
“Καθώς έχουν απευθυνθεί αρκετά αιτήματα για διαδηλώσεις την 3η Αυγούστου, η Γαλλία υπενθυμίζει ότι η ασφάλεια των διπλωματικών επιχειρήσεων και αποστολών αποτελεί υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου και κυρίως των Συμβάσεων της Βιέννης”, υπογραμμίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Βίαιη διαδήλωση κατά της πρεσβείας της Γαλλίας στη Νιαμέι την περασμένη Κυριακή οδήγησε την Τρίτη τη γαλλική κυβέρνηση να ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών της.
Στη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης, που έγινε μερικές ημέρες μετά το πραξικόπημα των στρατιωτικών κατά του προέδρου της Νιγηρίας Μοαμέντ Μπαζούμ, διαδηλωτές υπέρ του πραξικοπήματος, που φώναζαν συνθήματα κατά των Γάλλων, αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στον χώρο της γαλλικής πρεσβείας.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επίσης υποστηρίξει ότι ο εναέριος χώρος ήταν κλειστός και ότι οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα με δικά τους μέσα. Έκτοτε τα σύνορα έχουν ξανανοίξει εν μέρει.
Ταυτόχρονα, η πρεσβεία της Βρετανίας στη Νιαμέι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει προσωρινά το προσωπικό της λόγω της κατάστασης της ασφάλειας στον Νίγηρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Υπήρξε ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό στον Νίγηρα, πράγμα το οποίο οδήγησε σε διαμαρτυρίες και αναταραχές”, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
“Η ομάδα που διοργάνωσε τη διαδήλωση της 30ης Ιουλίου (M62) κάλεσε σε άλλη διαμαρτυρία (σήμερα) Πέμπτη 3 Αυγούστου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Νίγηρα. Οι διαδηλώσεις μπορεί να είναι βίαιες και η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα, απροειδοποίητα”, σημειώνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.