Η Αλγερία αρνήθηκε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στα γαλλικά Rafale για επιχειρήσεις εναντίον του Νίγηρα. Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα από το Παρίσι ενώ μετά την είσπραξη του “ΟΧΙ”, κατατέθηκε δεύτερο αίτημα στο Μαρόκο με την απάντηση να είναι θετική.
Νωρίτερα ο Ε.Μακρόν με ομιλία του άναψε “πράσινο φως” για έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Μακρόν εξήγησε γιατί η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω…
Οι γαλλικές αρχές θα υποστηρίξουν τη στρατιωτική δράση του ECOWAS στον Νίγηρα…
Ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη στρατιωτική επιχείρηση του ECOWAS στον Νίγηρα ενώ ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Πιερ Γκοντιγιέρ προειδοποίησε ότι “οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα ένταση που θα υπονόμευε τη γαλλική στρατιωτική και διπλωματική επιρροή στον Νίγηρα”.
Οι γαλλικές αρχές είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένες με την κατάσταση στον Νίγηρα.
Πιο αναλυτικά, στη διάσκεψη των πρεσβευτών της χώρας, ο πρόεδρος Ε.Μακρόν ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να υποστηρίξει τη στρατιωτική δράση του ECOWAS στον Νίγηρα για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.
Το Παρίσι είναι αποφασισμένο να υποστηρίξει σθεναρά οποιεσδήποτε προσπάθειες της Οικονομικής Κοινότητας της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας σε διάσκεψη των πρεσβευτών της χώρας.
Πρόσθεσε ότι το Παρίσι δεν θα αποσύρει την υποστήριξή του στον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, σημειώνοντας τη γενναιότητά του υπό το φως της άρνησής του να παραιτηθεί.
Ο Μακρόν προέτρεψε τους πολίτες του Νίγηρα να μην πέφτουν στο αφήγημα των ανταρτών ότι «η Γαλλία έχει γίνει εχθρός μας».
Το πρόβλημα για τους πολίτες του Νίγηρα είναι ότι οι αντάρτες τους «θέτουν σε κίνδυνο» να χάσουν διεθνή χρηματοδότηση «που θα τους βοηθούσε να βγουν από τη φτώχεια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Διαφώνησε με τους ισχυρισμούς δυτικών πολιτικών και μέσων ενημέρωσης ότι το Παρίσι υποστηρίζει υπερβολικά τον Πρόεδρο Μπαζούμ.
Σε άλλες αφρικανικές χώρες, δεν θα μας ακούσουν εάν δεν υποστηρίξουμε έναν πολιτικό ηγέτη που αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πραξικόπημα, εξήγησε ο Μακρόν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η ECOWAS αποχωρήσει από τον Πρόεδρο Μπαζούμ, τότε όλοι οι πρόεδροι της περιοχής θα συνειδητοποιήσουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα.
Οι νέες αρχές του Νίγηρα ακύρωσαν όλες τις συμφωνίες με τη Γαλλία για την άμυνα και την ασφάλεια
Εντωμεταξύ, όλες οι συμφωνίες μεταξύ του Νίγηρα και της Γαλλίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας ακυρώνονται. Αυτό δήλωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την Άμυνα της Πατρίδας του Νίγηρα σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya.
“Οι στρατιωτικοί που ήρθαν στην εξουσία στο Νίγηρα το βράδυ της 27ης Ιουλίου έδειξαν την επιθυμία τους για πλήρη αποδέσμευση από τη Γαλλία.
Συγκεκριμένα, οι νέες αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν όλες τις συμφωνίες με το Παρίσι στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας” ανέφερε το Al-Arabiya. Νωρίτερα, το ίδιο ακριβώς έπραξε και η Γκαμπόν.
Το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις έξω από τη γαλλική στρατιωτική βάση στο Niamey στις οποίες συμμετείχαν και στρατηγοί του Νίγηρα.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ των νέων αρχών της χώρας και κατά της γαλλικής και δυτικής αποικιοκρατίας.
Σημειώνεται ότι το Παρίσι εξακολουθεί να αρνείται να απομακρύνει αξιωματούχους του από τον Νίγηρα, καθώς ισχυρίζεται ότι οι στρατιωτικές αρχές δεν είναι νόμιμες.
Η Αλγερία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα γαλλικά μαχητικά
Οι αρχές της Αλγερίας απέρριψαν αίτημα του Παρισιού να ανοίξει ο εναέριος χώρος της χώρας στη γαλλική στρατιωτική αεροπορία, μετέδωσε το αλγερινό ραδιόφωνο Radio Algérienne.
Σύμφωνα με πηγές του, η Γαλλία ζήτησε άδεια να πραγματοποιήσει πτήσεις «για να χτυπήσει στρατιωτικά τον Νίγηρα».
Σύμφωνα με πηγές της Αλγερίας, μετά την άρνηση της χώρας, η Γαλλία υπέβαλε ανάλογο αίτημα στις μαροκινές αρχές, οι οποίες ενέκριναν το αίτημα του Παρισιού.
Αλγερινές πηγές αναφέρουν ότι η στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα είναι «αναπόφευκτη και όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός είναι έτοιμος».
Η Αλγερία έκλεισε τον εναέριο χώρο στα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη τον Οκτώβριο του 2021. Στη συνέχεια ξέσπασε διπλωματικό σκάνδαλο μεταξύ των χωρών και οι σχέσεις ψυχράνθηκαν απότομα μετά τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την έλλειψη ιστορίας και έθνους της Αλγερίας.
Προηγουμένως, το Παρίσι χρησιμοποιούσε τον αλγερινό εναέριο χώρο για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και το Τσαντ, όπου η Γαλλία διεξήγαγε
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας διαβεβαίωσε προηγουμένως ότι οι αρχές της χώρας εξακολουθούν να είναι πεπεισμένες για την πιθανότητα πολιτικής διευθέτησης της κρίσης γύρω από τον Νίγηρα.
Η αλγερινή ηγεσία εξέφρασε τη λύπη της που «η χρήση βίας επικράτησε κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής διευθέτησης», καθώς θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο δρόμος για την ειρηνική αποκατάσταση μιας συνταγματικής και δημοκρατικής τάξης «σε μια αδελφική γειτονική χώρα».