Πραγματική βολή τορπιλών από τουρκικό υποβρύχιο στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα

1031

Είναι γνωστό ότι  οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει πως στις 9 Αυγούστου το γεωτρύπανό τους “Abdulhamid Han” θα βγεί στη Μεσόγειο, με τις εκτιμήσεις για το πού και πως θα κατευθυνθεί να επιδέχονται διάφορες ερμηνείες

“Η Τουρκία πρέπει να κάνει γεωτρήσεις σε ένα στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα από αυτά τα στρατηγικά σημεία θα πρέπει να είναι το λεγόμενο πεδίο 5 όπου πραγματοποιούν γεωτρήσεις η ExxonMobil και η Qatar Oil, ή πρέπει να είναι ένα πεδίο στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού” , σύμφωνα με τον πατέρα της “Γαλάζιας Πατρίδας”  Τούρκο απόστρατο Αντιναύαρχος Gürdenizόπως αναλύσαμε εκτενώς σε πρόσφατο άρθρο μας 

Αυτή του την πρόταση τη στηρίζει προκειμένου η ενέργεια αυτή να αποτελεί λογική  συνέχεια της  παράνομης κατάθεσης συντεταγμένων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, ενεργώντας σύμφωνα με την παντελώς ανυπόστατη τουρκική θέση κατά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας,  ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Αναφορικά με την αποστολή του  τουρκικού γεωτρύπανου  δυτικά του 28ου μεσημβρινού ,ουσιαστικά ο Τούρκος απόστρατος Αντιναύαρχος  εισηγείται το τουρκικό γεωτρύπανο να ενεργήσει σε θαλάσσια περιοχή πολύ κοντά  σε Ρόδο (ανατολικά Λίνδου και νοτιότερα) -Κάρπαθο-Κάσο-Κρήτη.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί η Τουρκία να ακυρώσει τη Συμφωνία μερικής οριοθέτησης των ΑΟΖ  Ελλάδας-Αιγύπτου που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου 2020 και η οποία είχε ως ανατολικό όριο τον 28ο μεσημβρινό.

Αν γίνουν τα παραπάνω η  Τουρκία θα βάλει κυριολεκτικά φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με  τις κρίσιμες συμβολικές ημερομηνίες εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος μας να  είναι η η 6η Αυγούστου 2020(ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ), η 14η Αυγούστου 1974(Αττίλας 2) και η 30η Αυγούστου 1922 (ημέρα νίκης των Τούρκων σε βάρος μας).

Η αντίστροφη μέτρηση  άρχισε για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου.Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο  ερώτημα, το αν  θα βγει μόνο του  αρχικά κατευθυνόμενο σε μια περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και στη συνέχεια ο Ερντογάν αποστείλει  κάποιο-κάποια από τα άλλα τρία γεωτρύπανα που διαθέτει ο Ερντογάν σε άλλη περιοχή;

Εκτίμησή μας, όπως διατυπώθηκε σε  προγενέστερο άρθρο μας είναι ότι ο Ερντογάν αρχικά θα στείλει το γεωτρύπανό του στην Κυπριακή ΑΟΖ, πιθανότατα στο οικόπεδο 6,  να το στείλει μεταγενέστερα το ίδιο ή άλλο γεωτρύπανο και νοτίως Κρήτης. 

Η Τουρκία παρά τα όσα λέγονται και γράφονται από αναλυτές, δεν δείχνει σημάδια μείωσης της επιθετικότητας της, τουναντίον θα λέγαμε αφού οι παραβιάσεις του ΕΕΧ από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και drones συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η ανάληψη των θέσεων Α/ΓΕΝ και Α/ΓΕΑ από τους μέχρι χθές Νο2 στην στρατιωτική Ιεραρχία, θα βαρύνει περαιτέρω το κλίμα στο Αιγαίο αναφορικά με έκνομες δραστηριότητες των Τούρκων σε θάλασσα και αέρα, αφού θα πρέπει οι δύο νέοι Τούρκοι Αρχηγοί να δώσουν το στίγμα τους…

Πρός επιβεβαίωση των παραπάνω σκάφη στόχοι χτυπήθηκαν από υποβρύχια του Τουρκικού Ναυτικού με βαριές τορπίλες 533 χλστ.  Το υποβρύχιο χτύπησε φρεγάτα κλάσης Knox-Tepe στην πρώτη φωτογραφία, δεξαμενή αποβίβασης LST στη δεύτερη φωτογραφία.

Η παραπάνω βολές την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υποδηλώνουν ετοιμότητα για ανάληψη επιθετικών ενεργειών κατά φρεγατών και αποβατικών σκαφών, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη χώρα μας

Και αν η βολή τορπίλης κατά στόχου φρεγάτας υποδηλοί την τουρκική  ετοιμότητα για δημιουργία “συνθηκών” θαλάσσιας κυριαρχίας στο Αιγαίο, η βολή κατά αποβατικού σκάφους υποδηλοί την προσβολή ενισχύσεων που θα  επιχειρούσαν  να μεταφερθούν από την  ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί μας στο Αιγαίο

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Tο ΝΑΤΟ αντιλαμβανόμενο το έκρυθμο της κατάστασης που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες στη ΝΑ Μεσόγειο ,έχει αναπτύξει την SNMG2 και την SNMCMG2  στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι δυνάμεις SNF του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ διαθέτει Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις (SNF) που παρέχουν στη Συμμαχία συνεχή ναυτική παρουσία. Αυτή η πολυεθνική αποτρεπτική δύναμη αποτελεί ουσιαστική θαλάσσια απαίτηση για τη Συμμαχία. Πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα προγραμματισμένων ασκήσεων, ελιγμών και επισκέψεων στα λιμάνια και μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε περιόδους κρίσης ή έντασης.

Οι  SNF του ΝΑΤΟ αποτελούνται από τέσσερις ομάδες

Τις Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες του NATO (SNMGs) που αποτελούνται από SNMG1 και SNMG2. και των Μόνιμων Ομάδων Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ (SNMCMG1 και SNMCMG2).

Και οι τέσσερις Ομάδες  αποτελούν τη θαλάσσια συνιστώσα της Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF), η οποία αποτελεί μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).

Για να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν να προστεθούν πρόσθετες δυνάμεις σε αυτές τις ομάδες, με το διοικητικό προσωπικό του ΝΑΤΟ επί του σκάφους και τα πλοία του Ομίλου ως τον πυρήνα, ικανό να παρέχει έγκαιρη υποστήριξη στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Προκειμένου μάλιστα το ΝΑΤΟ να έχει σαφή και στενή εικόνα των ναυτικών δραστηριοτήτων των Τούρκων, λίγο πρίν την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο πραγματοποίησε μία επίσκεψη με νόημα στην πλησιέστερη νατική βάση των Τούρκων, στο Ακσάζ, έναντι Ρόδου

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Διοικητής του SNMG-2 Αντιναύαρχος Scott Sciretta και οι διοικητές πλοίων πραγματοποίησαν επίσκεψη γραφείου στον Διοικητή της Ναυτικής Βάσης Aksaz, Αντιναύαρχο Kurtuluş Sevinç.

Αναμένονται εξελίξεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας