Η ρωσική πρεσβεία απηύθυνε αυστηρή «προειδοποίηση» στην Ελλάδα, γραμμένη στα ελληνικά την οποία και αποδίδει στον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν:
🇷🇺Ο Β.Πούτιν:
Η Δύση χωρίς καμία ντροπή δηλώνει ότι η Ρωσία δήθεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα οι ίδιοι οι δυτικοί επιλέγουν τους στόχους για να χτυπήσουν το έδαφός μας. Γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο αποστολής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. pic.twitter.com/dzaFG9KRcG
— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) April 9, 2024
Αυτό το ζήτημα αφορά την «καραμπόλα» πράξεων και δηλώσεων, καθώς λίγο μετά την πώληση F-16 της Δανίας στην Αργεντινή, τα οποία είχε τάξει στην Ουκρανία, κυκλοφορούν πολλά σενάρια σχετικά με το πως θα μπορέσουν να πωληθούν κάποια F-16 στην Ουκρανία.
Με αποτέλεσμα μόλις ανακινήθηκε εκ νέου τέτοιο ζήτημα από ελληνικό ιστότοπο, που με την σειρά του το δημοσίευμα έφτασε στο Newsweek, έγινε παγκόσμιο ζήτημα και προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας η οποία επικαλείται πως μεταφέρει λόγια του ίδιου του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Διαψεύδει το ελληνικό Πεντάγωνο
«Ουδέν ζήτημα μεταφοράς ελληνικών F-16 στην Ουκρανία υπάρχει. Όλα τα άλλα αποτελούν ακατάσχετη σεναριολογία». Αυτό αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά από σειρά αντιδράσεων που προκάλεσε δημοσίευμα του Νewsweek με τίτλο «Η Ουκρανία βλέπει απροσδόκητη ενίσχυση με F-16 από ευρωπαίο σύμμαχο».
Το Newsweek στο κείμενο του αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το Κίεβο περιμένει απογοητευμένο να φτάσει το πρώτο από τα δυτικής κατασκευής αεροσκάφη τις επόμενες εβδομάδες».
Το ξένο δίκτυο στο ρεπορτάζ του επικαλείται ελληνικά δημοσιεύματα (newsbreak) και συγκεκριμένα εκτίμηση ότι «είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η Αθήνα θα μεταφέρει τα αεροσκάφη στο Κίεβο», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «θα μπορούσε επίσης να λάβει 24 γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5».
Στο ίδιο κείμενο παρατίθενται και οι δηλώσεις Δένδια τις προηγούμενες μέρες στις οποίες αναφέρθηκε στους πολλούς τύπους μαχητικών που διαθέτει η Ελλάδα, την ανάγκη για ομοιοτυπία και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα F-16 Block 30 και τα Mirage 2000-5 θα μπορούσαν να πουληθούν.
Τα F-16 της Ουκρανίας γίνονται μείζον θέμα
Καθώς η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλώτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πάνω στα F-16 τελειώνει τον Ιούλιο (στις ΗΠΑ) ή τον Αύγουστο (στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες). Με δεδομένη την αλλαγή σχεδίων της Δανίας, πλέον η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Νορβηγία είναι οι πρώτοι υποψήφιοι να δώσουν τα πολυπόθητα F-16 στην Ουκρανία.
Παρόμοια αρθρογραφία ανακινείται καθημερινά τόσο στα ελληνικά όσο και στα ξένα δημοσιογραφικά μέσα, καθώς η Ουκρανία «καίγεται» να τα πάρει και η Ρωσία με τη σειρά της «καίγεται» να το αποτρέψει.
Ειδικά ιστότοποι που φιλοξενούν στρατιωτική αρθρογραφία, στην Βουλγαρία και τη Σερβία ασχολούνται σε εβδομαδιαία βάση στην σεναριολογία των ουκρανικών F-16.