Πούτιν: Κέρδισε τον οικονομικό πόλεμο από Δύση-Μεγαλύτερη ανάπτυξη από Γερμανία-Βρετανία

1414

Πλήρης αποτυχία της Δύσης στους στόχους με το πρωτοφανές ιστορικά κύμα κυρώσεων – Αποκαλυπτικά τα στοχεία του Διεθνούς Οιικονομικού Ταμείου

Προτού παραχθούν γεωπολιτικά αποτελέσματα από το πεδίο των μαχών στη Ουκρανία, η Ρωσία κατά τα φαινόμενα έχει κερδίσει τον οικονομικό πόλεμο που διεξάγει εναντίον της η «συλλογική» Δύση.
Οι πολλαπλοί στόχοι των πρωτοφανών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία απέτυχαν.
Στόχος πρώτος: Να καταστραφεί η ρωσική οικονομία – Απέτυχε
Στόχος δεύτερος: Να απομονωθεί η Ρωσία από το διεθνές οικονομικό σύστημα – Απέτυχε
Στόχος τρίτος: Να αποδιαρθρωθεί η ισχυρή πολεμική μηχανή της Ρωσίας με το να στερηθεί την πρόσβαση σε κρίσιμη τεχνολογία – Απέτυχε.
Στόχος τέταρτος: Να ενισχυθεί ένα κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας στο εσωτερικό της χώρας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του «regime change» ακόμη και με το θάνατο του προέδρου Vlarimir Putin – Απέτυχε
Οι εκτεταμένες και αλλεπάλληλες κυρώσεις που δεν έχουν προηγούμενο στην καταγεγραμμένη ιστορία σε μια προσπάθεια να καταστραφεί η ρωσική οικονομία, και η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον πλανήτη να απομονωθεί, να καταστραφεί η υποδομή της παραγωγικής της βάσης, χωρίς πρόσβαση σε υψηλές τεχνολογίες οποιουδήποτε είδους.
Ενδεικτική προς τούτο είναι η αποκάλυψη της Wall Street Journal για το πώς η Κίνα παρείχε τεχνολογική υποστήριξη στην ρωσική πολεμική μηχανή, υπερβαίνοντας το ασφυκτικό καθεστώς των κυρώσεων.
Και όλα τα παραπάνω , κατά προτίμηση, με έναν εξαιρετικά απελπισμένο από την εξαθλίωση λαό, που πιθανώς θα προκαλούσε διαμαρτυρίες και τελικά ένα πραξικόπημα που θα ανέτρεπε τη ρωσική κυβέρνηση και θα έφερνε το «ελεύθερο και δημοκρατικό» (δηλαδή να υποτάσσεται στις υποδείξεις της Δύσης…) καθεστώς – «μαριονέτα» τύπου Yeltsin.
Και όμως, παρά σχεδόν ένα χρόνο αυτής της άνευ προηγουμένου οικονομικής πολιορκίας, η ρωσική οικονομία όχι μόνο παραμένει όρθια, αλλά και αναπτύσσεται.

Τι δείχνουν τα πραγματικά στοιχεία

Οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας, την ίδια ώρα, διευρύνονται (με 10πλασια αύξηση σε ορισμένες περιπτώσεις) και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναμένεται το 2023 η οικονομική παραγωγή της να ξεπεράσει τόσο αυτή της Βρετανίας όσο και της Γερμανίας, δύο από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες. 
Ωστόσο, ο στόχος να εξοργιστεί ο ρωσικός λαός επετεύχθη, αλλά όχι ακριβώς όπως ανέμεναν αυτοί που επέβαλαν της κυρώσεις – οι Ρώσοι είναι εξαγριωμένοι με τη «συλλογική Δύση» και στέκονται ενωμένοι με τρόπο που παρόμοιο με τον πατριωτικό πόλεμο στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας την ιδέα ενός φιλοδυτικού πραξικοπήματος στη Μόσχα… φανταστικό σενάριο των πολιτικών ελίτ στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.
Ακόμη χειρότερα, αν συμβεί ποτέ πραξικόπημα, θα έφερνε στην εξουσία περισσότερα αντιδυτικά πολιτικά κόμματα.

Άντεξε το ρούβλι

Στην αρχή, οι επιπτώσεις φάνηκαν πράγματι καταστροφικές για τη ρωσική οικονομία, με το ρούβλι να βρίσκεται προφανώς σε ελεύθερη πτώση και το χρηματιστήριο ουσιαστικά να έχει κλείσει.
Ωστόσο, αφού αρχικά έχασε πάνω από το 40% της αξίας του, το ρωσικό νόμισμα όχι απλώς ανέκαμψε, αλλά ανέκτησε επίσης δυναμική και έφτασε σε τιμές υψηλότερες από εκείνες πριν από την έναρξη της αντεπίθεσης της Ρωσίας.
Και τώρα, η πιο πρόσφατη πρόβλεψη του ΔΝΤ προβλέπει ότι η ρωσική οικονομική ανάπτυξη θα ξεπεράσει αυτή της Γερμανίας, ενώ η οικονομία της Βρετανίας θα εισέλθει σε ύφεση, καθώς βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 300 ετών και αναμένεται να έχει ακόμη χειρότερη επίδοση το 2023.

Τα σενάρια καταστροφής δεν επιβεβαιώθηκαν

Τις εξελίξεις θα ήταν σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κάποιος λιγότερο από ένα χρόνο πριν και σίγουρα θα προκαλούσε γέλωτα στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης με την αντιρωσκή του υστερία.
Στις αρχές Μαρτίου του περασμένου έτους, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen καυχήθηκε ότι «η ρωσική οικονομία θα καταστραφεί».
Η ίδια η ρωσική κυβέρνηση περίμενε επίσης μία δραστική συρρίκνωση του ΑΕΠ, με το υπουργείο Οικονομικών να φέρεται να ετοιμάζεται για μείωση τουλάχιστον 10%.
Ακόμη και τον Δεκέμβριο, πολλοί κορυφαίοι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2023 θα ήταν 2,5%.
Και όμως, η ρωσική οικονομία είχε ύφεση κατά 2,2% το 2022 και αναμένεται να αναπτυχθεί τουλάχιστον 0,3% φέτος και 2,1% το 2024.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε ύφεση και αναμένεται να έχει πτώση 0,6% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία μετά βίας θα παραμείνει θετική με ανάπτυξη 0,1%.

Από τον αποκλεισμό στην… αποδολαριοποίηση

Οι κυρώσεις είχαν σχεδιαστεί για να αποκόψουν τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και το σύστημα των διεθνών συναλλαγών κλέβοντας ουσιαστικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών της περιουσιακών στοιχείων, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατο για τη Μόσχα να συναλλάσσεται ουσιαστικά με οποιονδήποτε
Ή έτσι φαινόταν.
Ωστόσο, αυτό που τελικά συνέβη ήταν σχεδόν μια πλήρης αποδολαριοποίηση των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας, καθώς ο ευρασιατικός γίγαντας απλώς προχώρησε σες συναλλαγές στα εγχώρια νομίσματα των διεθνών εταίρων του, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη βιομηχανία της Ρωσίας όχι μόνο να διατηρήσει το υπάρχον επίπεδο παραγωγής της κατά τους πρώτους 10 μήνες του περασμένου έτους (επισήμως μειώθηκε κατά 0,1%), αλλά ακόμη και να αρχίσει να αναπτύσσεται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Αναμένεται η παραγωγική ικανότητα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2023.
Επιπλέον, η Ρωσία εξάγει πολλά από τα πιο βασικά αγαθά στον κόσμο, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η Μόσχα συνεχίζει να κατέχει δεσπόζουσα θέση στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου εξαγωγέα λιπασμάτων και τροφίμων.
A 2023 Russia-African Trade Summary - Russia Briefing News

Ο κόσμος απλά δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τη Ρωσία και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το επιθυμεί, παρά τις φρενήρεις προσπάθειες της Δύσης να απεικονίσει τη Μόσχα ως «διεθνή παρία».
Πάνω από το 80% του πλανήτη όχι μόνο συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, αλλά επεκτείνει ενεργά τη συνεργασία του με την υπερδύναμη.
Και ενώ η Δύση προσπαθεί ουσιαστικά να επιβάλει embargo πετρελαίου και φυσικού αερίου στον…. εαυτό της επιβάλλοντας κυρώσεις στη Μόσχα, οικονομικοί «γίγαντες» όπως η Κίνα και η Ινδία αυξάνουν τις εισαγωγές ενεργειακών προίόντων από τη Ρωσία.
How the Russia-Ukraine War Is Shaping New Global Trade Patterns ...
Και όμως, διεύρυνε τις εμπορικές σχέσεις…

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ινδία εισήγαγε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου το μήνα το 2022, αύξηση 33 φορές σε σύγκριση με το 2021.
Αυτό αναμένεται επίσης να αυξηθεί το 2023…

Η Τουρκία, ένα από τα κορυφαία μέλη του ΝΑΤΟ, συνεχίζει επίσης να διευρύνει τις εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία.
Τον Δεκέμβριο εισήγαγε 213.000 βαρέλια ρωσικού αργού την ημέρα, ποσό ρεκόρ για την τελευταία 7ετία.
Η Άγκυρα χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία που πολλές δυτικές εταιρείες αναγκάστηκαν από τις κυβερνήσεις τους να φύγουν, έτσι οι εξαγωγές της στη Ρωσία διπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν σημαντικά καθώς οι εταιρείες από τη δευτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κάλυψαν επίσης τα κενά που άφησαν οι δυτικές, περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά ρωσικών ορυκτών καυσίμων το 2022.
Οι… αυτοκτονικές αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ προκάλεσαν αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο έπληξε τόσο τη Γερμανία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας εκθετική αύξηση του πληθωρισμού και υπονομεύοντας σοβαρά την αγοραστική δύναμη εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.
Russia could lose US$85b in tax income over Urals crude price discount ...
Οι Ευρωπαίοι πολίτες πλήρωσαν το κόστος

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν απότομα τους δύο τελευταίους μήνες του 2022, παρά τις προσδοκίες για ελαφρά αύξηση λόγω των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 0,2%, αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη ήταν μια δραστική πτώση 5,3%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληγεί περισσότερο, καθώς ο πληθωρισμός, που τροφοδοτείται κυρίως από τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, έχει επιζήμια επίδραση στο κόστος διαβίωσης.
Αυτό προκάλεσε επίσης άνευ προηγουμένου πολιτική αστάθεια στο Λονδίνο, με δύο πρωθυπουργούς να παραιτούνται μέσα σε λίγους μήνες, με εντελώς διαφορετικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, και με αποτέλεσμα σχεδόν απόλυτο χάος στις αγορές ομολόγων και μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε αντίθεση με αυτό, η Ρωσία όχι μόνο άντεξε το πλήγμα του οικονομικού πολέμου κυρώσεων της πολιτικής Δύσης, αλλά τώρα αντεπιτίθεται και οι δυτικές οικονομίες σίγουρα αισθάνονται τον… πόνο.
Όλο αυτό το διάστημα, ο ευρασιατικός γίγαντας συνεχίζει επίσης να διεξάγει την αντεπίθεσή του και τώρα βρίσκεται στη μέση των προετοιμασιών για μια τελική ώθηση που θα μπορούσε να τερματίσει την κρίση στην Ουκρανία.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-02-05_143849.png
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας