Η Ρωσία συμφώνησε με τη Λευκορωσία και θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της γειτονικής της χώρας, μεταδίδει το Al Arabiya, που επικαλείται πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Tass.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass της Ρωσίας, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη συμφωνία με τη Λευκορωσία για τα πυρηνικά όπλα και, μάλιστα, τόνισε ότι «μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος Ευρωπαίων συμμάχων, τους.
Πρόσθεσε δε, ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο έχει εγείρει εδώ και καιρό το ζήτημα της εγκατάστασης τακτικών πυρηνικών όπλων (πύραυλοι Iskander) στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, που αποτελεί και ΝΑΤΟϊκό έδαφος.
«Συμφωνήσαμε με τον Λουκασένκο ότι θα τοποθετούσαμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάσουμε το καθεστώς των συμφωνιών», δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το Tass.
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Πούτιν
Σχετικά με τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου για την Ουκρανία:
Οι οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν ανήκουν στην κατηγορία των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά δημιουργούν ραδιενεργά κατάλοιπα και ρυπαίνουν τις περιοχές καλλιεργειών. Η Ρωσία έχει κάτι να απαντήσει – έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια βλήματα , αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει.
Σχετικά με τα τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία:
Συμφωνήσαμε, χωρίς να παραβιάσουμε τη Συνθήκη START, να αναπτύξουμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Την 1η Ιουλίου θα ολοκληρωθεί εκεί η κατασκευή αποθηκευτικού χώρου. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο – οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε χώρες του ΝΑΤΟ εδώ και πολύ καιρό.
Σχετικά με τις συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ:
Ο ηγέτης της Κίνας ήρθε στη Μόσχα καλά προετοιμασμένος, ήταν ενδιαφέρον να μιλήσουμε μαζί του, γνωρίζει τις λεπτομέρειες για τη χώρα του και την παγκόσμια οικονομία. Ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε μεγάλη προσοχή στο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία. Αλλά το κύριο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η οικονομία.
Σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Nord Stream:
Ο Πούτιν ανέφερε ότι συμφωνεί πλήρως με τα συμπεράσματα του δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς για την εμπλοκή των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Η Δανία απάντησε με ένα εξορθολογισμένο τρόπο στη Ρωσία σχετικά με μια κοινή έρευνα των γραμμών Nord Stream, ότι δεν χρειαζόμαστε βοήθεια και τώρα αυτή η έρευνα δεν έχει πλέον νόημα
Σχετικά με τις αναλογίες μεταξύ των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία και τη Ρωσία:
Στη Ρωσία, όλα τα προνομιακά καθεστώτα πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν διατηρηθεί, αλλά όχι στη Γαλλία, οι πολίτες εκεί θεωρούν ότι αυτή η προσέγγιση είναι υπερβολικά σκληρή. Αλλά οι διαδηλώσεις στη Γαλλία είναι εσωτερική υπόθεση αυτής της χώρας.