Η Δύση φοβάται παράκαμψη των κυρώσεων σε Ρωσία
“Εγκεφαλικά” έχει προκαλέσει στο “κοιμισμένο” ΝΑΤΟ η τετράωρη συνάντηση Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν με τους δυτικούς αναλυτές να προσπαθούν να εντοπίσουν τις κρυφές συμφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στο Σότσι για να συναντήσει από κοντά τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την επίσκεψή του μάλιστα να είναι η πρώτη που πραγματοποιεί νατοϊκός ηγέτης στη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως Πούτιν και Ερντογάν είχαν επαφές και στις 19 Ιουλίου, στην Τεχεράνη.
Η πολύωρη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις ή συνέντευξη Τύπου, με τα δυτικά ΜΜΕ (Financial Times, Washington Post) από την πλευρά τους να διερωτώνται εάν η Άγκυρα πρόκειται να βοηθήσει τους Ρώσους να παρακάμψουν τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχουν αποκτήσει πρόσθετη σημασία και για τις δύο χώρες, καθώς η Άγκυρα αναζητά απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις και η Μόσχα αναζητά τρόπους να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που την έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Το κοινό ανακοινωθέν πάντως που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνάντησης φανερώνει διαθέσεις σύσφιξης των ρωσοτουρκικών δεσμών σε διάφορους τομείς.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε νωρίτερα χαιρετίσει το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν. Εκ των υστέρων ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν υπεγράφησαν όλα όσα είχε στο μυαλό του ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια…
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Μια θετική πτυχή της επίσκεψής μας στο Σότσι είναι η συμφωνία μας με τον Πούτιν για το ρούβλι. (…), οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Σότσι στην νότια Ρωσία, όπου συνάντησε χθες Παρασκευή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία «θα πληρωθούν εν μέρει σε ρούβλια», επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε τον όγκο των μελλοντικών συναλλαγών σε ρούβλια.
Φυσικά, το γεγονός αυτό αποτελεί γεγονός ορόσημο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Τουρκία κάνει το άλμα προς τους BRICS καθώς εντάσσεται στην “Ζώνη Ρουβλίου” που δημιουργεί ο Β.Πούτιν. Η Ζώνη αυτή απαιτεί πληρωμές σε εθνικό νόμισμα ή και ρούβλια αποκλείοντας έτσι το δολάριο…
Το ουκρανικό και τα Σιτηρά…
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και της Ουκρανίας όσον αφορά τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
“Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα σε σχέση με τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας επιλύθηκε. Οι παραδόσεις έχουν ήδη αρχίσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό”, δήλωσε.
Ακολούθησε παζάρι των δύο αντιπροσωπειών για το Ουκρανικό ζήτημα και την Συρία . Στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, τόνιζε ότι δεν μπορεί να αγνοείται η Ρωσία στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήριζε νόμιμες τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της.
Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αγνοώντας τη Ρωσία» και ότι «ορισμένοι φίλοι μας (προφανώς οι ΗΠΑ) δεν θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν και την ανησυχητική, ύστερα από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς και την Συρία.
«Ναι, η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της αναφορικά με τη Συρία και αυτές φυσικά και θα τις λάβουμε υπόψη μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Κατά τα λοιπά, οι δύο ηγεσίες έστειλαν το μήνυμα ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουν από κοινού, σε συνεργασία, «όλες» τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις που δρουν στο έδαφος της Συρίας.
«Το γεγονός ότι συζητάμε τις εξελίξεις στη Συρία θα φέρει ανακούφιση στην περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Β.Πούτιν: Η Ευρώπη να ευγνωμονεί τον Ερντογάν…
Από το Σότσι , ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε και τον ρόλο της Άγκυρας στην αποστολή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.
«Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να αναφερθεί ωστόσο στις σημαντικά μειωμένες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρονται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Κατά τις τετράωρες συνομιλίες τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις εμπορικές σχέσεις τους και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των δύο πλευρών για οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να “ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές” μεταξύ των χωρών τους και “να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας”, σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο ηγετών, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.
Πούτιν και Ερντογάν υποστήριξαν κυρίως τη θέσπιση “συγκεκριμένων μέτρων” για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, καθώς και στον τουρισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από πολιτικής πλευράς, οι δύο ηγέτες τόνισαν “την καθοριστική σημασία των σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας”, διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Ερντογάν: Θέλω νέα σελίδα στις σχέσεις με Ρωσία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισαν ότι θέλουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας. Πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας και για τις δυο χώρες καθώς από τη μια η ρωσική οικονομία έχει ανάγκη να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης με τη βοήθεια της Τουρκίας, από την άλλη ο Ερντογάν έχει ανάγκη από ξένες επενδύσεις σε «σκληρό» νόμισμα, που η Ρωσία διαθέτει.
Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε, κατά την έναρξη της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του , ότι ελπίζει να ανοίξει μια νέα «σελίδα» στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.
Ο Τούρκος ηγέτης χαρακτήρισε «πολύ παραγωγικές» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε σχέση με τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν είπε, επίσης, ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.
Δυτική οργή για τη συμφωνία με τη Ρωσία
Κυβερνήσεις δυτικών χωρών ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία και προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Τουρκία να πληγεί από μέτρα αντιποίνων, αν βοηθήσει την Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, των χρηματοοικονομικών και των κατασκευών.
Έξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για την συμφωνία αυτή.
Ανησυχούν ότι ο Ερντογάν θα παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία γεγονός που θα τους αναγκάσει να επιβάλλουν κυρώσεις και στην Τουρκία…