Μεγάλος κερδισμένος ο Ερντογάν – Παίζει έξυπνα και δυναμικά μια πολυδιάστατη πολιτική που του αποφέρει κρίσιμα οφέλη και ευρύτερο ρόλο στην Τουρκία – Η Ελλάδα βυθίζεται σε μια υπερζημιογόνα νεοαποικιοποίηση!!!
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Τ.Ρ.Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
Το κλίμα μεταξύ των ανδρών ήταν εγκάρδιο και μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Β.Πούτιν για την βοήθεια που πρόσφερε η Ρωσία στην Τουρκία κατά την διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το διμερές εμπόριο για το 2023 θα φτάσει τα 100 δισ. δολ. όσα περίπου το 50% του συνολικού ελληνικού ΑΕΠ!
Στο μόνο που δεν συμφώνησαν, δηλαδή δεν αποδέχθηκε την τουρκική πρόταση ο Β.Πούτιν ήταν η ενεργοποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε να πείσει τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιστρέψει στην κρίσιμη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν ότι εργάζονται πάνω σε ένα ξεχωριστό σχέδιο για την αποστολή σιτηρών στις πιο άπορες αφρικανικές χώρες με την οικονομική υποστήριξη του Κατάρ.
Το αποτέλεσμα επέφερε πλήγμα στις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να δοθεί προτεραιότητα στις ουκρανικές πωλήσεις σιτηρών με ασφάλεια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφήνοντας την Ουκρανία χωρίς τα μέσα για την αποθήκευση των απούλητων προμηθειών.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναβιώσει την προηγούμενη συμφωνία, αλλά μόνο εάν τηρηθούν οι όροι της Ρωσίας.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η συμφωνία που μεσολάβησε με τα Ηνωμένα Έθνη παράλληλα με μια άλλη που έγινε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, των Ηνωμένων Εθνών και της Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2022 δεν εφαρμόστηκε δίκαια.
Η Μόσχα δήλωσε ότι οι δικές της γεωργικές εξαγωγές παρεμποδίστηκαν και είναι ιδιαίτερα εξοργισμένη που δεν μπόρεσε να εξάγει αμμωνία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων.
Η Ρωσία αναφέρει επίσης ότι οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην πρόσβαση της Ρωσίας στο σύστημα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών SWIFT και στην ασφάλιση των πλοίων της εμπόδισαν επίσης τις αποστολές.
Ο Ερντογάν φάνηκε να στηρίζει τον Πούτιν, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία πρέπει να συνεχιστεί με τη διόρθωση των ελλείψεων».
Επιπροσθέτως, ο Ερντογάν άφησε αιχμές κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι έπρεπε να είναι λιγότερο πεισματάρα όσον αφορά τον διάδρομο σιτηρών.
«Όπως είπε ο κ. Πρόεδρος [Πούτιν], ειδικά εδώ σε αυτή την κατάσταση, η Ουκρανία μαζί με τη Ρωσία, όσον αφορά τα κοινά βήματα, η Ουκρανία πρέπει να μαλακώσει την προσέγγισή της. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τις συνομιλίες του.
Όπως ανακοινώθηκε Ρωσία και Τουρκία προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και στην αποδολαριοποίηση. Όπως ανακοίνωσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν οι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα έχουν συνομιλίες για να συζητήσουν βήματα για διακανονισμούς με βάσει τα εθνικά τους νομίσματα.
Ακόμη όπως είπε ο Ερντογάν η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία συνεχίζεται βάσει του προγράμματος υπογραμμίζοντας ότι Τουρκία και Ρωσική Ομοσπονδία μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατασκευή και ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.
«Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε σήμερα, ο κ. Πούτιν είπε ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών σε φτωχές χώρες, έχουμε κάνει όλη την επιμελητεία και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα βήματα. Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε» δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Τουρκία είναι ικανοποιημένη με το πώς ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου με τη Ρωσική Ομοσπονδία κινείται προς τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας διατηρείται, ενώ συμπλήρωσε ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία θα ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον.