Πως καίνε τα δάση και “φυτρώνουν” ανεμογεννήτριες-Οι περιπτώσεις Δαδιάς και Πάρνηθας

2635

Οι «αμαρτωλές» άδειες έχουν δοθεί από τον περσινό Ιούλιο!

Τα εγκλήματα πάντα έχουν ονοματεπώνυμο ενόχου, είτε ηθικού είτε φυσικού αυτουργού και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις συμπίπτουν.

Ας δούμε πως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να καεί το παρθένο δάσος της Δαδιάς, το οποίο καίγεται σήμερα για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο:

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2021 επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, έβαλαν πρακτικά «λουκέτο» με ισάριθμες αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, οι οποίες αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων καταργήθηκαν  και οι αρμοδιότητές τους πέρασαν σε κάποιο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ποιοι ήταν οι  7 αυτοί φορείς;

Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής

Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων

Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Τι είχαμε μετά τις καταργήσεις αυτές; Κάψιμο του παρθένου δάσους της Δαδιάς, ενώ είχε προηγηθεί το κάψιμο του δάσους της Πάρνηθας στο Κρυονέρι το περασμένο καλοκαίρι.

Τι σημαίνει κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών; Σημαίνει ότι αν καούν-καταστραφούν, μπορούν πλέον ελεύθερα να αποκτήσουν «οικονομικές δραστηριότητες»…

Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης.

Στηρίζεται στις κοινοτικές οδηγίες για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ).

Η οδηγία του 1992 για τους οικοτόπους επιβάλλει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να ξεχωρίσει τις γεωγραφικές εκείνες περιοχές, που η σπουδαιότητα της οικολογικής τους ταυτότητας τις καθιστά τόπους ευρωπαϊκής σημασίας.

Επιπλέον, ζητά από τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν διαχειριστικά σχέδια για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Τα σχέδια αυτά πρέπει να συνδυάζουν αρμονικά τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και να είναι ενταγμένα σε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι τοποθεσίες αυτές σχηματίζουν το δίκτυο Natura 2000, ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης.

Οπότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι έκανε; Αποχαρακτήρισε επτά περιοχές και πλέον σε αυτές ελεύθερα μπορούν να «φυτευτούν» ανεμογεννήτριες.

Το ζήτημα εδώ είναι ότι πέρσι μήνα Ιούλιο είχαμε μία δανέζικη «απόβαση» με αιολικά 652,65 MW στον Έβρο από την European Wind Farms

Συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου του 2021 η European Wind Farms Greece ApS,  εξασφάλισε 19 νέες βεβαιώσεις παραγωγού λαμβάνοντας το «πράσινο φως» της ΡΑΕ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 652,65 MW.

Τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τις άδειες, θα αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και ειδικότερα τα 14 σε διάφορα σημεία της Αλεξανδρούπολης και τα υπόλοιπα 5 στο Σουφλί.

Στο Σουφλί έχουμε τώρα την επταήμερη πλέον πυρκαγιά της Δαδιάς! Φυσικά είναι απορίας άξιο πως δόθηκαν πέρσι άδειες για μία οικονομική δραστηριότητα η οποία ήταν απαγορευμένη και επιτράπηκε λίγους μήνες αργότερα με κυβερνητική απόφαση.

Σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή «φυτεύονται» ανεμογεννήτριες και στα Άγραφα τα οποία επίσης έχουν αποχαρακτηριστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας