Πώς η κυβέρνηση στρώνει το χαλί της νομιμοποίησης των offshore σε συγγενείς πολιτικών – Θύελλα αντιδράσεων

51

Εν κρυπτώ, στα μαύρα μεσάνυχτα πέρασε στη Βουλή τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε συζύγους, γονείς και παιδιά πολιτικών προσώπων να κατέχουν εταιρείες στο εξωτερικό.

Μπορεί η τροπολογία να αλλάζει σε πρώτη ανάγνωση ένα ισοπεδωτικό μέτρο, αλλά την ίδια ώρα επιτρέπει εμμέσως στους πολιτικούς να έχουν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, καθώς δεν υπάρχει κάποιος όρος να μην υπάρχει σύνδεση ή κατοχή εταιρειών στους εν λόγω «παραδείσους».

Ουσιαστικά, η «γαλάζια» κίνηση, αφήνει ελεύθερα τα πολιτικά πρόσωπα να στήσουν σχήματα  – μπάμπουσκας σε εταιρείας, έχοντας και τη δυνατότητα να κρύψουν μαύρο χρήμα.  Αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να λυθεί αν υπήρχε πρόβλεψη ώστε οι εταιρείες να υποχρεώνονται να γνωστοποιούν το περιουσιολόγιό τους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης μάλιστα μιλά για «εξορθολογισμό» απέναντι στον «περιορισμό οικονομικής ελευθερίας, όπως κατοχυρώνεται κατά Σύνταγμα και ενωσιακό δίκαιο», ενώ στην πραγματικότητα αφήνει ανοικτή την πόρτα για μαύρο χρήμα.

«Σκανδαλώδης τροπολογία»

Το «γαλάζιο» κόλπο σχολιάστηκε έντονα από την αντιπολίτευση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚΔημήτρης Μάντζος, σημείωσε από την Ολομέλεια ότι πρόκειται για μία τροπολογία: «που νομιμοποιεί τη συγκάλυψη συμφερόντων πολιτικών προσώπων μέσω τρίτων, που αποδυναμώνει σοβαρά τον μηχανισμό ελέγχου διαφάνειας των πολιτικών προσώπων, δεν αντισταθμίζεται από πρόσθετους μηχανισμούς ελέγχου, με ενίσχυση δήλωσης “πόθεν έσχες” ή εποπτικών εργαλείων»

Πρόσθεσε δε ότι: «εισάγει επικίνδυνη υποχώρηση στον τομέα της διαφάνειας και της πρόληψης της διαπλοκής. Για ποιους νομοθετείτε; Για ποιους καταθέσατε τη νυχτερινή σας τροπολογία; Πώς προστατεύουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος;»

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία» την οποία «χώρεσε μέσα στη νύχτα σαν τον κλέφτη η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Αφήνει έτσι ανοιχτή την έμμεση συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε offshore εταιρείες, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε οι εταιρείες που βρίσκονται σε συνεργάσιμα με την Ελλάδα φορολογικά κράτη να μην σχετίζονται με τρίτες εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους», τονίζει η Κουμουνδούρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας