Πως η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής εξελίσσεται σε σκάνδαλο και ονομάζεται επιτυχία

875
Πως η «ιδιωτικοποίηση» της Εθνικής κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σκάνδαλο

Η Εθνική τράπεζα θα επιτύχει 650 με 700 εκατ κέρδη το 2022 και εάν επιβεβαιωθεί ότι οι τράπεζες κρατούν εφεδρείες και για το 2023 αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτύχει άλλα 650 εκατ κέρδη και το 2023.
Αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα 2022 με 2023 η Εθνική θα επιτύχει κέρδη περίπου 1,3 δισεκ. ευρώ και αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση σχεδόν 800 εκατ ευρώ σε νέα κεφάλαια… στο τέλος του 2023 η Εθνική τράπεζα θα διαθέτει 6,7 με 6,8 δισεκ. κεφάλαια από 5,9 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο…

Η Εθνική τράπεζα διαθέτει 2,99 δισεκ. κεφαλαιοποίηση, δηλαδή χρηματιστηριακή αξία με προοπτική… μείωσης προσέξτε μείωσης…για το ορατό μέλλον… και αύξησης της αξίας στο μακρινό μέλλον… 

Το ελληνικό δημόσιο για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και ίσως άλλων παρασκηνιακών ύποπτων συμφωνιών προωθεί να πουλήσει το 20% της Εθνικής τράπεζας στο μεγαλύτερο fund διαχείρισης πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών δεν θα επιτρέψει την πώληση του 20% σε ένα επενδυτή, θα τον περιορίσει στο 10%.
Συν τοις άλλοις οι Σαουδάραβες… εναντιώνονται στους αμερικανούς λόγω Ρωσίας… οπότε έχουμε ένα ακόμη πολιτικό λόγο… που δεν θα άρεσε σε ευρωπαίους και αμερικανούς η Ελλάδα… να κάνει δουλειές με άραβες…..

Κατά την άποψη του bankingnews τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα υλοποιηθούν και το πλάνο θα υποχρεωθεί σε ριζικές τροποποιήσεις…Πως η «ιδιωτικοποίηση» της Εθνικής κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σκάνδαλο

Θα αναλύσουμε πως όταν… κοντόφθαλμοι πολιτικοί μπορεί να θυσιάσουν στον βωμό των εντυπώσεων ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.
Στις ΗΠΑ όταν κρατικοποιήθηκαν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες με την χρεοκοπία της Lehmann Brothers… μετά από λίγα χρόνια πούλησε το αμερικανικό δημόσιο τις μετοχές των τραπεζών που κρατούσε από τις κρατικές ενισχύσεις… προσέξτε επιτυγχάνοντας κέρδη 44 δισεκ. δολάρια.
Στην Ελλάδα όμως στόχος δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά το ξεπούλημα… η ιδιωτικοποίηση όπου όλοι κερδίζουν είναι προφανώς το ιδανικό σενάριο αλλά στην Ελλάδα πως το δημόσιο ως πωλητής να εγγράφει τεράστιες ζημιές… αποτελεί ελληνική πατέντα.
Η περίπτωση της Εθνικής τράπεζας είναι ενδεικτική.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε σχεδόν 9 δισεκ. στην Εθνική και σήμερα κατέχει το 40,39% της τράπεζας τρέχουσας αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ.
Το 20% που σχεδιάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα πουλήσει κάποια στιγμή το 2023… έχει τρέχουσα αξία περίπου 600 εκατ ευρώ.
Θέλουν να μας πουν ότι εάν πουλήσουν το 20% της Εθνικής τράπεζας έναντι 600 εκατ στους Άραβες θα είναι ιδιωτικοποίηση.
Όχι θα είναι απάτη, σκάνδαλο, μια εξευτελιστική και ντροπιαστική ιδιωτικοποίηση.

Τι πρέπει να κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Για να διασφαλιστεί ότι η σχεδιαζόμενη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της Εθνικής θα έχει νόημα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να κάνει τα εξής…

1)Να μην παρασύρετε από ορισμένους στην κυβέρνηση που έχουν αλλότρια προς το δημόσιο συμφέρον επιδιώξεις…

2)Να πουλήσουν στους Άραβες μόνο το 10%, στόχος δεν είναι ένας ακρογωνιαίος επενδυτής στην Εθνική, η Εθνική σε δύο χρόνια θα αυξήσει τα κεφάλαια της κατά 1 δισεκ. οπότε δεν έχει κανένα κεφαλαιακό ζήτημα, αντιθέτως έχει περίσσευμα κεφαλαίων.

3)Η Εθνική χρειάζεται free float διασπορά μετοχών σε πλήθος επενδυτών, αυτός είναι ο σωστός χρηματιστηριακός τρόπος…όλα τα άλλα είναι παρωχημένα σχέδια που έρχονται από το παρελθόν.

4)Να μην ξεπουληθεί η Εθνική τράπεζα σε τόσο χαμηλές – εξευτελιστικές τιμές.
Βέβαια ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση έχει ανακινήσει το θέμα είναι κωμικοτραγικός.
Πιστεύει κανείς ότι όσο η αγορά αναμένει το placement θα ανακάμψει η μετοχή της Εθνικής τράπεζας.
Στις τρέχουσες τιμές 3,30 ευρώ θα θεωρηθεί ξεπούλημα…
Θα πρέπει η μετοχή της Εθνικής να ανακάμψει 50% με 70%… κάτι που δεν θα συμβεί ούτε το 2023… ίσως από το 2024.

5)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χρειάζεται χρόνο… οποιαδήποτε βιασύνη θα είναι επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον.
Κάποιοι στην κυβέρνηση θέλουν ξεπούλημα… μην βαφτιστεί το ξεπούλημα… ιδιωτικοποίηση…

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας