Τι όπλο χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί
Αν και μέχρι στιγμής η μεν Ρωσία υποστηρίζει ότι η καταστροφική έκρηξη στην αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία οφείλεται σε ατύχημα και η δε Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για το πλήγμα, τα σενάρια περί ουκρανικής αντεπίθεσης δίνουν και παίρνουν.
Μεγάλη μερίδα του ουκρανικού Τύπου (και όχι μόνο) αντιμετωπίζει ως δεδομένο ότι το χτύπημα στην αεροπορική βάση ήταν έργο του ουκρανικού στρατού και πλέον επιχειρεί να απαντήσει το επόμενο ερώτημα που εύλογα προκύπτει. Με ποιο όπλο θα μπορούσε η Ουκρανία να προχωρήσει σε μια τέτοια επίθεση;
Αμερικανικά όπλα;
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα euromaidanpress.com, μια ηλεκτρονική εφημερίδα και μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε από άτομα που είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις της πλατείας Μαϊντάν στην Ουκρανία, ειδικοί αναφέρουν ότι η Ουκρανία ίσως έχει πλέον παραλάβει τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα ATACMS, τα οποία πιθανώς και χρησιμοποίησε για την επίθεση στη ρωσική αεροπορική βάση.
Ταυτόχρονα, επικαλείται τοπικές στρατιωτικές πηγές που υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε κάποιο ανώνυμο σύστημα που αναπτύχθηκε εντός της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται και ένα τρίτο ενδεχόμενο επίθεσης των Ουκρανών στις αποθήκες πυρομαχικών στην αεροπορική βάση Σάκι με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Επιπλέον, έχουν υπάρξει σενάρια ότι επρόκειτο για αυτόνομη δράση κάποιας ομάδας ουκρανών σαμποτέρ.
Διαψεύσεις
Όταν ερωτήθηκε από την ουκρανική ηλεκτρονική εφημερίδα Novoye Vremia αν το πλήγμα στη ρωσική βάση στην Κριμαία πραγματοποιήθηκε από τον ουκρανικό στρατό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.
Αργότερα, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προσωπάρχη του ουκρανού προέδρου, ανέφερε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Dozhd TV ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις στη Νοβοφεντόριβκα,
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι εκρήξεις οφείλονται στην εκπυρσοκρότηση βομβών εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στη βάση.
Εγχώρια συστήματα: Αντιπλοϊκοί πύραυλοι Neptune ή HRIM-2… από το μέλλον;
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ανώνυμα στους Times της Νέας Υόρκης ότι στην πραγματικότητα το πλήγμα ήταν πράγματι δράση της Ουκρανίας, χωρίς να αποκαλύψει τον τύπο του όπλου που χρησιμοποιήθηκε. Ωστόσο, τόνισε ότι ήταν «μια συσκευή αποκλειστικά ουκρανικής κατασκευής».
Η Ουκρανία έχει στη διάθεσή της τους αντιπλοϊκούς πυραύλους R-360 Neptyne που χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν τη ρωσική ναυαρχίδα Moskva στη Μαύρη Θάλασσα στις 13 Απριλίου, καταφέρνοντας τελικά να τη βυθίσουν, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και για πλήγματα σε άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία. Οι Neptune υποτίθεται ότι διαθέτουν επιχειρησιακό εύρος 280 χιλιομέτρων.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να πλήττουν στόχους που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας και η χρήση τους στην ξηρά δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ από τον ουκρανικό στρατό.
Επιπλέον, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των Neptune που βρίσκονται στα χέρια της Ουκρανίας. Όταν ο ουκρανικός στρατός υιοθέτησε αυτό τον τύπο όπλου στα τέλη του καλοκαιριού του 2020, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αγορά 120 πυραύλων.
Όμως δεν είναι γνωστό πόσους Neptune μπόρεσε να παράγει και να προμηθεύσει στον στρατό ο κατασκευαστής πριν η χώρα βυθιστεί στον πόλεμο, ούτε αν η παραγωγή συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι πολυάριθμες επιθέσεις με Neptune σε θαλάσσιους στόχους θα μπορούσαν να έχουν εξαντλήσει το απόθεμα.
Παρόλα αυτά, ο ειδικός σε ζητήματα που αφορούν τον ουκρανικό στρατό, Βίκτορ Κέβλιουκ, υποστήριξε ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν να έχουν πλήξει τη βάση του Σάκι, με τη χρήση συντεταγμένων πλοήγησης που θα τους έστρεφε σε χερσαίους στόχους.
Ένα ακόμη πιο απίθανο σενάριο είναι να χρησιμοποιήθηκε το βαλλιστικό σύστημα περιορισμένου βεληνεκούς Hrim-2 το οποίο αναπτύσσει η Ουκρανία από το 2013, χωρίς όμως να έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής δοκιμές του. Το σύστημα θα είχε επιχειρησιακό βεληνεκές 280 χιλιομέτρων με δυνατότητα επέκτασής του στα 500 χιλιόμετρα.
Αμερικανικής κατασκευής ATACMS με την υποστήριξη πυραύλων αντι-ραντάρ;
Ο Μικολά Μπιελιέσκοφ, σύμβουλος στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών της Ουκρανίας, δήλωσε σε ουκρανική ιστοσελίδα ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους αντι-ραντάρ AGM-88 για να διαρρήξουν την αεράμυνα της βάσης. Στη συνέχεια, το πυροβολικό θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει συστήματα HIMARS για να εκτοξεύσει δυο πυραύλους ATACMS μέσα από αυτό το «παράθυρο» στην αεράμυνα.
Ο Σέρχιι Ζουρέτς, διευθυντής της εταιρείας Defence Express, έχει επίσης δηλώσει ότι αυτό το ενδεχόμενο του φαίνεται πιο πιθανό.
Τα αμερικανικής κατασκευής Στρατιωτικά Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα MGM-140 (ATACMS) διαθέτουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευτούν από M142 HIMARS και Συστήματα Πολλαπλής Εκτόξευσης Πυραύλων M270. Η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει τέτοιου είδους εκτοξευτές και μικρότερου βεληνεκούς ρουκέτες GMLRS στα τέλη Ιουνίου και τα μέσα Ιουλίου αντιστοίχως.
Νωρίτερα, βάσει των δεδομένων από το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο δημοσιογράφος Γιούρι Μπουτούσοφ είχε επισημάνει ότι στις 5-7 Αυγούστου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν 14 μονάδες ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και ραντάρ, πράγμα που αν ισχύει θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της χρήσης πυραύλων αντι-ραντάρ AGM-88.
Το euromaidanpress.com σημειώνει ότι αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί η αποστολή πυραύλων ATACMS από τις ΗΠΑ, δεν θα είναι πρώτη φορά που ένα όπλο φτάνει στην Ουκρανία χωρίς να έχει ανακοινωθεί προηγουμένως.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή αντάρτες;
Ένα χτύπημα από drone επίσης δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί σύμφωνα με τη Defense Express, αφού η Ουκρανία φέρεται να έχει ήδη χρησιμοποιήσει drone φορτωμένο με εκρηκτικά για να επιτεθεί σε διυλιστήριο πετρελαίου στο Νοβοσαχτίνσκ, στο Ροστόβ της Ρωσίας, περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο.
Η ανώνυμη στρατιωτική πηγή των Times είχε σημειώσει, επίσης, ότι η επίθεση στη βάση του Σάκι «περιλάμβανε αντιστασιακές δυνάμεις ανταρτών» υπέρ της Ουκρανίας, όμως «δεν μπορώ να αποκαλύψω αν αυτές οι δυνάμεις πραγματοποίησαν την επίθεση ή βοήθησαν μονάδες του τακτικού ουκρανικού στρατού που επιτέθηκαν στη βάση».
Ουκρανοί ειδικοί που μίλησαν στη Novoye Vremia δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι οποιοδήποτε από αυτά τα δυο ενδεχόμενα είναι πιθανό.
#Novofedorivka Airbase in occupied Crimea. #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/4IethdzlH1
— OSINTCentralEurope (@EuropeOsint) August 9, 2022
Πηγή: warnews