Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως η Πολωνία δεν έχει κανένα σχέδιο για να στείλει στρατό στην Ουκρανία.
Ο Ν.Τουσκ συνομίλησε με τον Ε.Μακρόν στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών των ευρωπαϊκών δυνάμεων να δείξουν στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ν.Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θα πιέσει για μια άμεση κατάπαυση του πυρός και για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
«Για να σταματήσουμε τις εικασίες σχετικά με την πιθανή παρουσία στρατού της μίας ή της άλλης χώρας στην Ουκρανία μετά την επίτευξη εκεχειρίας… οι αποφάσεις που αφορούν την Πολωνία θα ληφθούν στη Βαρσοβία και μόνο στη Βαρσοβία» είπε ο Ν.Τουσκ. «Προς το παρόν, δεν σχεδιάζουμε τέτοιες ενέργειες».
Ο Ε.Μακρόν δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιες παραχωρήσεις θέλει να κάνει για χάρη της ειρήνης, αλλά τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι την ευθύνη για την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου.
Ο Ν.Τραμπ είχε δηλώσει για τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα και ότι βασίζονται υπερβολικά στις ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους» είπε ο Ε.Μακρόν.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν ήταν παρών στις συνομιλίες στη Βαρσοβία, αλλά δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι είναι σε διαρκή επαφή με τον Ν.Τουσκ και τον Ε.Μακρόν.
Παράλληλα σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο και τη Βαρσοβία αντίστοιχα, εβδομάδες πριν η Πολωνία αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από την Ουγγαρία.
Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι εκείνη και Ευρωπαίοι ομόλογοί της συμφωνούν ότι η Ουκρανία χρειάζεται «στιβαρές εγγυήσεις ασφαλείας». «Αυτό περιλαμβάνει μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν τον τρόπο ενίσχυσης της οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον και πώς η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της άμυνας, αν και η Γερμανία επανέλαβε την αντίθεσή της σε τέτοιες κινήσεις.