Σε περίεργα μονοπάτια περνά πλέον η διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών καθώς, εκ των υστέρων, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ενάμιση μήνα μετά την παρουσίαση του πορίσματος του, εμφανίζεται στα ΜΜΕ και διατυπώνει διαφορετικές απόψεις για την έκρηξη και την πυρόσφαιρα. Όλο αυτό το μόνο που προκαλεί είναι τεράστια ερωτήματα, σύγχυση και περαιτέρω συσκότιση στην υπόθεση, την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν απαντήσεις.
Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, μιλώντας στον Real, δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο της Πίζας διαψεύδει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα και ζήτησε να απαλειφθεί η αναφορά από το πόρισμα.
Επίσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει στις 26/2 να μην βγει στον αέρα το πόρισμα πριν να δοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λωζάννης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δε βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του. «Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε.
Οι αμφιβολίες
Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ που συστάθηκε κατόπιν της μεγάλης τραγωδίας για να τη διερευνήσει. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έφερε στο φως το documentonews.gr, έβαλαν στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ, δηλαδή της εταιρείας που είναι υπό δικαστικό έλεγχο για το έγκλημα των Τεμπών, να αποφανθεί για το τι έφταιξε.
Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 έγινε το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και για αρκετό καιρό μετά, ο Αστέριος Αλεξάνδρου ήταν σε επιτελική θέση στην ΕΡΓΟΣΕ. Και παρέμεινε ως και τον Αύγουστο του 2024, κλείνοντας εκεί συνολικά 21 χρόνια (και τέσσερις μήνες, όπως προκύπτει από το βιογραφικό του).
Έναν μήνα μετά, ο Αστέριος Αλεξάνδρου, διορίστηκε προϊστάμενος στο τμήμα Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).
Με άλλα λόγια, του ανατέθηκε να ελέγξει τα παλιά του αφεντικά. Δεν ήταν άραγε εμφανής η σύγκρουση συμφέροντος που προκύπτει από αυτόν το διορισμό, σε όσους αποφάσισαν την τοποθέτησή του, ορίζοντάς τον μάλιστα ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο για τα σιδηροδρομικά ατυχήματα;
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ πριν από 40 ημέρες
Η επιτροπή διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ήταν κατηγορηματική σχετικά με τον αποκλεισμό των ελαίων σιλικόνης ως αιτιώδους ουσίας της πυρκαγιάς που ακολούθησε τη σύγκρουση στα Τέμπη. Πού όμως βρισκόταν το «άγνωστο καύσιμο», αν δεν υπάρχει στο επίσημο φορτίο;
Εξετάζοντας καρέ καρέ και αντιπαραβάλλοντας το διαθέσιμο βιντεοσκοπικό υλικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μοιραία καύση που προκάλεσε την πυρκαγιά και οδήγησε στην εμφάνιση μίας «πυρόμπαλας» με τη μορφή μανιταριού πυροδοτήθηκε από υγρό πτητικό καύσιμο, ενώ το φαινόμενο εξελίχθηκε σε τρία στάδια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο που αναφέρεται ο εντοπισμός του πιθανού ακριβούς σημείου της αρχικής ανάφλεξης. Αυτό δεν είναι άλλο από «μία περιοχή ανάμεσα στο δεύτερο βαγόνι των μηχανών της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63603 και την πρώτη πλατφόρμα του ίδιου τρένου».
Πλην όμως, όπως διαπιστώνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, «η παρουσία της εύφλεκτης ουσίας […] δεν αναφέρεται στα έγγραφα μεταφοράς της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503». Το μυστήριο γύρω από το ζήτημα παραμένει.