«Πάρε το εκεί που το πήρες». Η Ευρώπη αρνήθηκε να βοηθήσει την Ουκρανία
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας στήριξε τους αγρότες που διαδήλωσαν στα σύνορα με την Ουκρανία
© AP Photo/Czarek Sokolowski
Διαβάστε το ria.ru στο
ΜΟΣΧΑ, 4 Μαρτίου – RIA Novosti, Nadezhda Sarapina. Η ΕΕ καλεί την Ουκρανία να σταματήσει τις προμήθειες σιτηρών. Λόγω της υπερπροσφοράς φθηνών αγαθών, οι διαμαρτυρίες των αγροτών δεν έχουν υποχωρήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Την κατάργηση των προνομίων θέλουν και οι κυβερνώντες κύκλοι. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski ζητά από το Κίεβο να πάρει τη θέση των ντόπιων αγροτών και να ανακατευθύνει τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Ο Ζελένσκι αποκαλεί αυτήν την εχθρική συμπεριφορά και απαιτεί αποζημίωση για ζημιά. Το πώς εξελίσσεται η κατάσταση είναι στο υλικό του RIA Novosti.
ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Οι θαλάσσιοι δρόμοι ήταν πάντα ο κύριος δρόμος εξαγωγής για τα ουκρανικά προϊόντα. Ωστόσο, τώρα η χρήση τους δεν είναι ασφαλής και η διαδρομή μέσω της Ευρώπης δεν έχει γίνει εναλλακτική. Η Ουκρανία έχει χάσει μια σημαντική πηγή εισοδήματος από την πώληση γεωργικών καλλιεργειών.
Εκτός από τον χερσαίο διάδρομο μέσω της Πολωνίας, το Κίεβο χρησιμοποιεί τη λιμενική υποδομή της Ρουμανίας. “Από εκεί, φτάνει στα βαθιά νερά σε μεγάλες αφρικανικές αγορές: Αλγερία και Τυνησία, για παράδειγμα. Τον περασμένο χρόνο, 11 εκατομμύρια τόνοι εξήχθησαν μέσω αυτών των χωρών, αλλά μερικοί από αυτούς κατέληξαν στην Ευρώπη”, σημειώνει ο Sergei Sokolov, πρόεδρος της η γεωργική επιτροπή της Opora Ρωσίας.
© AP Photo/Libkos
Σωστικά συνεργεία έκτακτης ανάγκης εργάζονται στο σημείο ενός κατεστραμμένου κτιρίου στο λιμάνι της Οδησσού
Οι αναλυτές εξηγούν ότι η παραοικονομία υπάρχει και σε «πολιτισμένες» χώρες. Οι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα και πούλησαν σιτηρά στην ΕΕ. Επιπλέον, η Ευρώπη, θέλοντας να δείξει αλληλεγγύη, κατάργησε τους εισαγωγικούς δασμούς για την Ουκρανία τον Μάιο του 2022.
Ο βιομηχανικός ειδικός Λεονίντ Χαζάνοφ εκτιμά τις συνολικές εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού για το 2023 σε έξι και έξι και μισό εκατομμύρια τόνους, αντίστοιχα. Πώλησαν επίσης περίπου 900 χιλιάδες τόνους κριθάρι και την ίδια ποσότητα σίκαλης. Επιπλέον, το Κίεβο προμήθευε ηλιέλαιο και κραμβέλαιο.
Ο Sokolov σημειώνει ότι το προϊόν αποδείχθηκε ότι ήταν 15-20% φθηνότερο από το τοπικό και εισήλθε στην εγχώρια αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ άλλων μέσω γκρίζων συστημάτων μετρητών. Φυσικά, οι ντόπιοι αγρότες δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν μια τέτοια τιμή – κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για την ενέργεια και τα λιπάσματα. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαφέρουν από τα ουκρανικά – η συμμόρφωσή τους απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερο κόστος και αντικατοπτρίζεται στο κόστος. Η πτώση των τιμών έπληξε σκληρά τον αγροτικό τομέα της ΕΕ.
Έπιασαν τα κεφάλια τους. Πώς θα αποπληρώσει η Ευρώπη την Ουκρανία για την αποτυχία της συμφωνίας για τα σιτηρά;
20 Ιουλίου 2023, 08:00
Εξεγέρσεις πείνας
Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Τα κράτη ζήτησαν να σταματήσουν οι εξαγωγές ουκρανικών αγαθών και ζήτησαν από την ΕΚ να επιλύσει την κατάσταση. Η μεταφορά διακόπηκε για αρκετούς μήνες, αλλά αργότερα συνεχίστηκε . Ωστόσο, η Μπρατισλάβα, η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία αρνήθηκαν μονομερώς να άρουν τους περιορισμούς. Η Ουκρανία υπέβαλε καταγγελία στον ΠΟΕ.
Ωστόσο, οι εξεγέρσεις των αγροτών συνεχίζονται αμείωτες. Οι Πολωνοί αγρότες κρατούν κλειστά τα συνοριακά σημεία με την Ουκρανία και αμύνονται με κάθε δυνατό τρόπο από μεταφορείς από τη γειτονική χώρα. Έτσι, στο σημείο ελέγχου Rava-Russkaya-Grebennoye, ακτιβιστές σκόρπισαν καρφιά κατά μήκος των δρόμων και αρκετές φορές έριχναν εισαγόμενα σιτηρά από φορτηγά και βαγόνια. Στο σταθμό Kotomerz στο Κουγιαβικό-Πομερανικό βοεβοδισμό, στις 25 Φεβρουαρίου, χύθηκαν 160 τόνοι καλαμποκιού από οκτώ βαγόνια γόνδολα. Οι αρχές δεν απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον των διαδηλωτών. Το Κίεβο δήλωσε ότι τα σιτηρά προορίζονταν για διαμετακόμιση στο Μαρόκο και ζήτησε αποζημίωση για τις απώλειες. Δύο ημέρες αργότερα, περίπου 30 χιλιάδες άνθρωποι παρέλασαν στη Βαρσοβία. Στους αγρότες συμμετείχαν ανθρακωρύχοι, οδικοί μεταφορείς και πολίτες άλλων επαγγελμάτων. Και από την 1η Μαρτίου, οι αγρότες έχουν αποκλείσει τα σύνορα με τη Λιθουανία για να σταματήσουν το «καρουσέλ των σιτηρών».
© AFP 2024 / MATEUSZ SLODKOWSKI
Σιτάρι από την Ουκρανία δίπλα σε βαγόνια εμπορευματικών τρένων στο χωριό Kotomezh, Πολωνία
“Τα σιτηρά της Ουκρανίας εισέρχονται στο βοεβοδάτο του Λούμπλιν ή του Ποντκαρπάτσκι κατά τη διαμετακόμιση μέσω της χώρας μας. Αυτό επιτρέπεται παρά το εμπάργκο. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο αποστέλλεται στη Λιθουανία. Οι πολωνικές υπηρεσίες σταματούν να παρακολουθούν αυτήν τη μεταφορά αφού διασχίσουν τα σύνορα με τη Λιθουανία. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο με σιτηρά επιστρέφει στο τα σύνορα και αλλάζει έγγραφα Το φορτίο γίνεται προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εισέρχεται ελεύθερα στη χώρα», εξήγησε ο συντονιστής διαμαρτυρίας, αγρότης Karol Pieczynski.
Κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του
Το πρόβλημα γίνεται σοβαρό. Οι παραγωγοί τροφίμων σε όλη την Ευρώπη απεργούν και οι αρχές αναγκάζονται να ακούσουν τον κόσμο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski κάλεσε την Ουκρανία να στείλει σιτηρά σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2022-2023, ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας έχασε 19 δισ. ευρώ από την απελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία. Τον υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Τσέσλαβ Σεκιέρσκι. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει η προσέγγιση της συνεργασίας με την Ουκρανία και δήλωσε ότι την ευθύνη για την κατάσταση έχει η ΕΚ.
Δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε. Η Ευρώπη στερεί από τους Ουκρανούς άλλο ένα προνόμιο
6 Φεβρουαρίου, 08:00
Το Κίεβο, με τη σειρά του, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους γείτονές του. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία ζήτησε από τη Βαρσοβία διαπραγματεύσεις και έφτασε στα σύνορα, αλλά η πολωνική πλευρά αγνόησε το αίτημα και δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση.
Η Ουκρανία είναι πολύ ευαίσθητη σε οποιεσδήποτε προσπάθειες περιορισμού των εξαγωγών, γιατί αυτό είναι ένα από τα λίγα στοιχεία για την αναπλήρωση του κρατικού προϋπολογισμού, εξηγεί ο Sokolov. “Εκτός από το καλαμπόκι, πουλάνε σιτάρι, κριθάρι, ηλιέλαιο και σόγια. Το Κίεβο έχει ήδη χάσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, και επιπλέον, οι χαμένες περιοχές παρήγαγαν περίπου πέντε εκατομμύρια τόνους σίτου, τώρα αυτό είναι το ρωσικό δυναμικό”, σημειώνει ο ειδικός .
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmyhal δήλωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες το κράτος ζει υπό αποκλεισμό και αυτό έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ικανότητα να αμυνθεί. Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda το έθεσε ως εξής: “Τι πρέπει να διαπραγματευτούμε στα σύνορα με τους αγρότες; Για να σταματήσουν να διαμαρτύρονται; Κατά τη γνώμη μου, έχουν δίκιο”.
Ο Sokolov πιστεύει ότι η πλήρης απαγόρευση της εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών πριν από το τέλος του γεωργικού έτους είναι απίθανη, κυρίως λόγω του πολιτικού πλαισίου. Ωστόσο, μέχρι να ξεκινήσουν οι εκλογικοί κύκλοι, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και ενδέχεται να ληφθούν σκληρές, επείγουσες αποφάσεις. Στο μεταξύ, η θέσπιση ποσοστώσεων είναι πολύ πιθανή.
© RIA Novosti
Διαμαρτυρόμενοι Πολωνοί αγρότες κλείνουν τον δρόμο στα σύνορα με την Ουκρανία. Κορνίζα βίντεο