Πολωνία (και το ΝΑΤΟ) «άμεσα» στον Ουκρανικό πόλεμο-Δίνει Leopard στην Ουκρανία

811

Στο Λβιβ της Δυτικής Ουκρανίας έγιναν χθες οι δηλώσεις του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα.

«Αποφασίσαμε ότι ήρθε η στιγμή για την Πολωνία να βοηθήσει αποφασιστικά την Ουκρανία. Mια συστοιχία δεκατεσσάρων βαρέων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard θα παραδοθούν στην Ουκρανία». Αυτή ήταν η ηχηρή δήλωση του Αντρέι Ντούντα και ταυτόχρονα τα «καλά νέα» που περιμένει η Ουκρανία εδώ και μήνες, μιας και ζητά επίμονα τον συγκεκριμένο τύπο αρμάτων μάχης από την έναρξη του πολέμου.

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης ακριβείας κρίνονται κομβικής σημασίας, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζει νέες επιθέσεις με στόχο το Κίεβο  αλλά και η Ουκρανία θέλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την άμυνά της με δυτικού τύπου βαρέα τεθωρακισμένα ώστε να προχωρήσει πιθανώς σε αντεπίθεση, εκτιμούν ειδικοί.

Υπό μεγάλη πίεση (ξανά) το Βερολίνο

Την ίδια ώρα με την εξέλιξη αυτή η Πολωνία ουσιαστικά εντείνει την πίεση προς τη Γερμανία, πρώτον γιατί πρέπει να εγκρίνει τις πολωνικές παραδόσεις δεδομένου ότι τα Leopard είναι γερμανικής κατασκευής και δεύτερον για να προχωρήσει και η ίδια άμεσα στην αποστολή περαιτέρω υπερσύγχρονων βαρέων τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

Η Γερμανία παραμένει ωστόσο ακόμη επιφυλακτική και διστακτική. Όπως διαμηνύει διαρκώς, δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά θα δράσει σε συντονισμό με τους Δυτικούς Συμμάχους και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Γαλλία -όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμφωνία αποστολής στην Ουκρανία 40 γερμανικών τεθωρακισμένων τύπου Marder καθώς και ενός επιπλέον συστήματος Patriot.

«Ακόμη κι αν η Γερμανία διέθετε λογικά επιχειρήματα προκειμένου να μην στείλει Leopard, θα το πράξει αναπόφευκτα αργότερα» ανέφερε ωστόσο, προκαλώντας αίσθηση, ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό ακριβώς συνέβη και με τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, τα Marder και τα Patriot.

Κριτική από Πρασίνους και Χριστιανοδημοκράτες

Πιέσεις πάντως ασκούνται και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Σε μια συντονισμένη παράδοση αρμάτων μάχης με τους δυτικούς συμμάχους καλεί τον καγκελάριο Σολτς ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Θεμάτων στη γερμανική Βουλή Άντον Χοφράιτερ από τους Πρασίνους.

Από την πλευρά του ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε ότι «η γραμμή του καγκελαρίου ισοδυναμεί με στρατιωτικό αδιέξοδο, χάνεται χρόνος και το τίμημα πληρώνεται σε αίμα». Όπως σημειώνει, η εναλλακτική θα ήταν μία: να παραδώσει η Δύση τα όπλα που ζητά η Ουκρανία για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, βρέθηκε η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ως η πρώτη πολιτικός της Δύσης που φτάνει στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, αναγνωρίζοντας ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας