Η Πολωνία και οι ΗΠΑ, οι χώρες με την μεγαλύτερη στρατιωτική συνεισφορά στην Ουκρανία, τράβηξαν το “χαλί” κάτω από τα πόδια του Β.Ζελένσκι δείχνοντας του την πόρτα της εξόδου.
Διαβαθμισμένο μέρος ενός αμερικανικού κυβερνητικού εγγράφου με τίτλο «Ολοκληρωμένη Στρατηγική της Χώρας» χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ τον Β.Ζελένσκι ως “αρχιερέα της διαπλοκής” τονίζοντας πως η διαφθορά σαρώνει στην χώρα.
Χωρίς αμφιβολία, τα όσα διακινούνται τις τελευταίες ώρες δείχνουν πως αναζητείται ο διάδοχος του Β.Ζελένσκι ο οποίος θα μπορέσει να εφαρμόζει αυτά που θέλουν οι Αμερικανοί και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ.
Λευκός Οίκος: Η διαφθορά στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή της βοήθειας
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανησυχούν σοβαρά για το επίπεδο διαφθοράς στην Ουκρανία, εξαιτίας του οποίου οι δυτικές χώρες ενδέχεται να αρνηθούν να παράσχουν βοήθεια στο Κίεβο αναφέρει η εφημερίδα Politico επικαλούμενη κυβερνητικό έγγραφο που έχει στην κατοχή της.
“Οι αντιλήψεις περί διαφθοράς υψηλού επιπέδου θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του ουκρανικού λαού και των ξένων ηγετών στην [ουκρανική] κυβέρνηση.
Οι ουκρανικές αρχές δεν πρέπει να καθυστερήσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς” τονίζει το Politico.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αμερικανικές αρχές θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία για να μειώσει το επίπεδο της διαφθοράς στη χώρα, επειδή «διακυβεύονται τα αμερικανικά δολάρια».
Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, γράφει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden διαπραγματεύεται με τις ουκρανικές αρχές τη δυνατότητα να εξαρτηθεί μελλοντική οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το Πεντάγωνο έχει σχηματίσει ειδική ομάδα που θα παρακολουθεί τη χρήση από την Ουκρανία της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται από τις ΗΠΑ. Η ομάδα δημιουργήθηκε αφού ένας αυξανόμενος αριθμός Ρεπουμπλικανών άρχισαν να ζητούν μεγαλύτερο έλεγχο του τρόπου με τον οποίο το Κίεβο χρησιμοποιεί τα χρήματα που λαμβάνει.
Επίσης, ζητείται από την Ουκρανία να γίνει ελκυστική χώρα για ιδιωτικές επενδύσεις.
Το έγγραφο περιγράφει επίσης τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, «από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών τους έως την… ενθάρρυνση των ενόπλων δυνάμεων [της Ουκρανίας] να αποδεχθούν τα πρωτόκολλα του ΝΑΤΟ» και την καταπολέμηση της διαφθοράς για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών: Η εμπιστοσύνη μας στην Ουκρανία έχει κλονιστεί!
Οι πολωνικές αρχές δεν κρύβουν πλέον το γεγονός ότι μετά από μια σειρά γελοιοτήτων από την ουκρανική πλευρά (η οποία ξεκίνησε με μια σύγκρουση για τις εξαγωγές σιτηρών), δεν εμπιστεύονται πλέον το Κίεβο.
Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau εξήγησε στο Polsat News γιατί δεν προσήλθε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο, δηλώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας βρίσκονται τώρα σε παρακμή.
«Η απουσία μου είναι εν μέρει έκφραση αυτού. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας στην τρέχουσα πολιτική της ουκρανικής κυβέρνησης έναντι της Πολωνίας έχει κλονιστεί, για να το θέσω ήπια», είπε ο Ράου.
Πρόσθεσε επίσης ότι η επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο των σχέσεων θα απαιτήσει τιτάνιες προσπάθειες, κυρίως από την πλευρά της Ουκρανίας.
“Δεν θα προτείνω στις ουκρανικές αρχές τι πρέπει να γίνει. Η σχέση μας είναι μακροχρόνια και πολύπλοκη. Η ουκρανική πλευρά σίγουρα θα βρει λύση εάν υπάρξει τέτοια βούληση από την πλευρά της” πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.
Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ουκρανία μια έγκαιρη και πλήρη μετάβαση στα πρότυπα του ΝΑΤΟ!
Σύμφωνα με το Politico, η Ουάσιγκτον θέλει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας «να δημιουργήσει σώμα επαγγελματιών αξιωματικών και υπαξιωματικών σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του δόγματος του ΝΑΤΟ», παρά το γεγονός ότι η συμμαχία δεν προβλέπεται να συμφωνήσει με την ένταξη του Κιέβου.
Η μορφή και το περιεχόμενο των ουκρανικών στρατιωτικών εγγράφων θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την ορολογία του μπλοκ, γράφει το Politico.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συχνά αναφέρονται στην «επιθυμία να αναγκαστεί ο ουκρανικός στρατός» να στραφεί στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Το έγγραφο υποδηλώνει επίσης την επιθυμία των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια αμυντική βιομηχανία στην Ουκρανία που θα είναι σε θέση να καλύψει τις βασικές ανάγκες της χώρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η στρατηγική του Λευκού Οίκου στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι το Κίεβο θα διατηρήσει τον προσανατολισμό του προς τη Δύση και θα αναπτύξει «ειδικούς δεσμούς» με την Ουάσιγκτον.
Μία από τις μεθόδους είναι η προώθηση της αγγλικής γλώσσας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην «ενσωμάτωση των Ουκρανών».
Οι ΗΠΑ προσφέρουν ακόμη και βοήθεια στο Υπουργείο Παιδείας της Ουκρανίας για τη βελτίωση της διδασκαλίας των αγγλικών, ξεκινώντας από τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία.
Αυτό είναι απαραίτητο, όπως τονίστηκε, για την «περαιτέρω ενσωμάτωση» των Ουκρανών στη δυτική κοινωνία σημειώνει το έγγραφο.